Fårup Sommerland plant grote nieuwe achtbaan voor 2022

Het Deense pretpark Fårup Sommerland is begonnen met de bouwwerkzaamheden voor een grote nieuwe attractie. Ondanks dat het project nog niet officieel is aangekondigd zijn er al wel heel wat details naar buiten gekomen die aantonen dat het om een grote nieuwe achtbaan gaat die in 2022 zal openen voor het publiek.

 

In alle stilte zijn de bouwwerkzaamheden voor een zeer interessant project in Europa van start gegaan. Het zou misschien wel eens om de grootste nieuwigheid in Europa kunnen gaan voor volgend jaar en toch is het geheime project bijna nergens opgepikt. Onze redactie ging op onderzoek uit en vond heel wat interessante informatie terug!

 

“Award winning potential”

Het begon allemaal met een Instagram post van de Nederlandse fabrikant Vekoma op 11 februari 2021. Daarin publiceerde de fabrikant drie foto’s van metalen rails die de basis zijn voor de bouw van achtbaantrack. Het meest interessante aan de post was het onderschrift: “We zijn juist gestart met een heel spannend groot project voor een Europese klant met het potentieel om prijzen te winnen voor het seizoen 2022. Natuurlijk hebben we nog meer rails nodig. Blijf ons volgen.”

 

Deze Instagram post liet meteen de hartjes van de pretparkfans sneller slaan, want wat een mooie aankondiging was dit! Het enige probleem, er was eigenlijk nog geen enkel Europees pretpark die een grote nieuwe attractie had aangekondigd voor 2022 die het potentieel zou kunnen hebben om awards te kunnen winnen.

Er waren wel plannen voor een nieuwe achtbaan in het Noorse pretpark Tusenfryd, maar deze dateerde nog van voor de coronacrisis en waren eerst gepland voor 2021. Voor te beginnen was het niet duidelijk of dit project wel zou doorgaan en ten tweede leek de lay-out die was uitgelekt voor deze achtbaan te klein om over een “award winning potential” project te kunnen spreken. Daarnaast leek de uitgelekte lay-out ook niet in de stijl van Vekoma te passen. Dus deze piste leek het alvast niet te gaan worden.

Een andere mogelijkheid was het Poolse pretpark Energylandia. Enige reden waarom het pretpark genoemd werd omdat ze het ene grote project na het andere uit de grond stampen en op die manier dus altijd kans maken. Zo verwachten achtbaanfans nog steeds dat Energylandia de allereerste Tilt Coaster 2.0 zal krijgen en dat is zonder twijfel een project met “award winning potential”. Enige probleem, de nieuwe attracties voor Energylandia in 2022 zijn al bekendgemaakt want dan opent er het themagebied Sweet Valley met al twee andere rollercoasters. Dus ook deze optie kon geschrapt worden omdat een Tilt Coaster 2.0 dus ten vroegste voor 2023 of 2024 zal zijn, mocht die er al effectief komen natuurlijk.

Dus bleef het een mysterie welk pretpark in Europa een dergelijke grote attractie zou gaan bouwen.

 

Werkzaamheden in Fårup Sommerland

Begin april kwamen via CoasterClub Denmark foto’s naar buiten van werkzaamheden in Fårup Sommerland. Op de foto’s is te zien dat er een aantal bomen zijn geveld en dat het terrein vlak gemaakt wordt. Veel interessante dingen vallen er op dat moment nog niet te bespeuren, en de aankondiging van Vekoma wordt dan ook niet met deze werkzaamheden gelinkt. Aan de foto’s wordt er op dat moment dan ook nog niet te veel aandacht gespendeerd.

Interessanter wordt het al een maand later wanneer begin mei opnieuw foto’s van de werkzaamheden uit Fårup Sommerland via CoasterClub Denmark naar buiten komen. Ondertussen is een groot gebied afgezet met hoge schuttingen waar niet doorgekeken kan worden en zijn er bulldozers bezig met de eerste echte werkzaamheden. Ook gigantische palen worden de grond ingeslagen die duidelijk bedoeld zijn om een grote constructie te kunnen dragen. Het wordt duidelijk dat er geen tuinhuisje gebouwd zal worden voor de klusjesman, maar dat het wel degelijk gaat om een nieuw groot project.

