Efteling vernieuwt Lal’s Brouwhuys in het Lavenlaar

De Efteling is aan het werk in haar Lavenlaar. De eigen vakmensen van het Gildehuys geven de tunnelingang van Lal’s Brouwhuys een nieuw uiterlijk. De nieuwe ingang moet attractiever worden en beter bestand zijn tegen regenwater. Men hoopt de werkzaamheden tegen eind april klaar te hebben.

 

Lal’s Brouwhuys is één van de vijftien huisjes in het Lavenlaar, het dorpje van het Volk van Laaf. In het Brouwhuys brouwen de Laven heerlijke drankjes als Lurk, Lebber en Limoen. Je kunt er op twee manieren naar binnen: via een lage deur of via een tunnelachtige ingang. Deze ingangstunnel is aan vervanging toe. De nieuwe constructie wordt momenteel opgebouwd.

 

Originele constructie ruim 30 jaar oud

Architectonisch ontwerper Ronald Donkers legt uit waarom de tunnel vervangen wordt. “Ton van de Ven, oud-ontwerper en creatief directeur van de Efteling, bedacht het sprookje van de Laven en ontwierp alle huisjes van het Lavenlaar. De constructie van de ingang van Lal’s Brouwhuys was nog origineel, maar had na ruim dertig jaar wel last van de weersinvloeden. Het rieten dak werd namelijk regelmatig kaalgeplukt door vogels en door de afgeronde vorm liep het water er niet goed van af. Hierdoor werd niet alleen het riet, maar ook het stucwerk aan de binnenkant nat en brokkelde af. Het was tijd voor vernieuwing.”

Schets van Lal’s Brouwhuys door oud-ontwerper en creatief directeur van de Efteling, Ton van de Ven.

 

Nieuw bouwkundig ontwerp voor de tunnel

Met respect voor het ontwerp van Ton van de Ven heeft Ronald een nieuw bouwkundig ontwerp gemaakt voor de ingang van Lal’s Brouwhuys. De nieuwe ingangstunnel krijgt een spitser dakje, zodat er minder water op blijft staan. Hopelijk blijft de tunnel zo droog en moet men hierdoor het riet minder vaak vervangen. Maar dat is niet de enige verandering. De nieuwe tunnel wordt ook een stukje attractiever. De galerij wordt namelijk aan één kant opengemaakt. Zo hebben de bezoekers van Lal’s Brouwhuys zicht op de tuin met de slapende Laaf Luiwam. Bijkomend voordeel is dat er zo meer ventilatie is en dat houdt de tunnel droog.”

 

Ambachtslieden in het Gildehuys

“Het mooiste is dat we de hele constructie helemaal met onze eigen mensen kunnen maken”, vertelt Ronald trots. “De sloopwerkzaamheden aan de oude tunnel van het Brouwhuys zijn inmiddels bijna afgerond. Binnenkort starten we daar met de opbouw van de nieuwe ingangstunnel. Daarnaast zijn de vakmensen van het Gildehuys, de werkplaats van de Efteling, al ver met de dakconstructie. De spanten zijn deels van echt eiken en, waar het beter is voor toekomstig onderhoud, deels van watervast multiplex. Bovenop deze spanten komt een schroefdak en daar bovenop komt straks het rieten dak. In de hal van het Gildehuys is eerst de hele dakconstructie opgebouwd en daarna weer uit elkaar gehaald.”

 

Het nieuwe dak wordt als een puzzel in elkaar gezet, op kleur gebracht en afgewerkt zodat het weer de ambachtelijke uitstraling heeft die bij het Volk van Laaf hoort. Dan wordt het dak van de tunnel weer op de originele klokgevel aangesloten. Men hoopt eind april klaar te zijn met de vernieuwing van de ingangstunnel.

 

Bron en foto’s: Efteling