Oude Jumbo Jet van Walibi Belgium duikt opnieuw op

De Jumbo Jet uit Walibi Belgium was een van de belangrijkste attracties uit de beginjaren van het park. De achtbaan werd gebouwd door de legendarische ingenieur Schwarzkopf en was tussen 1978 en 1991 in het Wavers pretpark terug te vinden. De achtbaan werd destijds verkocht, maar waar is die na al die tijd gebleven? Onze redactie zocht het uit en kwam tot een verassende conclusie!

 

De Jumbo Jet was een achtbaan van het model “Jet Star 3 / Jumbo Jet” en werd ontworpen door de immens populaire Duitse fabrikant Schwarzkopf. De rollercoaster werd overgekocht van de Duitse exploitant Kinzler die er in 1975 en 1976 mee over de Duitse kermissen reisden.

In 1978 opent de achtbaan als tweede rollercoaster in Walibi na Grand 8 die drie jaar daarvoor geopend werd bij de opening van het pretpark. Jumbo Jet verbleef tot 1991 in Walibi Belgium waarna die verkocht werd aan de Franse exploitant Xavier Lapère. Hij reisde er jarenlang mee rond op de Franse kermissen, kwam in opslag terecht en verdween vervolgens uit het beeld.

 

Groot misverstand:

Een van de hardnekkigste fouten die in de pretparkwereld rondgaan is dat de Jumbo Jet daarna in het Franse pretpark Amigoland terecht kwam en daar nu nog altijd haar rondjes draait. Deze onwaarheid die op tientallen websites terug te vinden is, zelfs op de Duitstalige Wikipedia pagina en tal van gespecialiseerde achtbaanwebsites, wordt steevast als een feit verkondigd, terwijl dit om twee erg duidelijke redenen niet kan kloppen.

Om de waarheid rond de Franse Jumbo Jet te achterhalen moeten we teruggaan tot begin de jaren zeventig toen de Duitse exploitant Schippers de Jumbo Jet kocht. In 1975 komt deze kortstondig in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure terecht waarna die onmiddellijk doorverkocht wordt en naar Canada verhuisd.

Het is de Canadese exploitant Conklin Shows die met Jumbo Jet op toer gaat. Hij staat er onder andere in 1982 een jaar lang mee op de Canadian National Exhibition, maar belangrijker is dat Conklin Shows deze Jumbo Jet aanpaste. Op de top van de Jumbo Jet wordt een extra ladder met leuning toegevoegd om beter aan het naambord van de attractie te kunnen. Het is het enige exemplaar van de Jumbo Jet die deze aanpassing ondergaan heeft.

En zoals je waarschijnlijk al kan vermoeden is het inderdaad deze aanpassing die we ook terugvinden op de Jumbo Jet van Amigoland. Daar wordt deze geopereerd door de Franse exploitant William Bouvier. Het tweede bewijs is dat de Jumbo Jet in Amigoland al in 1989 opende terwijl de Jumbo Jet van Walibi op dat moment nog gewoon in België haar rondjes draaide tot 1991.

 

Walibi Ile-de-France:

We hopen dat we nu eindelijk het misverstand de pretparkwereld hebben uitgeholpen, maar nu ben je natuurlijk benieuwd waar de Jumbo Jet van Walibi Belgium dan wel naartoe is. Hiervoor moeten we terug naar het jaar 1992. Zowel Eddy Meeùs, oprichter van Walibi Belgium, alsook Xavier Lapère, een Franse exploitant, hadden toen namelijk interesse om het Franse pretpark Babyland-Amiland over te kopen.

Lapère hoopte zijn eerste pretpark te kunnen openen, terwijl Meeùs er een zesde Walibi-pretpark wilde van maken. Uiteindelijk is het Meeùs die aan het langste eind trekt en start met de ombouw van Babyland Parc naar Walibi Ile-de-France.

Maar dat is niet het enige contact tussen beiden heren, want uiteindelijk verkoopt Meeùs datzelfde jaar de Jumbo Jet aan Lapère die er verschillende jaren tezamen met de andere Schwarzkopf achtbaan Jet mee over de Franse kermissen rondreist. Tot de Jumbo Jet in opslag beland en van het toneel verdwijnt.

 

Jumbo Jet is terecht:

Uiteindelijk zal Walibi Ile-de-France nooit openen voor het publiek en het half opgebouwd park wordt in 1998 te koop aangeboden. Eddy Meeùs die Xavier Lapère nog kende van in 1992, neemt contact op met de exploitant en zo komt het pretpark alsnog in handen van Lapère.

Door een slepende rechtszaak zal Babyland-Amiland uiteindelijk pas openen in 2007 en wordt de eerste jaren uitgebaat door Alexandra, de vrouw van Xavier. Dit omdat Xavier voor de investeringen van het park te kunnen terugbetalen, moet bijverdienen door te blijven rondreizen op de Franse kermissen met beide Schwarzkopf achtbanen.

Enkele jaren geleden stopte Lapère met toeren en zo is het dat de achtbaan Jet in 2018 in Babyland-Amiland terecht komt. De achtbaan wordt opgesteld, maar uiteindelijk nooit geopend en staat vandaag de dag nog steeds in het pretpark. Wat de meeste pretparkfans niet weten is dat ook de Jumbo Jet, die toen al een tijdje in opslag was, eveneens mee verhuisd naar Babyland-Amiland.

Daar wordt de achtbaan opgeslagen in verschillende vrachtwagens die vandaag de dag nog steeds op het terrein terug te vinden zijn. Zowel Jet alsook Jumbo Jet staan te koop, al verkeert Jet in uitstekende conditie terwijl de Jumbo Jet uit Walibi eerst een grondige renovatie nodig heeft om terug operationeel te kunnen zijn. Het is dus mogelijk dat we ooit opnieuw ritjes zullen kunnen maken op deze historische achtbaan.

7 Jumbo Jet achtbanen werden gebouwd:

Van het model Jumbo Jet werden er in totaal 7 exemplaren gemaakt in de jaren 70’. Daarvan zijn er nog twee operationeel, dit zijn de eerder genoemde Jumbo Jet uit het Franse Amigoland en Jumbo Jet uit het Wit-Russische pretpark Chelyuskintsev Park dat daar haar rondjes draait sinds 2015. Een exemplaar staat als Tornado opgebouwd in het Mexicaanse pretpark Selva Mágica, maar is al sinds eind 2019 niet meer operationeel. Het vierde overgebleven exemplaar is die van Walibi en deze ligt dus in opslag in Babyland-Amiland.

De andere drie exemplaren bestaan niet meer. De meeste recentste die verdween is, is Tornado die in 2017 afgebroken werd in het Colombiaanse pretpark Salitre Mágico en een ander exemplaar werd het laatst gezien in 2006 in het Chinese pretpark Xinghai Square dat destijds toen voorgoed gesloten werd. Het zevende exemplaar bestaat al heel erg lang niet meer, deze werd vernietigd door een brand eind jaren 70’.

 

Research: Jonathan Sansens

Bronnen: rcdb, Coaster-Count, Wikipedia, Pascal Voisin

Foto: rcdb (Kim Van Briel)