Sfeerverslag: Toverland – 21 juli 2021

Het was exact een jaar geleden dat we Toverland nog eens bezocht hebben, wanneer we opnieuw voor de poorten van het park staan. Hoe ik dit zo goed weet? Omdat we vorig jaar ook op de Belgische nationale feestdag richting Nederland trokken voor een hele dag plezier in Toverland. Mijn vrouw Hannelore en ik maakten ons op voor enkele toffe ritjes op de fantastische achtbanen die het park rijk is. Mijn ouders en broer waren ook mee en voor hen was dit hun allereerste bezoek aan Attractiepark Toverland.

 

Aangezien Toverland een kleine 2u30 rijden is vanuit West-Vlaanderen vertrokken we heel vroeg richting Toverland. Gelukkig hadden we geen files of andere onaangekondigde vertragingen waardoor we kwart voor tien al aan de mooie poort van Toverland stonden.  Het park is opgedeeld in verschillende themagebieden en 1 van die themagebieden begint direct aan de ingang.

Port Laguna, een mediterrane haven waar je soms zelf piraten kunt spotten, vormt het ingangsplein van Toverland. Langs allerlei kleurrijke huisjes baanden we ons een weg naar de eerste attractie.

De eerste attractie die wij steeds opnieuw als eerste doen is de Maximus’ Blitz Bahn. Dit is een Bobkart van de bouwer Wiegand. De reden waarom we deze attractie als eerste doen komt door het feit dat dit soort types attracties een belabberde capaciteit hebben. Wanneer je deze in de loop van de dag wil doen kan je maar beter een uur wachttijd rekenen. Gelukkig heeft de Blitz Bahn een prachtige wachtrij waar je gerust een tijdje wil wachten. Alleen zitten we nog steeds in coronatijden en heeft Toverland een andere wachtrij moeten maken voor deze attractie. Een grote slinger van palen heeft zich nu naast de Blitz Bahn gevormd. Niet mooi natuurlijk, maar je hebt er tenminste ventilatie. Gelukkig is het maar tijdelijk tot corona overwonnen is. Helaas, terwijl we aan het wachten waren, viel de Blitz Bahn in storing. We konden al bijna instappen waardoor we niet wegliepen en wachtte tot de storing verholpen was. Hierdoor verloren we bijna een uur.

Niet getreurd want gelukkig kregen ze de Bobkart terug aan de praat en konden we genieten van een snelle rit op deze prachtige attractie. Vooral het rijden door een soort kippenhok is hilarisch. Een tof begin van onze dag!

De eerste attractie hadden we achter de rug. Maximus’ Blitz Bahn ligt in het indoorgebied “Wunderwald”. Dit gebied heeft nog een toffe attractie en dat is “Expedition Zork”. Expedition Zork is een boomstamrivier die je in bijna ieder pretpark vindt. Doordat we bij de Blitz Bahn al een uur verloren hadden, waren de andere wachtrijen ook al goed gevuld. Zo stond er bij Expedition Zork al een wachttijd van 45 minuten. Aangezien het prachtig weer was buiten hoefden we er niet op te rekenen dat dit rap zou verminderen.

Deze boomstamrivier begint dus in het indoorgebied waar je al vlug naar boven wordt getakeld om dan achter het hoofd van een soort trol gedraaid wordt en je de eerste drop achterwaarts neemt. Vervolgens wordt je wat verder achteruit omhoog getakeld om dan enkele meters verder terug voorwaarts gedraaid te worden. Het voelt wat speciaal aan om net wanneer je aan het stijgen bent de boot te laten draaien. We gaan verder naar boven en verlaten het indoorgebied. Helemaal boven bereiken we het hoogste punt van de attractie waar we een paar seconden later naar beneden duiken in het water. Wat volgt is een grote golf en koele verfrissing in deze warme temperaturen.

Doordat het mijn ouders en mijn broer hun eerste bezoek was aan Toverland, liepen we ook eens door de andere indoorzone van het park. Het Land van Toos heeft enkele kinderattracties waaronder een junior coaster. Hoewel ik fan ben van deze achtbaan lieten we deze net zoals alle andere attracties in deze zone links liggen. Er was namelijk al redelijk wat volk hier aan het aanschuiven.

Toen werd het tijd om iets te eten en dat doen we zoals gewoonlijk in het themagebied Wunderwald. De indoorzone waar we onze dag waren begonnen. Iedereen had zin in lekkers frietjes met een frikandel of een burger. Een klein uurtje later waren de buikjes rond gegeten en maakten we ons op voor de volgende attractie. Al gauw werd er beslist dat Booster Bike de volgende attractie zou worden. Wel hadden we nog een wachttijd van 30 minuten voor de boeg.

