Speelpark Oud Valkeveen: “Wij weigeren mee te werken aan een testsamenleving”

Speelpark Oud Valkeveen weigert mee te werken aan het verplicht testen van kinderen tot 12 jaar voor toegang tot het park.

 

Michael van de Kuit, eigenaar van het speelpark: “Als de Wet Testbewijzen Covid-19 voor ons speelpark gaat gelden, houden wij onze deuren gesloten. Aan een testsamenleving werken wij hoe dan ook niet mee. Ik hoop dat andere speel- en attractieparken ons voorbeeld volgen. Juist jonge kinderen moeten niet aan zo’n inhumaan testbeleid worden onderworpen. Zij moeten gewoon lekker onbezorgd kunnen komen spelen. Een verplichte coronatest hoort daar absoluut niet bij.”

 

Geen besmettingshaarden

Tijdens de vorige lockdown bewees het honderd jaar oude speelpark al dat het veilig open kan zonder de bezoekers vooraf een testverplichting op te leggen. Het perceel is 11,5 hectare groot, dus er is meer dan voldoende buitenruimte. Door het aantal bezoekers te reguleren en effectieve maatregelen te nemen, kunnen de afstands- en hygiënemaatregelen uitstekend worden nageleefd. Alle binnenattracties van het park worden bovendien gesloten gehouden. Dankzij deze maatregelen zijn er vorig jaar geen aantoonbare besmettingshaarden in het park ontstaan. De directie van het park ziet dan ook geen enkele aanleiding om nu ineens mee te werken aan een testverplichting.

 

Vrijheidsbeperking

De Tweede Kamer debatteerde over de Wet Testbewijzen, waarmee het kabinet de samenleving weer sneller wil openen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van het kabinet om mensen via testen toegang te geven tot bijvoorbeeld sportwedstrijden, musea en theaters.  Volgens minister Hugo de Jonge gaat de wet om “het opheffen van beperkingen en het teruggeven van vrijheden”. Maar volgens critici druist een testwet juist in tegen de persoonlijke vrijheid van mensen en de onschendbaarheid van hun lichaam