Gröna Lund maakt grote uitbreidingsplannen bekend

Het Zweedse pretpark Gröna Lund staat er om bekend zeer creatief om te gaan met de beperkte ruimte die ze ter beschikking hebben. Door de jaren heen bouwden ze hun attracties zodat ze over, onder en door elkaar lopen. Om het probleem van plaatsgebrek aan te pakken willen ze uitbreiden naar een naastgelegen parking. Op dit nieuwe gebied moet onder andere een grote nieuwe achtbaan komen.

 

In april vorig jaar diende het park al plannen in voor een uitbreiding van het park op een nabijgelegen parking, welke in eerste instantie goedgekeurd werden door de gemeente. Jammer genoeg werd er meteen ook bezwaar ingetekend, waartegen het park ondertussen in beroep ging. Buurtbewoners zijn immers bang dat de uitbreiding te veel lawaai met zich zal meebrengen en het park zich niet zal houden aan hoogterestricties. Op dit gebied geldt namelijk een hoogterestrictie van 12 meter, behalve op enkele plekken waar men 30, 35 of 45 meter hoog kan gaan.

 

Gröna Lund presenteert Vision 2024

Om een beter zicht te geven op de plannen heeft het park Vision 2024 voorgesteld. Gröna Lund heeft als doel om op de oude parking nieuwe restaurants te gaan bouwen, veel groen te voorzien en uiteraard nieuwe attracties. De grootste attractie die men toont op de concepttekeningen is een achtbaan. Uiteraard is dit maar een impressie wat wil zeggen dat er nog een andere type coaster zou kunnen komen met een andere lay-out.

Behalve een nieuw pretparkdeel voorziet de uitbreiding ook in een nieuwe boulevard, die vooral in de avonduren een aantrekkelijke plek kan zijn. Verder wil men buiten de parkgrenzen winkels en horecagelegenheden bouwen, die dan weer interessant zijn voor de hele buurt. Het oude en nieuwe deel zullen verbonden worden met elkaar door een brug.

 

Een stukje geschiedenis

De oude parking was ooit een concurrerend park. Tussen 1924 en 1957 kon je hier het pretpark Nöjesfältet vinden. Toen de kinderen van de concurrerende pretparkdirecteuren verliefd werden en trouwden, fuseerden de twee parken.

Als alles goed verloopt en er groen licht gegeven wordt hoop het park in 2024 de eerste schop in de grond te steken.

 

Bron en foto’s: Gröna Lund