Het verhaal achter: Montaña Suiza – Parque de Atracciones Monte Igueldo

In het Spaanse park Parque de Atracciones Monte Igueldo kan je de oudste nog operationele stalen achtbaan vinden. Montaña Suiza werd in 1928 geopend en rijdt langsheen een muur, die uitzicht biedt op de zee. Deze achtbaan heeft een lengte van 400 meter en bereikt een snelheid van 50 km/u. De snelheid wordt handmatig geregeld door een brakeman, die elk ritje meerijdt. Het verhaal achter deze achtbaan neemt ons mee naar de tijd dat Vikingen nog over de zeeën schuimden.

 

Het verhaal

De legende achter deze achtbaan neemt ons mee jaren terug in de tijd, toen Noormannen de kusten verwoestten en zo het rustige leventje van de inwoners verstoorden. Drie tovenaressen besloten een einde te maken aan de plunderingen van deze Vikings.

Drakkars (Vikingschepen met drakenversiering) die de dreigende winden en stormen over de zeeën trotseerden om hun dorpen te verwoesten, zouden te maken krijgen met de woede van de heksen Zaharra Mari, Mari en Mari Txiki: ook wel de drie Mari’s genoemd.

De eerste waarschuwing die de opvarenden van de angstaanjagende zeedraken kregen, kwam in de vorm van een enorme golf waarbij Mari Txiki hun schepen doet schommelen, waardoor ze van koers veranderen. Volgden ze deze waarschuwing niet op kregen ze de tweede Mari over zich heen die dreigde met een tweede golf die hen zou doen kapseizen.

Door angst zouden ze nu wel afdruipen, deden ze dat niet volgde een enorme vloedgolf die hun schepen naar de zeebodem deed verdwijnen. En wat moest gebeuren gebeurde ook, Vikingschepen werden vernietigd door een derde golf.

Tijdens de rust die daarop volgde dook onverschrokken opnieuw een Viking op. Zonder tijd te verliezen bundelden de tovenaressen hun krachten en creëerden een golf die enorme proporties aannam, zo hoog als een Zwitserse Berg. En dat werd dan ook de naam van deze achtbaan.