Top 10 hoogste duellerende achtbanen ter wereld

Racende of duellerende achtbanen bieden bezoekers nog meer sensatie aan. Wie wil nu niet als eerste over de streep komen en daarmee het duel van de andere trein winnen? Daarom zochten wij uit wat de tien hoogste achtbanen met twee tracks zijn en brachten we ze samen in deze top 10.

 

We nemen alleen achtbanen op in deze lijst die twee afzonderlijke tracks hebben en dus los van elkaar kunnen opereren. Achtbanen met een Moebius lay-out zoals Grand National in Blackpool Pleasure Beach, dit wil zeggen dat de linkertrack eindigt in het station van de rechtertrack en de rechtertrack eindigt in het station van de linkertrack, tellen we niet mee. Omdat het hier eigenlijk over één zeer lange achtbaan gaat in plaats van twee afzonderlijke. Daarom tellen we ook Quasi-Moebius achtbanen zoals Twisted Colossus in Six Flags Magic Mountain niet mee.

 

#10: Lightning Racer – Hersheypark (27,9 m)

Lightning Racer  in het Amerikaanse pretpark Hersheypark werd gebouwd in 2000 door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International. De houten achtbanen hebben een hoogte van 27,9 meter en een drop van 27,4 meter. Op het parcours van 1034,2 meter wordt er een snelheid bereikt van 82,2 km/u. Beide banen lopen op de meeste plaatsen naast elkaar maar zijn zeker niet gelijk.

 

#9: Battle of Jungle King – Hefei Sunac Land (30 m)

Battle of Jungle King in het Chinese pretpark Hefei Sunac Land werd gebouwd in 2016 door de Chinese fabrikant Golden Horse. Het zijn de enige twee duellerende Tilt Coasters ter wereld en het waren de eerste Tilt Coasters die opende na de bouw van Gravity Max in 2002 in het Taiwanese pretpark Discovery World. We moeten eerlijk toegeven dat er erg weinig gegevens over deze achtbanen bekend zijn gemaakt, maar wij schatten de hoogte op ongeveer 30 meter. De beiden tracks zijn vrij gelijk en zijn in spiegelbeeld van elkaar gebouwd. Het grootste verschil is dat de Tiger kant naast de Tilt Track en looping nog een enkele kurkentrekker heeft. Terwijl de Dragon kant naast deze Tilt Track en looping een dubbele kurentrekker heeft die verweven is in deze van de Tiger kant.

 

#8: Dauling Dragon – Happy Valley Wuhan (32 m)

Dauling Dragon in het Chinese pretpark Happy Valley in Wuhan werd gebouwd in 2012 door de Canadese fabrikant Martin & Vleminckx en werd ontworpen door het Amerikaanse bedrijf The Gravity Group. De houten achtbanen zijn 32 meter hoog en hebben een drop van 31 meter. De rode kant heeft een drop van 56° en een lengte van 1113 meter. De blauwe kant heeft een drop van 57° en een lengte van 1125 meter. Beide kanten van de Dauling Dragon behalen een snelheid van 87 km/u. Het waren de eerste achtbanen die werden uitgerust met het High Five element. De achtbanen lopen voortdurend langs, op of onder elkaar maar hebben allesbehalve hetzelfde parcours.

 

#7: Milky Way – Greenland (38,1 m)

Milky Way in het Japanse pretpark Greenland werd gebouwd in 1991 door de Japanse fabrikant Togo. De achtbanen werden origineel gebouwd als Wind God Thor in 1990 in het International Flower and Green Exposition in Japan. Het zijn twee Stand-Up Coasters, wat wil zeggen dat de bezoekers rechtstaan in de trein gedurende de achtbaanrit. Jaren na de opening werd één van de twee treinen veranderd naar gewone zittende treinen, waardoor een normale trein tegen een staande trein het duel aangaat. De achtbanen zijn 38,1 meter hoog en zijn daarmee de enige duellerende Stand-Up Coasters ooit gebouwd. De achtbanen behalen een snelheid van ongeveer 91 km/u en hebben een lengte van 800 meter.  Het parcours van beide achtbanen is verschillend van elkaar, maar kruisen elkaar wel enkele keren.

