Green Key waardering voor Center Parcs De Vossemeren en Erperheide

Center Parcs parken de Vossemeren en Erperheide zijn Green Key gecertificeerd voor het jaar 2021. Daarnaast zijn deze parken opnieuw ISO 50001 en ISO 14001 gecertificeerd. Ook ontvingen beide parken de prestigieuze SGD Pioneer Award van de Verenigde Naties. Hiermee willen De Vossemeren en Erperheide aan hun gasten laten zien dat een verblijf op een van de parken een verantwoorde manier is om vakantie te vieren. Al sinds de oprichting van Center Parcs in 1968 gaat het op alle vakantieparken om de harmonie tussen natuur en mens.

 

Jean Jonkers, General Manager van Center Parcs Erperheide, is erg tevreden over de resultaten van zijn park: “We zijn hard aan het werk om ons park nog groener te maken. Zo hebben we afgelopen jaar extra laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst, scheiden we het afval op het park in vier stromen en gebruiken we alleen nog groene stroom. In onze Aqua Mundo gebruiken we nauwelijks chloor omdat we het water zuiveren met een speciale UV installatie. Daarnaast bieden we diverse activiteiten om gezinnen op een speelse manier meer te leren over biodiversiteit. Met al deze inspanningen voor een groenere vakantie zijn we heel blij dat we de hoogste waardering op dit gebied weer hebben binnengehaald. We zijn ontzettend trots op onze Green Key.”

Daarnaast is General Manager van Center Parcs De Vossemeren, Jos Kruiter, zeer te spreken over de prestigieuze SGD Pioneer Award die beide parken eerder dit jaar mochten ontvangen: “Misschien kunnen we wel zeggen dat we de groenste vakantie van Vlaanderen zijn nadat we drie jaar hard hebben gewerkt aan het behalen van de zeventien Sustainable Development Goals. Samen met Center Parcs Erperheide ontvingen we de SGD Poineer Award van de Verenigde Naties. Hier zijn we ontzettend trots op, aangezien we de eerste zijn in onze branche die dit certificaat ooit hebben ontvangen. Voor de toekomst zijn we van plan om in ons park deze duurzame ontwikkelingen door te zetten en zo een inspiratie te zijn voor andere bedrijven in de toeristische sector.”

Volgens CSR directeur Erwin Dezeure mag je van een vakantiebestemming verwachten dat de natuurlijke rijkdommen worden gekoesterd: “We zien in onze parken gezinnen op een vredige manier samengaan met de natuur, de aanwezigheid van de mens versterkt bij ons juist de biodiversiteit. Om het bewustzijn op dit gebied te stimuleren bieden we steeds meer activiteiten op het gebied van natuur en harmonieus samenleven. Daarnaast zijn mensen bij ons op vakantie, maar wel dichtbij huis. Samen met het terugdringen van de energievraag zorgen we voor een echt groene vakantiebestemming.”

 

Naturall doelstellingen 2022 gaan behaald worden

Sinds 2010 heeft Center Parcs de groene ambities vastgelegd. Deze ambities zijn erop gericht om het energieverbruik, waterverbruik en de uitstoot terug te dringen. Deze ambities zijn vastgelegd in de naturall doelstellingen van het bedrijf. Zo moet in 2022 100% van de parken beschikken over een biodiversiteitsplan en daarbij 70% minder uitstoot, 25% minder energieverbruik, 15% minder waterverbruik en 60% van de afvalstroom moet gescheiden zijn. Nu, een jaar eerder, zijn diverse van deze doelen al behaald. Alle parken beschikken inmiddels over een biodiversiteitsplan en het energieverbruik is al 20% meer teruggebracht dan vooraf verwacht. De besparing komt neer op de jaarlijkse energieconsumptie van zo’n 2000 gezinnen.

De doelen worden behaald door verschillende maatregelen. Zo beschikken de cottages over een slimme thermostaat, waterbesparende douchekoppen en is de verlichting vervangen door ledlampen. Andere maatregelen kosten “wat meer energie”, zo is alle elektriciteit afkomstig uit eigen bronnen of wordt groene stroom ingekocht. Op verschillende parken zijn of worden op dit moment zonneparken gebouwd. Het gasverbruik voor verwarmen is drastisch verlaagd door bijvoorbeeld slimme thermostaten en de ingebruikname van warmtekrachtkoppelingen waarmee met de restwarmte die vrijkomt bij het opwekken van energie de centrale gebouwen en zwembaden verwarmt. Bovendien verwarmt Villages Nature® Paris met haar geothermie niet alleen haar eigen 1000 cottages en centrale gebouwen, maar ook nog eens een groot deel van de gebouwen van Disneyland Parijs. Ook zijn dit jaar alle Europese parken uitgerust met elektrische laadstations voor auto’s.

 

Green Key in de praktijk bij Center Parcs

Center Parcs voldeed als eerste bedrijf in de Leisure sector aan de ISO 14001 en ISO 50001 normen. Na de audits voldoen alle Belgische Center Parcs vestigingen opnieuw aan de strenge normen van de Green Key op het gebied van duurzaamheid, milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daaronder vallen basis milieunormen, zoals het registreren en besparen van gas, water en elektra en het verminderen van de hoeveelheid (rest)afval. Bovendien voldoen de parken aan tenminste 45 optionele criteria. Hieronder vallen de verregaande ecologische zorg op de parken met alternatieve bestrijdingsmiddelen, het aanbieden van biologisch eten in restaurants en supermarkten, minimaal gebruik van mono verpakkingen, verregaande energie en waterbesparende maateregelen in de Aqua Mundo zwembaden, de inspanning om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt te ondersteunen, de maatschappelijke inspanningen die zich uiten in een samenwerking met Stichting de Opkikker, de Missing Chapter Foundation en de organisatie van de Kids Climate Conference samen met WWF Nederland.