Beiden projecten worden aan elkaar gelinkt

Maar nog interessanter wordt het wanneer Vekoma opnieuw van zich laat horen op Instagram. Het Nederlandse bedrijf post een foto waarop een typisch paaltje te zien is die de start aankondigt van werkzaamheden. Het onderschrift luidt: “Grondwerken voor ons groot nieuw geheim project dat volgend jaar geopend zal worden zijn gestart en vorderen snel. We zijn zeer verheugd en zullen meer details onthullen in de nabije toekomst”.

 

Wie de post op Instagram aandachtig bestudeerd heeft, zal zien dat er op het paaltje staat geschreven: “Landinspektør Nord”, wat Landinspecteur Noord betekent in het Deens. Dit klein nietszeggend lijkend paaltje, is veel belangrijker dan het lijkt. Hiermee wordt plots duidelijk dat het nieuwe project van Vekoma in Denemarken gebouwd wordt. Op dit moment zijn er maar twee bouwwerven in Denemarken. Het ene project is in Djurs Sommerland, het gaat hier om een nieuw themagebied met een Powered Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides. Dit project is familiegericht en zal dus niet zo snel in aanmerking komen voor awards en is daarbij allesbehalve geheim. De andere werkzaamheden zijn dus in Fårup Sommerland en zijn tot nog toe in grote mysterie gehuld. Door deze foto kunnen we dus voor het eerst de twee projecten met zekerheid aan elkaar linken.

 

Details van de bouwaanvraag

Maar wat kunnen we nu eigenlijk verwachten van deze grote nieuwigheid met “award winning potential”? Het mysterie lijkt groot, maar toch kunnen we dit al voor een groot deel invullen. Op de bouwplannen die Fårup Sommerland indiende bij de gemeente zijn er immers een aantal interessante dingen te lezen.

Het Deens pretpark omschrijft het nieuwe project als een achtbaan die zal beantwoorden aan de vraag van haar bezoekers. Deze willen een hogere en snellere achtbaan die nog meer opwinding biedt. En hoe hoog die precies wordt, weten we inmiddels ook al. De achtbaan zal maar liefst 37 meter hoog worden, wat niet alleen de helft hoger is dan de huidige hoogste achtbaan van het park, maar ook met voorsprong de hoogste achtbaan van heel Denemarken zal worden. Dit record is momenteel in handen van Piraten in Djurs Sommerland.

Dat het geen kleine achtbaan wordt, wordt nog maar eens bevestigd in de oppervlakte die de attractie in beslag zal nemen. Er is namelijk een oppervlakte van 9700 m² voorzien wat een behoorlijke ruimte is voor een nieuwe attractie. De bouwtijd van het project zal 14 maanden in beslag nemen wat wil zeggen dat de achtbaan ongeveer geopend zal kunnen worden in juni van volgend jaar, wat perfect overeen komt met wat Vekoma ook al in haar Instagram posts vermelden.

Nieuwe generatie Vekoma achtbaan

Daarnaast zal de achtbaan op maat gemaakt worden van Fårup Sommerland wat wil zeggen dat het om een custom lay-out gaat. We kunnen dus spreken van een nieuwe generatie Vekoma coaster die in 2022 geopend zal worden in het Deense pretpark. Deze type van achtbanen zijn bij ons in de buurt nog ongekend, maar in Polen en vooral in Azië werden er de afgelopen jaren al verschillende gebouwd die allemaal hoge ogen scoorde bij de pretparkfans.

In Europa gaat het om de familiale gelanceerde looping coaster Formula en de indrukwekkende multi-launch coaster Abyssus in het Poolse pretpark Energylandia en de heftige looping achtbaan Lech Coaster in het Poolse pretpark Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko.

Ook de naam van de achtbaan werd al uitgelekt via de bouwaanvraag. Deze zal Woodland worden wat past bij het bosrijkgebied waarin de rollercoaster gebouwd wordt.

 

 

Onderzoekswerk: Jonathan Sansens

Bronnen: Jammerbugt & Vekoma

Foto’s: CoasterClub Denmark & Vekoma