Pretparkgroepen: Looping Group

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In dit artikel bespreken we de Franse pretparkgroep Looping Group die heel wat middelgrote parken uitbaat in Europa.

 

Wie is Looping Group?

De Looping Group is een Franse pretparkgroep die werd opgericht in 2011 door de Franse investeringsmaatschappij Compagnie des Alpes en de private equity H.I.G. Capital France. In 2016 kwam de Looping Group in handen van het Belgische private equityfonds Ergon Capital Partners dat een onderdeel is van de Belgische investeringsmaatschappij Groupe Bruxelles Lambert (GBL).

In 2019 werd bekendgemaakt dat Mubadala Capital, met hoofdzetel in de Verenigde Arabische Emiraten, de belangen in de Looping Group overneemt van Ergon Capital Partners.

De Looping Group richt zich op de Europese markt van middelgrote parken en is actief in 4 verschillende sectoren van de vrijetijdsindustrie. Het gaat dan om pretparken, waterparken, dierenparken en aquariums. In totaal bezit de groep 18 parken in 7 verschillende Europese landen. Hiermee ontvangt het 5,5 miljoen bezoekers per jaar.

 

Huidige portefeuille:

Pretparken: In Frankrijk gaat het om Parc Bagatelle, La Mer de Sable, Cobac Parc en Mini-Châteaux. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om Pleasurewood Hills en Drayton Manor. Ook Avonturenpark Hellendoorn in Nederland, Isla Mágica in Spanje en Fort Fun in Duitsland zijn in het bezit van de groep.

Waterparken: Het gaat om Aqua’Fun Park in Frankrijk, Aquaparc in Zwitserland, Agua Mágica in Spanje en Parque Aquático de Amarante in Portugal.

Dierenparken: In Frankrijk gaat het om Planète Sauvage en Zoo de la Flèche en in het Verenigd Koninkrijk gaat het om West Midland Safari Park.

Aquariums: Zowel het Grand Aquarium de Saint-Malo alsook Grand Aquarium de Touraine zijn beide gelegen in Frankrijk.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

2011: De Looping Group wordt opgericht door de Franse investeringsmaatschappij Compagnie des Alpes (CdA) en de private equity H.I.G. Capital France. CdA krijgt 30% van de aandelen in handen en H.I.G. Capital France 70% van de aandelen. Hierop volgt de overdracht van 7 parken van CdA naar de Looping Group. Het gaat om het attractiepark Parc Bagatelle (opgericht in 1955), het themapark Mini-Châteaux (opgericht in 1996) en de aquariums Grand aquarium Saint-Malo (opgericht in 1996) en Grand aquarium de Touraine (opgericht in 1984) die allen gelegen zijn in Frankrijk. Ook het Zwitserse Aquaparc (opgericht in 1999), het Nederlandse attractiepark Avonturenpark Hellendoorn (opgericht in 1936) en het Britse attractiepark Pleasurewood Hills (opgericht in 1983) zitten mee in de deal.

2012: De Looping Group breidt haar portfolio meteen uit met de overnamen van het Franse pretpark Cobac Parc (opgericht in 1975) met het bijhorende waterpark Aqua’Fun Park dat in 2012 de deuren opende.

2013: Isla Mágica, dat werd opgericht in 1997 op het voormalig terrein van de wereldtentoonstelling in 1992, wordt verkocht aan de Looping Group.

2014: Het Spaanse pretpark Isla Mágica opent haar waterpark Agua Mágica.

2015: Vier jaar na de verkoop van 7 parken van Compagnie des Alpes aan de Looping Group worden nu ook het Franse pretpark La Mer de Sable (opgericht in 1963) en de Franse dierentuin Planète Sauvage (opgericht in 1992) verkocht.

2017: Compagnie des Alpes verkoopt opnieuw een pretpark aan de Looping Group, ditmaal gaat het om het Duitse pretpark Fort Fun Abenteuerland (opgericht in 1972). Ook de Franse dierentuin Zoo de La Flèche (opgericht in 1946) en het Portugese waterpark Parque Aquático de Amarante (opgericht in 1994) worden overgekocht.

