In de kijker: Vekoma werkt aan Tilt Coaster 2.0

Een van de meest tot de verbeelding sprekende achtbanen ter wereld is de Gravity Max, een Tilt Coaster van Vekoma in het Taiwanese pretpark Discovery World dat een onderdeel is van het Lihpao Land Resort. Het spannendste onderdeel van de rit is het moment waarop een stuk track van de achtbaan 90 graden kantelt en de inzittenden loodrecht naar beneden de afgrond instuurt. Wie wil dit spannend avontuur nu niet beleven? Ondertussen is het 18 jaar na de opening van de eerste Tilt Coaster en ondanks de populariteit bouwde Vekoma nooit een tweede exemplaar. Waarom is er nooit een tweede gebouwd en waarom gaat hier nu wel verandering in komen? Dat komt u allemaal te weten in onderstaand artikel!

 

De eerste Tilt Coaster ter wereld:

De Gravity Max is de allereerste Tilt Coaster ooit gebouwd en werd geopend in 2002 in het Taiwanese pretpark Discovery World. De achtbaan is gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma die daarmee een van de meest tot de verbeelding sprekende achtbanen ter wereld heeft gebouwd. Gravity Max is 34,7 meter hoog en behaalt een snelheid van 90,1 km/u. Tijdens de rit van 2 minuten en 26 seconden krijgen de bezoekers 3,5 G-krachten te verwerken en gaan ze door 1 looping. De Gravity Max heeft een maximale verticale hoek van 90 graden en de achtbaan is 568 meter lang. Het speciale aan de achtbaan is het unieke Tilt-element!

 

 

De werking en ritverloop:

De achtbaantrein wordt eerst via een kettinglift omhooggetrokken tot een hoogte van 34,7 meter. Hierna komt de trein op een platform terecht waar de track eindigt, en dus ook het platform eindigt. De achtbaantrein rijdt op het platform en komt op het laatste moment tot stilstand door de remmen. Als back-up (mochten de remmen ooit falen) is er een pin voorzien die de trein moet stoppen, en een haak die achter de trein wordt vastgemaakt. Op dit moment kan je over heel de stad heen zien (wetende dat er geen track voor je is!). Het platform wordt 90 graden gedraaid tot het loodrecht naar beneden wijst, de pin wordt weggetrokken en vervolgens lossen de remmen. Met een snelheid van 90,1 km/u vallen de inzittenden naar beneden, recht in een tunnel onder de grond. In deze tunnel ligt een grote bocht van 180 graden. Na het nemen van deze bocht eindigt de tunnel en komt de trein in een looping terecht. Na de looping volgt een helix en afgesloten wordt er met de eindremmen. Een achtbaanervaring om nooit meer te vergeten.

 

Waarom is er nooit een tweede Tilt Coaster gebouwd door Vekoma?

Gravity Max werd onder grote belangstelling geopend in 2002. Bij iedere mysterieuze achtbaanaankondiging die daarop volgde hoopten fans meteen op een nieuwe Tilt Coaster, maar vandaag in 2020 werd er nog steeds geen nieuwe Vekoma Tilt Coaster gebouwd. Hoog tijd dus om hier eens de reden van uit te zoeken. Het bedrijfsbezoek bij Vekoma in 2016 was hier natuurlijk het ideale moment voor.

De achtbaan die tot de verbeelding spreekt kreeg geen opvolging. Durfden de pretparken deze niet te bestellen? Zouden er te veel technische problemen zijn? Of was er misschien een exclusieve formule afgesproken met Lihpao Land? Het antwoord is iets helemaal anders…

Vekoma heeft ondertussen een jarenlange ervaring in het bouwen van achtbanen. Daarnaast heeft het bedrijf ook een grote kennis opgebouwd van pretparken over de hele wereld, maar ook van hun gewoontes. Vekoma kwam tot de ondervinding dat niet alle pretparken het altijd even nauw nemen met de strenge veiligheidsregels die opgelegd worden en soms de aanbevolen onderhoudscontroles niet serieus genoeg nemen. Sommige landen hebben zeer strenge veiligheidscontroles die de parken verplichten de attracties in topconditie te houden, maar dat is niet overal het geval. Een achtbaan wordt zodanig ontworpen dat er meerdere veiligheidsmechanismes zijn die elkaar overlappen, mocht er ooit toch eens iets mislopen tijdens de achtbaanrit (door welke reden dan ook), en mocht in het onwaarschijnlijke geval het primaire veiligheidssysteem niet werken, dan zijn er andere veiligheidssystemen die dit zullen opvangen zodat een veilige rit voor 100% gegarandeerd blijft.

