Dit zijn de winnaars van de allereerste Golden Butterflies Awards

De pretparkwebsite Theme Park World, die we vooral kennen van de verschillende podcasts, pakte uit met een eigen awarduitreiking, namelijk de Golden Butterflies. Het gaat om een ludieke awarduitreiking die op zoek ging naar onder andere de “beste rode achtbaan in een Plopsa-pretpark” en de “meest foute pretparkmuziek”.

 

In de pretparkwereld bestaan er verschillende awarduitreikingen. Om de hype te vervolledigen vond ook Theme Park World dat ze niet konden ontbreken met hun eigen awarduitreiking. Maar omdat het podcastmedium eerder al kritiek had op het overaanbod aan awards in de pretparkwereld, en omdat ze graag al eens de draak steken met diverse onderwerpen, werd er een ludieke draai gegeven aan de uitreiking. Dit resulteerde in de “Gouden Butterflies”, verwijzend naar een pretparkattractie die door sommige achtbaanjagers aanzien wordt als een rollercoaster.

Dat de awards ludiek bedoeld waren werd al snel duidelijk tijdens het aankondigingsgala waarbij de 15 verschillende categorieën bekendgemaakt werden. Er werd immers niet op zoek gegaan naar de beste achtbaan van België of het leukste dagje uit in Nederland, maar wel naar het “beste overpriced park”, de “beste makke Mack coaster” en de “beste foute attractie”. Maar ook andere grappige categorieën zoals “beste Efteling attractie die nog niet in vraag is gesteld door activisten”, “beste achtbaan die eigenlijk niet mag meetellen als achtbaan” en “beste droge waterattractie” zijn enkele voorbeelden.

 

Winnaars:

Voor elke award waren er tussen de 500 en de 650 stemmers. Ondertussen werden de winnaars bekendgemaakt via een podcast aflevering die helaas door de coronamaatregelen niet in een pretpark kon plaatsvinden zoals eerst de bedoeling was.

De “Beste rode achtbaan in een Plopsa-park” werd met bijna het dubbel van de stemmen ten opzichte van de nummer twee gewonnen door Sky Scream in Holiday Park die zo De Draak in Plopsaland De Panne, Wicky Coaster in Plopsa Indoor Hasselt en Halvar in Plopsa Coo ver achter zich liet.

 

De “Beste achtbaan met een Big Apple lay-out” werd gewonnen door Dolle Pier in DippieDoe met het driedubbele van de stemmen ten opzichte van de nummer twee, de Doggy Dog in Geiselwind. De “Beste terreincoaster die op een vlak terrein ligt” was daarentegen wel heel spannend met 277 stemmen van de linkerkant van Dawson Duel in Bellewaerde en 269 stemmen voor de rechterkant van Dawson Duel in Bellewaerde.

 

De award voor “Beste overpriced park” ging zonder twijfel naar Disneyland Parijs, terwijl de “Beste overduidelijke fake-rotsen” gewonnen werd door de Wildwaterbaan in Bobbejaanland. Het “Mooiste treinspoor” werd dan weer de Mini trein in Duinrell, terwijl de “Beste foute attractie” overduidelijk gewonnen werd door de Zingende Stal in Drievliet.

 

De strijd voor de “Beste makke Mack coaster” was een ware thriller, maar uiteindelijk was het Blue Fire in Europa-Park die het haalde van Helix in Liseberg, Star Trek in Movie Park Germany en Euro Mir in Europa Park.

 

Ook de stemming voor de “Beste meest foute pretpark muziek” was erg spannend met een harde strijd tussen de muziek van Carnaval Festival in de Efteling en het liedje “Troy De Sensatie” van de houten achtbaan Troy in Toverland, maar uiteindelijk was het die laatste die het haalde. Mijn persoonlijke favoriet, de soundtrack van Wilde Hilde in Schwaben Park, stelde teleur en werd pas vierde.

 

De “Beste reïncarnatie van Holle Bolle Gijs” werd dan weer gewonnen door de Holle Bolle Gijs in Duinrell. De “Beste Efteling-attractie die nog niet door activisten in vraag is gesteld” ging overduidelijk naar Droomvlucht.

 

De meest controversiële award is die van “Meest spectaculair verlies van een onderdeel” werd gewonnen door de crash op de Franse snelweg, waarbij de Toboggan coaster betrokken was. De “Beste droge waterattractie” werd dan weer gewonnen door de Vliegende Hollander in de Efteling.

 

De “Beste achtbaan die eigenlijk niet mag meetellen als achtbaan” werd gewonnen door de Butterfly-attracties waarnaar ook deze awarduitreiking werd vernoemd. De “Beste butterfly”-attractie zelf werd dan weer gewonnen door de Butterfly van Mega Speelstad, misschien wel omdat volwassenen dit indoorpretpark gratis mogen bezoeken.

 

Het volledige overzicht kan je hier bekijken.

 

Bron: Theme Park World