De geschiedenis van: PowerPark

PowerPark is een multifunctioneel park in de deelgemeente Alahärmä van het Finse dorpje Kauhava. Een gedeelte van dit park omvat het pretpark PowerLand. Maar behalve dit pretpark vind je hier ook verschillende kartbanen (zowel indoor/outdoor als elektrisch), renbaan, camping, hotel en een bioscoop.

 

PowerPark is opgericht door Jorma Lillbacka, een industrieel adviseur uit Alahärmä. Het park opende in 2000 met een aanbod van de eerste kartbaan. In 2002 begon het eigenlijke pretpark zich te ontwikkelen. Je kon er tal van kinderattracties vinden. Maar toch ook meerdere thrillrides en een eerste achtbaan opende een jaar later in 2003.

 

2002: Het park opent met volgende attracties:

 

 

2003: het aanbod wordt volop uitgebreid en een allereerste achtbaan duikt op in het park.

De achtbaan kreeg de naam Joyride en werd gebouwd door het Italiaanse bedrijf L&T Systems.

 

 

Behalve de achtbaan opende het park ook een botsauto attractie van Gosetto, die de naam Bumper Cars kreeg en het reuzenrad Giant Wheel, gebouwd door Technical Park.

Voor de thrillseekers opende het park ook Booster, welke gebouwd werd door Fabbri.

 

Ook kwamen er meerdere nieuwe kinderattracties, welke allemaal uit de catalogus komen van Zamperla.

  • Crazy House
  • Rio Grande Train
  • Crazy Horse
  • Red Baron
  • Mini Jets

2004: Dit jaar opent het park twee nieuwigheden.

De eerste wordt Piovra, een Polyp van Soriani & Moser

 

De tweede is Typhoon, een Frisbee attractie van Technical Park

 

 

2005: Een jaar met nieuwkomers maar ook een afscheid

2005 was het jaar dat het park afscheid nam van haar attractie Tapis Volante, maar er kwamen ook nieuwigheden naar het park. Zo openen enkele kinderattracties met Mill River, een mini Log Flume, gebouwd door Zamperla. Ook het kleine Zamperla reuzenrad Chuck Wagon opende, net als de draaimolen Time Machine, gebouwd door Preston & Barbieri. Zweven kon men dan weer in de Zierer zweefmolen La Paloma.

 

 

Maar de belangrijkste investering van dit jaar was toch wel de achtbaan Cobra. Cobra is een typische Vekoma Boomerang achtbaan. Deze rollercoaster had als eerste de modernere MK1211 trein, met open zijkanten. Cobra is 35,5 meter hoog, 285 meter lang en bereikt een snelheid van 75,6 km/u.

De trein gaat doorheen drie inversies, een cobra roll en een looping, welke je ook achterwaarts doet, waardoor je hierin zesmaal overkop gaat. Dit treintje biedt plaats aan 28 personen die minstens 130 cm groot moeten zijn.

 

 

2006: Het park zet zich op de pretparkkaart met de opening van de houten achtbaan Thunderbird.

Thunderbird heeft een hoogte van 25 meter en een lengte van 826,9 meter, goed voor een snelheid van 77,2 km/u. Over de baan rijden twee zogenaamde Millennium Flyer treintjes, die elk plaats bieden aan 24 personen. De baan werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Great Coasters International, het was voor dit bedrijf het eerste exemplaar dat ze aan een Europees pretpark konden leveren.

 

 

2007: Dit jaar werd de focus gelegd bij de jonge bezoeker van het park. Zo opende de attractie Jump Around, welke van het gelijknamige type is dat Zamperla bouwt. Ook opende de Rockin’ Tug attractie Galeon en de kinderachtbaan Mine Train. Deze achtbaan werd gebouwd door Zamperla en is van het type Family Gravity Coaster 80STD.

 

Tenslotte opende ook het spookhuis Devil’s Mine Hotel, dat gebouwd werd door Gosetto.

 

2008: Als kinderattractie opende het park ditmaal Balloon Tower, gebouwd door de Italiaanse fabrikant.

 

 

Maar dat was niet de enige attractie die het bedrijf mocht leveren. Ook de thrillride Pegasus opende dit jaar.

 

 

2009: Het schommelbootje Captain Hook wordt geopend en die werd gebouwd door Fabbri.

 

2011: Voor de allerkleinsten opende Hitachi Park. Hier kunnen ze met kleine graafmachines grond verzetten. Voor de grotere bezoekers opende dan weer de achtbaan Neo’s Twister. Deze baan is van het type Spinning Wild Mouse, gebouwd door Fabbri.

 

Ook opende het park haar bioscoopzaal Magnum Theatre.

 

2012: Dit jaar zoekt het park de hoogte op.

In 2012 opende het park haar vrijevaltoren Dragon Tower. Deze 75 meter hoge attractie werd gebouwd door Moser Rides.

 

 

 

Om plaats te maken voor de nieuwe vrijevaltoren werd afscheid genomen van de 38 meter hoge Fabbri toren Mega Drop.

 

2013: Met Real Snack Jetski opende het park dit jaar een Jet Ski attractie van Zierer.

 

 

Maar echt waterplezier kunnen de bezoekers vanaf dit jaar beleven in de waterattractie Kwai River. Een Super Flume, gebouwd door Interlink.

 

2014: Het park opent een Funhouse attractie van Gosetto, die de toepasselijke naam Fun House kreeg.

 

 

2015: Het kindergebied breidt uit met een ballenbad, dat de naam TagaJ krijgt.

Maar de grote nieuwkomer dit jaar is uiteraard de achtbaan Junker. Junker is een achtbaan van het type Infinity Coaster, gebouwd door Gerstlauer. Deze opvallende rollercoaster heeft een LSM-lancering, die je naar een topsnelheid van 104,4 km/u brengt.

De baan heeft een hoogte van 40 meter, een lengte van 860 meter en bevat drie inversies. Deze zijn een Finnish Loop, Dive Loop en Corkscrew.

 

 

2019: Na enkele jaren zonder nieuwigheden, opende het park in 2019 een Huss Enterprise, met de simpele naam Enterprise. Dit exemplaar kende al een verleden in Amerikaanse parken evenals Engelse parken en reisde zelfs nog over de kermis in Engeland en Italië.

 

 

2020: Een grote verrassing wordt gebouwd met de achtbaan Pitts Special.

PowerLand begon stiekem aan de bouw van Pitts Special in oktober 2019. Fans van het park zagen hoe er dicht bij de achtbaan Junker plots nieuwe supports geplaatst werden, die dezelfde kleuren hadden. Hierdoor begon meteen de geruchtenmolen te draaien en werd er lange tijd getwijfeld tussen een nieuwe achtbaan of een uitbreiding van Junker.

Maar Pitts Special werd dus een volledig nieuwe achtbaan. De baan werd opnieuw gebouwd door Gerstlauer en is net als Junker eentje van het type Infinity Coaster. Ditmaal niet met een lancering, maar een verticale lifthill en er zijn ook geen inversies op de achtbaan. Pitts Special heeft een hoogte van 43,5 meter, een lengte van 693 meter en bereikt een snelheid van 100 km/u.

 

 

 

Bronnen: RCDB, Wikipedia, PowerPark, Pretparken.be