Waar gewone achtbanen meerdere back-up systemen hebben, ligt dat bij de Tilt Coaster anders. De achtbaan is misschien wel de meest veilige achtbaan ooit ontworpen, maar je wilt er gewoon niet aan denken wat er allemaal kan foutlopen tijdens het tiltmoment. Indien er iets mis zou zijn met de haak die de trein vasthoud en de remmen falen is er enkel de back-up pin die een ramp kan voorkomen, maar als een park deze pin niet voldoende heeft gecontroleerd of onderhouden, dan kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Dat is de grootste nachtmerrie van Vekoma en dat willen ze kost wat kost vermijden. Voor die reden besloot de Nederlandse achtbaanbouwer, ondanks de grote vraag van pretparken over de hele wereld, om geen nieuwe Tilt Coasters meer te bouwen.

 

Is Gravity Max de enige Tilt Coaster ter wereld?

Nadat Vekoma in 2002 de eerste en enige Tilt Coaster bouwde, werd tijdens de jaren erna geen enkele andere meer gebouwd; zelfs niet door andere fabrikanten (dit zou kunnen te maken hebben met patenten die Vekoma hierop heeft). Na een periode van 14 jaar veranderde dit. De Chinese achtbaanbouwer Golden Horse bouwde in 2016 de allereerste duellerende Tilt Coaster ter wereld in het Chinese pretpark Hefei Sunac Land. De twee achtbanen zijn in spiegelbeeld van elkaar gemaakt en de bedoeling is dat de beide tilt-track-elementen tegelijkertijd naar beneden gaan. De linkse achtbaan heeft naast de Tilt Track nog 2 inversies (een looping en kurkentrekker), de rechtse achtbaan heeft naast de Tilt Track nog 3 inversies (een looping en een dubbele kurkentrekker). Op 24 september 2016 werden de achtbanen geopend als de Battle of Jungle King. 

 

Ondertussen bouwde Golden Horse nog 2 andere Tilt Coasters. Eentje werd geopend in 2018 als Broken Rail Roller Coaster in het Chinese pretpark Great Xingdong Tourist World. Deze heeft een hoogte van 40 meter en een topsnelheid van 89 meter. Tijdens het parcours van 774 meter zijn er 5 inversies te beleven. Een andere Tilt Coaster zal geopend worden in 2020 in het nieuwe Chinese pretpark Suzhou Paradise Forest World. Deze achtbaan zal 5 inversies tellen.

 

 

Tilt Coaster 2.0:

Zal Vekoma dan definitief geen Tilt Coasters meer bouwen? Het antwoord is gelukkig: Neen! Tijdens ons bedrijfsbezoek in 2016 kwamen we erachter dat Vekoma werkt aan een nieuw concept van de Tilt Coaster die nog veiliger moet zijn dan het huidige model. Het nieuwe model was destijds nog niet af en toen ook nog niet besteld door een park. Alles zat toen nog in de interne ontwikkelingsfase.

Ondertussen zijn er heel wat verdere ontwikkelingen gebeurd en wordt het tijd om de nieuwste gebeurtenissen eens op een rijtje te zetten. De plannen voor een Vekoma Tilt Coaster 2.0 werden plots een pak concreter toen het Poolse pretpark Energylandia in december 2017 een openbare aanbesteding indiende voor de bouw van een Tilt Coaster. De opmerkelijke zet betekende misschien dat Vekoma in een verdere fase van de ontwikkeling van de Tilt Coaster zat. Het is immers het enige bedrijf dat een dergelijke achtbaan mag bouwen in Europa.

In juli 2018, toen sommigen al bijna vergeten waren dat Energylandia een Tilt Coaster wou bouwen, deelde het park een foto op hun Facebookpagina van Gravity Max in Discovery World, met hun eigen logo en naam erop. De achtbaan werd aangekondigd als een toekomstige nieuwe attractie. Duidelijker kon deze boodschap haast niet zijn. Toch werd er nog steeds niet officieel bekendgemaakt wie deze Tilt Coaster zou bouwen.

 

Een interessante ontwikkeling volgde geruime tijd later. In oktober 2019 publiceerde Vekoma op haar Instagram- en Twitter-account een foto van Gravity Max (foto hieronder) met de onderstaande tekst erbij: “Are you ready for it? Tilt 2.0”. Hiermee maakte de fabrikant voor het eerst zelf bekend dat het bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe generatie Tilt Coaster. De berichten op sociale media werden niet veel later offline gehaald, maar de boodschap was onmiskenbaar.

Volgens insiders zou Energylandia de primeur krijgen en zou de nieuwste generatie van de Tilt Coaster in dit park gebouwd worden. Vekoma heeft goede banden met Energylandia, want het bedrijf bouwde al 8 verschillende rollercoasters in het pretpark. Daarnaast zou de Nederlandse fabrikant het project daar makkelijker kunnen opvolgen dan wanneer het zou gebouwd worden in Azië of Amerika. Een datum voor de bouw van de achtbaan werd nog niet bekendgemaakt, maar het lijkt in de richting van 2022 te gaan.

 

 

Artikel: Jonathan Sansens