Het jonge Zwitserse bedrijf Ride Engineers Switzerland (RES) heeft 4 nieuwe versies van haar bestaande Roller Ball achtbaan voorgesteld. Het gaat onder meer over een dubbele variant en een langere variant met twee liftsystemen. Daarop kunnen ook verschillende variaties gemaakt worden.
Ride Engineers Switzerland (RES) is een jong Zwitsers bedrijf dat werd opgericht door de Willy Walser, de voormalige oprichter en CEO van ABC Rides. ABC Rides zelf, dat opgericht werd in 1997, is sinds 2018 een onderdeel van Intamin Amusement Rides geworden. RES zelf werd in 2018 bekend bij de achtbaanfans door de bouw van de verticale Roller Ball achtbaan Wilde Hilde in het Duitse pretpark Schwaben Park.
Wilde Hilde was de eerste Roller Ball achtbaan die gemaakt werd. Het typerende aan dit model is het parcours dat zigzaggend loopt en de karretjes die schommelend door het parcours gaan zoals je kan zien op onderstaande video. Een dergelijke achtbaan is dus uitermate geschikt voor pretparken met een beperkte oppervlakte.
Wilde Hilde is het kleine model van 22 meter hoog en een lengte van 88 meter, maar ondertussen werd er ook al een groter model gemaakt van 27 meter hoog en 117 meter lang. Deze vinden we terug met Nid des Marsupilamis in het Franse pretpark Parc Spirou Provence en Roller Ball in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater die opende in respectievelijk 2019 en 2020.
Ondertussen heeft RES naast de small en medium versie, nu ook nog een large versie voorgesteld. Hierbij zijn er eigenlijk twee Roller Balls naast elkaar geplaatst die dan samen 1 lang parcours vormen. Deze versie is 22 meter hoog en 178 meter lang. Hierdoor gaat de rit duur van 70 seconden bij de kleinste versie, naar 100 seconden bij de medium versie en 180 seconden bij de grootste versie.
Deze drie modellen worden nu ook telkens in een dubbele versie aangeboden waarbij exact dezelfde achtbaan in spiegelbeeld aan de achterkant van de constructie wordt vastgemaakt. Het grote voordeel hiervan is dat de capaciteit verdubbeld terwijl nagenoeg dezelfde ruimte gebruikt wordt. Ook de kosten kunnen beter gedrukt worden om dat dezelfde constructie gebruikt wordt.
Bron: Ride Engineers Switzerland