 

#6: Gemini – Cedar Point (38,2 m)

Gemini in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 1978 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. De hybride achtbanen met houten supports en stalen track zijn 38,2 meter hoog en hebben een drop van 36,0 meter. De achtbanen hebben beide een lengte van 1199,4 meter en behalen een snelheid van 96,6 km/u. De tracks lopen heel het parcours naast elkaar en hebben dezelfde lay-out, gedurende heel de rit racen de treinen dus tegen elkaar. Destijds waren de achtbanen een investering van 3,4 miljoen dollar en ze zijn goed voor een capaciteit van 3300 personen per uur. Bij opening waren de achtbanen zowel de hoogste duellerende achtbanen ter wereld alsook de hoogste hybride achtbanen ter wereld, dit laatste record hielden ze 27 jaar in handen tot 2005 met de opening van Hades 360 in Mt. Olympus Water & Theme Park.

 

#5: American Eagle – Six Flags Great America (38,7 m)

American Eagle in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America werd gebouwd in 1981 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De houten achtbanen zijn elk 38,7 meter hoog, maar hebben wel een drop van maar liefst 44,8 meter. Hiermee waren ze vier jaar lang de hoogste houten achtbanen ter wereld en acht jaar lang de houten achtbanen met de grootste drop in de wereld, tot de opening van de voormalige Hercules in Dorney Park & Wildwater Kingdom. Daarnaast pakte ze bij opening ook het record voor grootste daling bij duellerende achtbanen en dat record hielden ze maar liefst 16 jaar tot de opening van Superman: Escape from Krypton in Six Flags Magic Mountain. Nog straffer, bij opening waren ze zelfs de achtbanen met de grootste drop ter wereld en dit record hield maar liefst zeven jaar stand tot 1988. Ongezien voor een houten achtbaan! De achtbanen behalen elk een snelheid van 106,2 km/u en zijn 1417,3 meter lang. Er is een capaciteit van 1800 personen per uur. Tot slot, het waren de eerste houten achtbanen die Intamin ooit bouwde. Beide achtbanen zijn zo goed als identiek en liggen gespiegeld tegenover elkaar.

 

#4: Monstre – La Ronde (39,9 m)

Monstre in het Canadese pretpark La Ronde werd gebouwd in 1985 door de Amerikaanse fabrikant William Cobb. De houten achtbanen zijn 39,9 meter hoog en waren daarmee zes jaar lang de hoogste houten achtbanen ter wereld tot de opening van Mean Streak in Cedar Point in 1991 en ze waren ook twaalf jaar lang de hoogste duellerende achtbanen ter wereld tot de opening van Superman: Escape from Krypton in Six Flags Magic Mountain. De achtbanen behalen een snelheid van 96 km/u. De lengte van de linkerkant is 1218 meter terwijl de lengte van de rechterkant 1227 meter is. Beide tracks lopen het grootste deel van het parcours naast elkaar, maar hebben wel een andere lay-out.

 

#3: Battlestar Galactica – Universal Studios Singapore (42,7 m)

Battlestar Galactica in het Singaporese pretpark Universal Studios Singapore werd gebouwd in 2010 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het is een zeer unieke duellerende attractie waarbij een normale familiecoaster met gewone treintjes het duel aangaat tegen een thrillcoaster met hangende treintjes die meerdere malen overkop gaat. De achtbanen zijn 42,7 meter hoog en behalen een snelheid van 90 km/u. De spectaculairste kant is Cylon, dit is de Inverted Coaster, hier gaan de bezoekers maar liefst vijf keer overkop. De andere kant is Human, dit is het parcours met normale track, hier gaan de inzittenden niet overkop. Beide tracks zijn dan ook erg verschillend van elkaar en het duel zit in de plaatsen waar de track elkaar verschillende keren kruist.

