Top 10 hoogste achtbanen van België

Met de bouw van Pulsar werd het hoogterecord van België na 34 jaar nog eens verbroken. Dit jaar werd zelfs het 20 jaar oude hoogterecord van de Benelux verbroken. Daarom zochten wij uit wat de 10 hoogste achtbanen van België zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10: Weerwolf – Walibi Belgium (28 m)

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Belgium. De houten achtbaan is 28 meter hoog en heeft een drop van 23,5 meter. Weerwolf is 1035 meter lang en was 20 jaar de langste achtbaan van België. De achtbaan behaalt een topsnelheid van 80 km/u.

 

#9: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne (33 m)

The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is van het model Extreme Spinning Coaster wat wil zeggen dat de treintjes draaiende karretjes hebben en de rollercoaster zowel een lancering als inversies bevat. De spinning coaster is 33 meter hoog en was een investering van 17,5 miljoen euro. De maximale snelheid van 90 km/u wordt bereikt door twee LSM-lanceringen. Op het parcours van 920 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop.

 

#8: Vampire – Walibi Belgium (33,3 m)

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Belgium. De Inverted Coaster is 33,3 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 80 km/u. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop. Er is een capaciteit van 1040 personen per uur.

 

#7: Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne (34 m)

Anubis The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaalt een topsnelheid van 90 km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit gaan de bezoekers door 3 inversies.

 

#6-5: Boomerang – Bellewaerde & Cobra – Walibi Belgium (35,5 m)

Deze 2 achtbanen zijn identiek hetzelfde. Ik ga ze daarom maar eenmaal bespreken. De achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe 52 achtbanen gemaakt wereldwijd waarvan er 19 in de loop van hun leven verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een hoogte van 35,5 meter en een snelheid van 75,6 km/u. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt. Boomerang werd gebouwd in 1984 in Bellewaerde en was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek. Cobra werd gebouwd in 2001 in Walibi Belgium.

 

 

#4: Psyké Underground – Walibi Belgium (42 m)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse fabrikant Schwarzkopf in Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan heeft een hoogte van 42 meter en behaalt een topsnelheid van 85,3 km/u. Psyké Underground was 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa en 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa. De achtbaan bleef 34 jaar de hoogste achtbaan van België en 27 jaar lang de snelste achtbaan van België. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving voor de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#3: Fury – Bobbejaanland (43 m)

Fury in Bobbejaanland werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 43 meter en behaalt een snelheid van 106,6 km/u. Er zijn 2 spikes en 3 lanceer momenten. Bobbejaanland promoot de achtbaan met 4 inversies, maar experts kunnen er slechts 2 waarnemen. De rollercoaster heeft een lengte van 600 meter, maar doordat sommige stukken meerdere keren worden bereden, wordt er een totale afstand van 830 meter afgelegd. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts afleggen.

 

#2: Pulsar – Walibi Belgium (45 m)

Pulsar werd gebouwd in 2016, door de Duitse fabrikant Mack Rides, in Walibi Belgium. De achtbaanrit start met een achterwaartse lancering tot een hoogte van 25 meter waarbij een snelheid van 50 km/u wordt bereikt. Hierna volgt een drop terug naar beneden met een voorwaartse lancering tot een hoogte van 35 meter en een snelheid van 80 km/u. Wanneer de boot op de piek van 90 graden tot stilstand komt, volgt een achterwaartse drop gevolgd door eveneens met een achterwaartse lancering. Hierbij wordt een snelheid opgedreven tot 101 km/u en komt de boot op een andere piek van 90 graden en dit tot op een hoogte van 45 meter. Hierna volgt opnieuw een voorwaartse drop met een grote splash in het water. De achtbaan is 217 meter lang en was goed voor een investering van 8,5 miljoen euro. Pulsar werd bij de opening meteen de snelste en hoogste achtbaan van België.

 

#1: Kondaa – Walibi Belgium (50 m)

Kondaa in Walibi Belgium werd gebouwd in 2021 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De Mega Coaster is 50 meter hoog en bereikt een snelheid van 113 km/u. Daarmee werd het bij opening in 1 klap de hoogste en snelste achtbaan van de Benelux en Frankrijk tezamen. Het parcours van 1200 meter bevat een first drop van 80°, een Outward Banked Airtime Hill, een Non Inverting Cobra Roll en maar liefst 15 airtime-momenten. Er kan een capaciteit van 1080 personen bereikt worden.

 

 

Het verleden:

Vertigo is de hoogste achtbaan ooit gebouwd in de Benelux en is zowat het grootste mislukte project van België. Skilift fabrikant Doppelmayr (die Vertigo duidelijk onderschat hadden) kwamen met het unieke concept aankloppen bij Walibi Belgium. De achtbaan dat een soort kruising was met een kabelbaan had een hoogte van 55 meter en een snelheid van 60 km/u. Vertigo was 722 meter lang en had een speciaal liftsysteem om de bakjes boven te krijgen. Het was de bedoeling dat de achtbaan zou opengaan tegen het nieuwe seizoen van 2006, maar aanhoudende technische problemen verhinderde de publieke opening tot de 14de juni van 2007. Na een korte tijd dat de achtbaan actief was, werd deze opnieuw gesloten tot begin mei van 2008. In deze periode werd de track naar beneden gehaald zodat de fabrikant aanpassingen kon maken. Op de 8ste mei van 2008, 2 jaar later dan voorzien, werd de attractie officieel geopend door Jean-Claude Van Damme. Spijtig genoeg werd Vertigo amper 11 dagen later al gesloten omdat de technische problemen bleven aanhouden. De achtbaan zou nooit meer opengaan en achtbaan werd afgebroken in december van dat jaar. Het was het eerste project voor Doppelmayr in de achtbaan industrie en meteen ook het laatste project.

 

 

De toekomst:

In 2016 werd het Belgische hoogterecord verbroken met de komst van Pulsar in Walibi Belgium. Drie jaar later kon Fury in Bobbejaanland dit record net niet verbreken en eindigt de achtbaan op een 2de plaats. In 2021 opende dan weer Kondaa die niet alleen het Belgische hoogterecord breekt, maar ook deze van de Benelux. Een volledige nieuwe top 3 op amper 5 jaar tijd.

Maar naast de pas geopende Kondaa in Walibi Belgium opent ook Plopsaland De Panne in 2021 een nieuwe achtbaan die in deze top 10 komt te staan. Dit wordt The Ride to Happiness by Tomorrowland, een Extreme Spinning Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides.

Door de komst van Kondaa en The Ride to Happiness by Tomorrowland zijn Typhoon en Mount Mara, beide gelegen in Bobbejaanland, uit de top 10 gevallen.

Walibi Belgium is het park met de meeste achtbanen in de top 10 van hoogste achtbanen in België. Van deze 10 achtbanen staan er 6 in Walibi Belgium, 2 in Plopsaland De Panne, 1 in Bobbejaanland en 1 in Bellewaerde. Walibi Belgium heeft het hoogterecord al sinds 1982 in handen, dit is 39 jaar lang. 

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.