2019: Het Britse pret- en dierenpark West Midland Safari Park (opgericht in 1973) wordt opgekocht.

2020: Het Britse pretpark Drayton Manor (opgericht in 1949) dreigt de coronacrisis niet te overleven. Het pretpark dat in handen was van de familie Bryan wordt verkocht aan de Looping Group.

 

Beleid en investeringen:

Zoals je kon lezen is de Looping Group een jonge pretparkgroep die actief is in Europa. De groep heeft haar basis in Frankrijk en kocht de afgelopen jaren pretparken, waterparken, dierenparken en aquariums van middelgrote omgang op. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en financiële structuur.

 

Compagnie des Alpes:

De Franse Looping Group werd opgericht in 2011 door de pretparkafdeling van de Franse investeringsmaatschappij Compagnie des Alpes (CdA) en de private equity H.I.G. Capital France die elk respectievelijk 30% en 70% van de aandelen bezitten.

Bij de oprichting van de groep worden er ook 7 parken van CdA verkocht aan de Looping Group. Later volgen er nog 3 extra parken waardoor in totaal 10 parken van CdA bij de Looping Group belanden.

Daarmee heeft Compagnie des Alpes een zeer belangrijke rol gespeeld bij de oprichting en parkenportefeuille van de groep. In 2014 verkoopt CdA haar aandelen aan partner H.I.G. Capital France en verdwijnt de groep uit het bestuur van de Looping Group.

 

Groupe Bruxelles Lambert:

In 2016 wordt de Looping Group overgenomen door het private equityfonds Ergon Capital Partners dat een onderdeel is van de Belgische investeringsmaatschappij Groupe Bruxelles Lambert (GBL), dat jarenlang onder leiding stond van de zakenman Albert Frère, de rijkste man van België tot zijn overlijden in 2018.

GBL is geen onbekende in de pretparkwereld. In 2017 wordt bekendgemaakt dat GBL 15% van de aandelen van de Spaanse investeringsgroep Parques Reunidos heeft overgekocht. In 2019 neemt de investeringsgroep Piolin BidCo, waarvan GBL een onderdeel is, Parques Reunidos volledig over en haalt het de pretparkgroep opnieuw van de beurs.

In 2019 wordt bekendgemaakt dat Mubadala Capital, met hoofdzetel in de Verenigde Arabische Emiraten, de belangen in de Looping Group overneemt van Ergon Capital Partners. Daarmee verdwijnt GBL uit de Looping Group. Aangezien de Looping Group onder leiding van Ergon Capital haar parkenportefeuille kon uitbreiden en stevige groeicijfers kon voorleggen, kreeg Ergon Capital een mooie meerwaarde voor de deal ten opzichte van de aankoop in 2016.

 

Middelgrote Europese parken:

De Looping Group richt zich op de middelgrote Europese parken die gemiddeld tussen de 100.000 en de 1 miljoen bezoekers per jaar ontvangen. De groep focust zich op de ontwikkeling en beheer van regionale parken. Een groot deel van deze middelgrote regionale parken kregen ze in handen via Compagnie des Alpes.

 

Groei en investeringen:

De Looping Group focust zich zowel op groei van haar bestaande pretparken alsook op de overnamen van bestaande nieuwe parken. In 2011, bij de oprichting van de Looping Group, hadden ze 7 parken in hun portefeuille die samen goed waren voor bijna 2 miljoen bezoekers per jaar.

In 2016, vijf jaar na de oprichting van de Looping Group, is het aantal parken gestegen tot 13 en de bezoekersaantallen bijna verdubbeld tot 3,5 miljoen per jaar. Tegen 2020 is dit aantal gestegen naar 18 parken verspreid over 7 landen, goed voor een totaal van 5,5 miljoen bezoekers per jaar.

 

 

Bronnen: Looping Group, Wikipedia, rcdb