 

#2: Dueling Dragons – Guangzhou Sunac Land (56 m)

Dueling Dragons in het Chinese pretpark Guangzhou Sunac Land werd gebouwd in 2019 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De duellerende achtbanen bestaan uit een normale track met zittende treintjes en uit een Inverted track met hangende treintjes. Het unieke van deze achtbaan is dat bij de lanceringen, spike en looping de onderkant van de Sit Down track en de bovenkant van de Inverted track aan elkaar gemonteerd zijn waardoor er een spectaculair zicht is. Daarnaast is ook de combinatie tussen een Sit Down Coaster en een Inverted Coaster zeldzaam. Beide achtbanen zijn 56 meter hoog en bevatten vier inversies. De Inverted Coaster haalt ongeveer een snelheid van 110 km/u en is 790 meter lang. De Sit Down coaster bereikt een snelheid van ongeveer 100 km/u en is 830 meter lang. Beide bevatten dezelfde elementen, lopen op een aantal stukken gelijk, maar hebben ook elk hun eigenheden.

 

#1: Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain (126,5 m)

Superman: Escape from Krypton in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbanen hebben een hoogte van 126,5 meter en een daling van 100 meter en waren bij opening de hoogste achtbanen ter wereld. Dit record hielden ze zes jaar stand tot 2003 met de opening van Top Thrill Dragster in Cedar Point. De rollercoasters zijn al 24 jaar lang de hoogste duellerende achtbanen ter wereld en steken daarmee ver uit boven de concurrentie. De gelanceerde achtbanen behalen een snelheid van 160,9 km/u en zijn 376,4 meter lang. Het parcours wordt zowel voorwaarts alsook achterwaarts afgelegd. De beide tracks zijn naast elkaar gelegen en identiek aan elkaar.

 

 

Nawoord:

Opvallend is de enorme diversiteit van deze top 10. Niet alleen zijn er maar liefst vier houten achtbanen in de top tien en zes stalen (waarvan één hybride), maar er staan ook maar liefst acht verschillende fabrikanten in de lijst! Intamin Amusement Rides bouwde de meeste achtbanen met drie banen in de top tien. De combinatie Martin & Vleminckx met The Gravity Group staat er één keer in. Ook Vekoma, Great Coasters International, Togo, William Cobb, Arrow Dynamics en Golden Horse zijn allemaal vertegenwoordigd in deze top tien.

Ook opvallend is de leeftijd van deze achtbanen. Vijf van de tien achtbanen zijn voor het jaar 2000 gebouwd en dus al meer dan twintig jaar oud. Maar er zijn ook vier achtbanen die minder dan tien jaar oud zijn. De top tien bevat dus veel oude banen maar ook een heleboel jonge.

 

Verleden:

Er zijn ondertussen ook een aantal grote duellerende achtbanen verdwenen. Eén van de grootste is Colossus in Six Flags Magic Mountain die een hoogte had van 38,1 meter. Maar ook Thunder Road in Carowinds die een hoogte had van 28,3 meter is er niet meer. Hetzelfde geldt voor Dragon Challenge in Universal Studios Islands of Adventure die een hoogte had van 38,1 meter.

De hoogste verdwenen duellerende achtbanen zijn dan weer Batman And Robin: The Chiller in Six Flags Great Adventure die een hoogte hadden van 61 meter. Ook Rolling Thunder in Six Flags Great Adventure met een hoogte van 39,3 meter, Gwazi in Busch Gardens Tampa met een hoogte van 32,1 meter en Giant Racer in Saltair met een hoogte van 33,5 meter hadden nog in deze top 10 kunnen staan als ze nog steeds operationeel waren.

Ten slotte hebben we nog Vertigorama in Parque de la Ciudad die gebouwd werd in 1983 maar nu bijna 40 jaar later nog steeds niet geopend is. Deze achtbanen hebben een hoogte van 38 meter en zouden een snelheid behalen van 91 km/u. De rollercoasters werden gebouwd door Intamin Amusement Rides. Met zijn lengte van 1816 meter zou het de langste duellerende achtbaan ter wereld kunnen geweest zijn.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.