Zomerse geboortes bij de Europese Bizons in Bellewaerde Park

Afgelopen maand zijn er drie Europese Bizons geboren in Bellewaerde Park. Het gaat om één mannelijke en twee vrouwelijke kalfjes. Bellewaerde Park neemt deel aan het Europese kweekprogramma om deze kwetsbare diersoort te beschermen. In het kader hiervan zijn reeds enkele bizons gereïntroduceerd in hun natuurlijke habitat.

 

Drie geboortes

Tussen eind mei en eind juni zijn er maar liefst drie Europese bizons geboren in Bellewaerde Park. Na een dracht van ongeveer negen maanden, werden alle kalfjes gezond geboren. Het gaat om één mannelijke en twee vrouwelijke bizons. De bezoekers kunnen de pasgeboren kalfjes vrolijk zien rondhuppelen in hun verblijf.

Internationaal kweekprogramma

De Europese Bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa en een kwetsbare diersoort. Dankzij verschillende kweekprogramma’s en herintroductieprojecten zijn er opnieuw ongeveer 4.400 Europese bizons wereldwijd in de natuur.

Sinds 2012 neemt Bellewaerde Park actief deel aan het Europees kweekprogramma voor deze diersoort en zijn er al verschillende geboortes geweest in het park. In 2016 werden reeds drie Europese bizons uit Bellewaerde Park geherintroduceerd in de natuur in Roemenië en in 2019 werd één Europese bizon uitgezet in Azerbeidzjan, in samenwerking met WWF. Dit herintroduceringsproject van Europese Bizons is heel belangrijk voor de conservatie van de diersoort en de biodiversiteit in hun oorspronkelijk leefgebied.