Olifantenbul vertrekt binnenkort uit ARTIS

De bul die door de verzorgers Nikolai wordt genoemd, verbleef sinds 2003 in totaal drie periodes van meerdere jaren in ARTIS. Het jongste kalf, dat in 2020 werd geboren, is een van zijn nakomelingen.

 

De 28-jarige Aziatische olifantenbul, die sinds 2018 opnieuw in ARTIS leeft, vertrekt binnenkort. Het vertrek is op aanbeveling van het Europese fokprogramma (EEP) voor de Aziatische olifant in gang gezet. In alle vroegte is vrijdagochtend de grote transportkist door Amsterdam naar ARTIS vervoerd en staat nu in het olifantenverblijf. Dit geeft het team van verzorgers de gelegenheid om de bul in de komende weken rustig voor te bereiden op het transport.

 

De bul die door de verzorgers Nikolai wordt genoemd, verbleef sinds 2003 in totaal drie periodes van meerdere jaren in ARTIS. Het jongste kalf, dat in 2020 werd geboren, is een van zijn nakomelingen. De aanbeveling is nu dat hij in ARTIS geen nakomelingen meer voortbrengt bij de huidige kudde. Daarom is een nieuwe plek voor hem gevonden in een andere dierentuin in Duitsland, die net als ARTIS is aangesloten bij de EAZA. De kudde Aziatische olifanten in ARTIS bestaat na zijn vertrek uit de matriarch, haar twee dochters en het jongste kalf.

 

Olifantenbullen leven alleen of in kleine groepen en zoeken vrouwelijke soortgenoten alleen op om te paren. Olifanten leven voornamelijk in vrouwengroepen, een matriarchaat. Eén olifantenkoe, de matriarch, heeft daarbij de leiding over de kudde.