Dromedaris, kameel en zebra geboren op savannes van Beekse Bergen

Op de vlaktes van Beekse Bergen zijn in twee dagen tijd twee nieuwe bewoners geboren. In het Safaripark kwam op 7 juni een in het wild bedreigde Grévy zebra ter wereld. Op het Safari Resort werd 8 juni een kleine dromedaris verwelkomd. Een week eerder, op 29 mei, werd er bovendien ook een kameeltje geboren in de dierentuin.

 

Het gaat goed met de kleine hoefdieren. Het geslacht van de dromedaris is nog niet bekend. De kleine zebra is een vrouwtje en heet Mila. “Bijzonder is hierbij dat Mila’s moeder, Nina, bijna 21 jaar geleden ook bij ons is geboren. Dat maakt het voor ons wel heel speciaal”, vertelt dierenverzorger Rolf Veenhuizen.

 

 

Bedreigd
De geboorte van Mila is onderdeel van het Europese fokprogramma van de Grévy zebra. Deze bedreigde soort komt voor in Ethiopië en Kenia en daar leven er in het wild nog maar zo’n 2.000. Dat komt doordat er steeds minder voedsel te vinden is. Ook wordt er op deze zebrasoort gejaagd vanwege hun vacht. Het pasgeboren vrouwtje is slechts de tweede die dit jaar in Nederland werd geboren. De eerste was haar halfbroertje Samburu, dat in maart in het Safaripark ter wereld kwam.

De Grévy is van de drie nog bestaande zebra-soorten de grootste. Op zijn hele lichaam zitten smalle zwarte strepen die dicht op elkaar staan. Alleen op de buik en de basis van de staart zitten geen strepen en zijn geheel wit. 

 

Dromedaris
Dromedarissen worden niet veel geboren in Nederlandse dierentuinen. Dit jaar kwam er slechts een andere ter wereld. Ook dit was in het Safari Resort Beekse Bergen. Dit vrouwtje, Maxime, is het half zusje van de pasgeborene.

Het kameeltje dat eind mei werd geboren in het Safaripark is slechts het derde jong van deze diersoort dat afgelopen twaalf maanden in Nederland het levenslicht zag.

Kamelen komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Het is een van de grootste zoogdieren die in de woestijn kan overleven. Ze werden 6000 jaar geleden gedomesticeerd en waren in heel veel landen te vinden als civiele en militaire lastdieren – de Romeinen brachten ze zelfs over de Alpen naar België.

 

Wilde kameel
De gedomesticeerde soort – waar ook dit jong toebehoort – verschilt van de wilde kameel. “Je kan het vergelijken met het verschil tussen de hond en de wolf”, legt  Veenhuizen uit. Deze soort komt dan ook nog veel voor.

De wilde kameel is daarentegen ernstig in zijn bestaan bedreigd. Deze dieren leven in de natuur in Centraal-Azië, in Mongolië en ten noorden van de Himalaya, maar vooral in de Gobi-woestijn. Door het steeds kleiner wordende leefgebied en de jacht is de wilde kameel een bedreigde diersoort geworden.