Wiener Prater plant nieuwe looping coaster in 2022

Het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater wil volgend jaar een vijftiende achtbaan openen. Het gaat om een looping coaster die in het achterste gedeelte van het pretpark komt te liggen. Als alles goed verloopt, zullen dit jaar nog de bouwwerkzaamheden van start gaan.

 

Wiener Prater, het grootste pretpark van Oostenrijk gelegen in de hoofdstad Wenen, gaat alweer een nieuwe achtbaan bouwen. Dit keer gaat het niet om een familieachtbaan zoals de Gesengte Sau en Roller Ball die beide vorig jaar nog openden in het park. Deze keer gaat het om een echte nieuwe thrill coaster die meerdere loopings zal bevatten.

 

Megablitz

Belangrijk om te weten is dat Wiener Prater geen klassiek pretpark is. Het is opgesplitst in verschillende percelen die allemaal worden uitgebaat door verschillende exploitanten, je hebt dan ook geen toegangsticket maar betaald per attractie.

Deze achtbaan zal aan de achterkant van het pretpark komen te liggen, vlakbij de Vekoma-achtbaan Megablitz en achter het spookhuis Große Geisterbahn. Voor het eerst in de geschiedenis van het park zal een attractie over meerdere percelen gebouwd worden want de achtbaan zal ook over het wandelpad gebouwd worden tot waar nu het café staat op perceel 34. Door de bouw van de nieuwe attractie zullen er opnieuw meer bezoekers in dit gedeelte van het park komen.

 

Wiener Looping

De achtbaan krijgt de naam Wiener Looping, dat refereert naar de transporteerbare Schwarzkopf Shuttle Loop coaster die in 1982 in het park stond. De Wiener Looping was 39,9 meter hoog en behaalde een snelheid van 80,5 km/u. De looping van de gelanceerde achtbaan werd zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

De Wiener Looping ging na haar verblijf in Wiener Prater naar het Amerikaanse pretpark Boardwalk and Baseball om nadien als Shuttle Loop met de Duitse exploitant Goetzke rond te reizen op de kermissen. Ook stond de achtbaan verschillende jaren als Bullet in het Engelse pretpark Flamingo Land en sinds 2013 draait die haar rondjes in het Mexicaanse pretpark Selva Mágica.

 

Record

De Wiener Looping was jarenlang de snelste en hoogste achtbaan die Oostenrijk ooit gekend heeft. De nieuwe achtbaan zal alvast ook een record breken. Deze zal namelijk de meeste loopings (inversies) krijgen van alle achtbanen in Oostenrijk. Dit record staat momenteel op naam van de Boomerang in Wiener Prater. De Boomerang heeft 3 inversies die twee maal worden afgelegd.

Als alles goed verloopt zullen de bouwwerken in september van start gaan. Het is de bedoeling dat de achtbaan dan zou kunnen openen voor het seizoen van 2022. Door corona is het echter nog niet helemaal zeker dat de planning gehaald zal worden.

 

Vijftiende achtbaan

De Wiener Looping wordt de 15de achtbaan van het park en de 40ste rollercoaster die ooit in Wiener Prater gebouwd werd. Vorig jaar opende er nog twee nieuwe achtbanen met de Bobsled achtbaan Gesengte Sau gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer en de Roller Ball achtbaan gebouwd door de Zwitserse fabrikant Ride Engineers Switzerland. Ook in 2013 (Insider), in 2014 (Race) en in 2015 (Maskerade) opende telkens een nieuwe vaste achtbaan in het park.

De afgelopen jaren had Wiener Prater ook elke keer een tijdelijke achtbaan in het park staan. Dit was telkens op de oude locatie van de afgebroken Casino. Zo stond in 2016 en 2018 met Olympia Looping de grootste mobiele achtbaan ter wereld in het park, deze bereikt snelheden van 80 km/u en bevat 5 loopings. In 2017 stond met Höllenblitz de grootste mobiele indoorachtbaan ter wereld in het park. In 2019 was het de dubbele looping coaster Teststrecke en in 2020 stond de hangende achtbaan Euro-Coaster in Wiener Prater. Dit jaar lijkt het er op dat er voor het eerst sinds 2016 geen tijdelijke achtbaan naar het pretpark zal komen.

 

Bron: Stefan Sittler-Koidl via kurier

Foto: Monsieur Sky via Wiener Prater