Booster Bike is een gelanceerde achtbaan waar de karretjes waar je normaal in zit, vervangen zijn door moto’s. Je neemt plaats op een moto en achter je wordt er een beugel rond je rug geplaatst. De achtbaan start zoals eerder vermeld met een lancering waar je een topsnelheid van 73 km/u bereikt. Het valt vooral op hoe soepel de lancering is en hoe soepel je alle elementen neemt die tijdens de rit tegenkomt. Mijn favoriete stuk zijn alvast de kleine airtimeheuveltjes op het einde.

Aangezien het een warme dag was besloten we in de lange rij aan te schuiven die ons leidde naar Djengu River, de rapid river van het park. Djengu River is niet de meest natste of extreemste in zijn soort, daarvoor is deze rapid veel te vlak. Wel blinkt deze rapid uit in afwerking. Het gebied errond is werkelijk prachtig afgewerkt met rotsen en watervallen. Tussen al deze rotsen leven er zelfs Dwervels, vandaar dat het gebied waar deze rapid ligt ook de Dwervelvallei heet. Wanneer je je waagt aan deze wilde rondvaart kom je verschillende Dwervels tegen. Soms zijn het lachende kinderen van de Dwervels die je ziet, wat verder kom je dan weer deugnieten tegen die je nat maken. Die gebeurt trouwens meer dan 1 keer. Desondanks dat we toch een klein uur gewacht hebben in de blakende zon, vind ik deze rapid zeker het wachten waard. Al is het maar om de Dwervels langs de rapid te zien.

De volgende attractie die we deden werd dan de houten achtbaan Troy. Deze prachtige achtbaan gemaakt door GCI staat volledig in het teken rond de mythe, het paard van Troje. Het paard zelf vind je ook op een centraal punt in het gebied Ithaka. Naast Troy vind je er ook nog 2 andere attracties en dat zijn Scorpios, een schommelschip en de paarden van Ithaka. Deze lieten wij links liggen want we maakten ons klaar voor een ritje op de hoogste, snelste en langste houten achtbaan van de Benelux en dat is Troy!

Ondertussen hadden we bijna alle themagebieden van het park gedaan. Er restte ons nog maar 1 themagebied nl Avalon, het gebied met Wing Coaster Fenix en nog een prachtige rondvaart. Dit gebied is met voorsprong het mooiste gebied van het park. Het thema rond dit gebied is de wereld van Merlijn de Tovenaar en natuurlijk Fenix, een vogel die herrijst uit zijn eigen as.

De eerste attractie die we deden was Merlin’s Quest, een rondvaart. Deze rondvaart neemt je mee op tocht doorheen Avalon. Je vaart onder bruggetjes door, langs rotsen en uiteraard vaar je onder en langs de achtbaan. Het mooiste deel ligt echter in het midden van de tocht want daar wacht een stukje darkride. In dit stukje darkride vind je allerlei mythische wezens en natuurlijk ook Merlijn zelf. Die vind je terug tussen zijn boeken. Dit stukje darkride is wel heel gedetailleerd en prachtig gemaakt. Nadat je de volledige tocht hebt afgelegd vaar je terug naar het boothuis.

We liepen verder Avalon in. Het wandelpad is eigenlijk een grote lus rond een meer waar je aan de ene kant Merlin’s Quest vindt en aan de andere kant Fenix. Voor mij nog steeds de beste achtbaan van het park. Het werd dus ook tijd dat we deze topper eens gingen bestrijden. Er stond gelukkig geen lange wachtrij waardoor we na een kwartier wachten al konden plaatsnemen. Wanneer je op Fenix een ritje wil maken kun je kiezen voor de rechter- of de linkervleugel van de achtbaantrein. Ik kies altijd voor de linkerkant omdat je dan bij de Dive Drop een veel grotere beweging maakt dan bij de rechtervleugel. De rit zelf is zoals altijd heel soepel, waardoor de achtbaan het echt moet hebben van de snelheid en vliegervaring. Er zit ook een heel goede airtimeheuvel in en ook het duiken onder de bruggen in Avalon geeft een fantastisch gevoel. Fenix is dus een absolute aanrader!

Er restte ons nog 1 attractie in het park en dat was natuurlijk Dwervelwind. Zoals de naam al doet vermoeden ligt deze attractie in de Dwervelvallei. Dwervelwind is een Spinning Coaster van Mack Rides. Dwervelwind is een absolute topper in zijn soort. De achtbaan blijft van begin tot einde doorrammen en ook op het spinnen zit geen rem. Wanneer je het gewicht goed verdeeld krijgt over de karretjes, kun je hier heerlijk ronddraaien.

Na Dwervelwind besloten we ons dagje Toverland af te ronden. Het was al 17 uur en we moesten nog 2u30 terugrijden. Het was zoals altijd een betoverende dag in Toverland met fantastische attracties en achtbanen. Ons zien ze hier zeker nog terug, dus tot ziens Toverland!