Uitgetest: Krampus Expédition – Nigloland

Sinds 12 juni 2021 kunnen bezoekers van het Franse pretpark Nigloland een ritje maken op de nieuwe waterachtbaan Krampus Expédition. Deze natte attractie neemt je mee op een expeditie in een bergachtig landschap, waar alles in het teken staat van de beestachtige demon Krampus. Aan deze jongste aanwinst hangt een prijskaartje van maar liefst 15 miljoen euro en het is ongetwijfeld een nieuwe grote eyecatcher voor het park. Ook de Themeparkfreaks trokken hun waterdichte bergschoenen aan en maakten een rit op Krampus Expédition.

 

Zoals we allemaal weten is de Duitse bouwer Mack Rides de hofleverancier van Nigloland, en ook daar is Krampus Expédition geen uitzondering op. De attractie is een Water Coaster uit de catalogus van deze constructeur. Vergelijkbare modellen zien we terug in het Duitse Europa-Park met Poseidon of in het Deense Djurs Sommerland met Skatteøen. Nigloland heeft alvast veel ingezet op de ritbeleving en thematisering.

De attractie staat in het Zwitserse dorpsgedeelte, vlak naast Alpina Blitz en op de voormalige plaats van het reuzenrad dat nu een tiental meters verderop terug te vinden is. Bij aankomst aan de attractie kan je niet anders dan meteen de onheilspellende grot opmerken waar bootjes van de attractie doorheen varen vooraleer ze met een flinke splash in het water belanden. Deze grot moet het hoofd van Krampus voorstellen.

Het beest Krampus is half een geit, half een demon. Hij is eveneens een metgezel van niemand minder dan… Sinterklaas! Dit angstaanjagende wezen is in de Alpenregio, net als de hulppieten bij ons, een knecht van Sinterklaas die dient om stoute kinderen een beetje angst aan te jagen. Hij zou de stoute kinderen namelijk ontvoeren of straffen, net zoals de hulppieten stoute kinderen in een zak zouden stoppen. De traditie van Krampus komt voor in onder andere Beieren, Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, Kroatië, Italië en Tsjechië.

Ondanks het feit dat we hier te maken hebben met een mythisch monster, blijft de setting steeds kindvriendelijk. Gezien het familiale karakter van het park blijft de nadruk steeds liggen op een avontuurlijke expeditie, en niet op angstaanjagende belevenissen.

Al van in de wachtrij is de avontuurlijke sfeer terug te vinden. Bezoekers wandelen hier doorheen decorelementen als naaldbomen, kisten, muziekinstrumenten en krantenknipsels die verspreid aan de muren hangen. In het midden van de overdekte wachtrij is een skelet dat het monster moet voorstellen prominent aanwezig. Dit skelet is best indrukwekkend te noemen. Hoe dan ook blijft dit het meest angstaanjagende decorstuk van de hele attractie.

Eenmaal in het bootje vaar je quasi meteen een lifthill op. Deze neemt je mee tot op een hoogte van 28 meter. Hier start de eerste afdaling. Met een flinke rotvaart wordt het bootje door een grote bocht geslingerd, waarna het nog steeds aan een aanzienlijke snelheid weer de andere richting wordt ingeduwd, maar dan bergopwaarts. Eenmaal wanneer de inzittende expeditieleden weer naar adem kunnen happen kijken ze in een gapende diepte. Hier volgt de laatste flinke afdaling, waarbij de boot doorheen de grot vaart en uiteindelijk een flinke splash in het water maakt.

Conclusie:

Krampus Expédition is een attractie waar alvast een beetje meer uit te halen viel. De rit is bijzonder kort (600 meter, met maar één flinke drop), zeker in vergelijking met vergelijkbare modellen zoals Poseidon in Europa-Park. De thematisering en de uitstraling van de attractie is prima, maar het paradepaardje, namelijk de grot die het hoofd van Krampus voorstelt, stelt toch een beetje teleur. Dit decorstuk is in het echt groter dan het lijkt op de foto’s, maar het heeft volgens mij alvast meer weg van een natte poedel dan van een onheilspellende demon.

Begrijp me alsjeblieft ook niet verkeerd. Krampus Expédition is een bijzonder excellente toevoeging aan het attractieaanbod van Nigloland! Het park smeekte een beetje om een pittige waterattractie als deze, en eigenlijk moet Krampus Expédition niet langer zijn in baanlengte voor een charmant pretpark als dit. Gezien het familiale karakter van het park mogen we eigenlijk ook niet gaan wensen dat het grote demonenhoofd er angstaanjagender zou uitzien. Nadat we alles in overweging hebben genomen kunnen we concluderen: Moet je Nigloland bezoeken omwille van Krampus Expédition? Neen! Moet je Nigloland bezoeken omwille van het (nieuwe) totaalaanbod? Absoluut!