Noodweer in de Ardennen: Het Domein van de Grotten van Han moet sluiten!

De aanhoudende regen van de afgelopen 24 uren zorgt ook op het Domein van de Grotten van Han voor zware wateroverlast. De Lesse, een grillige rivier met sterk karakter is buiten haar oevers getreden en overstroomt het ganse gebied. Het Wildpark, de Grot en zelfs het restaurant Le Pavillon, zijn enkel al zwemmend nog bereikbaar!

 

Dit fenomeen, dat meestal één keer per jaar voorkomt in de winter, is heel uitzonderlijk in deze tijd van het jaar. “Zeker na jaren van aanhoudende droge zomers was dit het laatste wat we verwacht hadden dit jaar”, zegt Kim de Lescluze, persverantwoordelijke Vlaanderen. “De aanblik van het water dat per minuut aan kracht toeneemt en volledige straten en weilanden blank zet is niettemin heel indrukwekkend! We zijn wel wat overstromingen van de Lesse gewoon, maar nog nooit heeft de rivier zo snel het hele domein overmeesterd als vandaag. Zelfs niet in de winter! En het ergste wordt pas voor morgen verwacht!”

Gelukkig ligt het Domein van de Grotten van Han in een groots natuurgebied. De bewoners (van het dorp én van het Wildpark) zijn niet in gevaar. Met haar 250ha aan bos heeft het Domein geen gebrek aan ruimte om de verschillende dieren van het Wildpark een veilige haven te bieden in afwachting van zonnigere en drogere tijden.

Jammer genoeg zijn de bezoeken voor vandaag en morgen afgelast. Ook de gloednieuwe Cocoon Village en de Tree Tents site zijn gesloten voor de veiligheid. “Het is helaas onmogelijk om onze bezoekers in deze omstandigheden te ontvangen. We hopen echter dat we vrijdag opnieuw iedereen mogen verwelkomen. Liefst in het zonnetje” sluit Kim hoopvol af.

Om de evolutie van de situatie te volgen: http://www.grotte-de-han.be/nl