Primeur ZOO Antwerpen: eerste Afrikaanse maraboes geboren

Maraboes Anatool en Svetlana zorgden voor een primeur in België én in ZOO Antwerpen: voor het eerst piepen er Afrikaanse maraboes uit het ei. Deze waadvogels hebben een kenmerkend uiterlijk met hun rozige hoofd en spriet-haren, grote snavel en hangende keelzak. “Ook de kleintjes zijn gigantisch lelijk, maar dat maakt hen net zo mooi en uniek!”, vertelt verzorger Lynn vol passie.

 

 

Bizarre communicatie

De kolonie in de moerasvolière in ZOO Antwerpen telt zes volwassen dieren: Krimson, Anatool, Dmitri, Helga, Svetlana en Lola. Twee koppels bereikten de geslachtrijpe leeftijd van zeven jaar en hun hofmakerij liet zich horen. Als familie van de ooievaar klepperen ze luid met hun bek. En ze maken geluid via hun keelzak. “De schelle roep lijkt op het geluid van een verkouden ezel”, vertelt coördinator Jan lachend. “Bovendien blazen ze hun luchtzakken, achteraan in de nek, ook op tot dikke luchtworsten”, vult verzorger Lynn aan. De keelzak dient niet alleen om te imponeren en elkaar te verleiden, hij ondersteunt de snavel en doet ook dienst als airco om zo de temperatuur te regelen.

 

Anatool en Svetlana verleidden elkaar en bouwden een groot nest hoog op het nieuwe nestplatform. Verzorger Lynn vertelt: “Het bleef nog even spannend afwachten, want hun zelfgemaakt bouwsel was erg onstabiel. Maar algauw zagen we een broedhouding bij beide dieren en na 29 dagen klonken er kirrende geluidjes. Twee kuikens braken uit het ei. Twee naakte knikkers, nog zonder de typerende hoofdharen, maar wel al voorzien van een gespikkelde keelzak.”

 

Maraboes zijn vooral aaseters, maar ze eten ook levende prooien. Ze hebben een sterke maag. In de natuur vind je ze zelfs op vuilnisbelten. In ZOO Antwerpen krijgen ze vis, ééndagskuikens, rundsvlees en insecten. De ouders braken voorverteerd voedsel op in de nest en daar pikken de kuikens het op. Wist je dat hun zwarte poten vaak wit zijn van de mest? Natuurlijke bescherming tegen de zon én muggenmelk!