Safaripark Beekse Bergen verwelkomt jong van ernstig bedreigde chimpansee

In Safaripark Beekse Bergen is deze week een West-Afrikaanse chimpansee geboren. Het kleintje, waarvan het geslacht nog niet bekend is, is het enige chimpanseejong dat in het afgelopen jaar geboren werd in een Nederlandse dierentuin.

 

“Moeder Lenny houdt het jong heel erg dicht tegen haar aan. Daardoor hebben we nog niet kunnen zien of het om een mannetje of vrouwtje gaat. We hebben het jong al wel zien drinken en dat is altijd een goed teken. Lenny is een ervaren moeder en ze doet het prima”, zegt hoofd dierverzorging Kris Jansen.

 

 

Verwoesting van leefgebied

De West-Afrikaanse chimpansee wordt ernstig bedreigd. Er is dan ook een fokprogramma, ook wel managementprogramma genoemd, voor deze diersoort. “Met deze geboorte dragen we als park bij aan dit programma. Het fokprogramma heeft als doel om te zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild bedreigde diersoorten. Dat is heel belangrijk en we zijn ontzettend blij met de geboorte van dit kleintje”, vertelt Jansen.

Deze apensoort, die voorkomt in de regenwouden van Centraal- en West-Afrika, heeft te maken met verschillende bedreigingen. Zo is er sprake van infectieziekten, verwoesting en verkleining van het leefgebied door boskap en mijnbouw, en wordt er op de chimpansees gejaagd. De populatie van de West-Afrikaanse chimpansee neemt daardoor hard af.

 

Vader onbekend

De vader van het jong is nog onbekend. Jansen: “We hebben meerdere vruchtbare mannen in onze groep en de vrouwen paren ook met verschillende mannetjes. Uiteindelijk zullen we via een DNA-test vaststellen wie zich de vader van het jong mag noemen.”

Voor moeder Lenny is het haar vierde jong. “Dochter Lily zit ook nog bij haar in de groep. Voor haar is dit een mooie kans om te leren hoe ze om moet gaan met een kleintje, zodat ze zich kan voorbereiden op een zwangerschap. Dat zal nog wel eventjes duren, maar elke ervaring is mooi meegenomen”, aldus Jansen.

 

Wit plukje

Jonge chimpansees zijn te herkennen aan een wit plukje haar net boven hun billen. Dit is voor volwassen chimpansees een teken dat deze dieren nog jong zijn. Zolang ze dit witte plukje hebben, mogen de jongen bijna alles. Na een jaar of vier verdwijnt het witte plukje. Vanaf dan moeten de jongen zich aan de regels van de groep houden.