Hoe een themapark tot stand komt: van schetsen tot grote opening

Dat het ontwerp van een themapark veel voeten in de aarde heeft, ligt voor de hand. Maar hoe het exacte ontwerpproces in zijn werk gaat, hebben velen het raden naar. Het Belgische ontwerpbureau KCC Entertainment Design geeft daarom tekst en uitleg bij de ontwerpstappen die ze doorlopen om een volledig themapark uit de grond te stampen.

 

KCC Entertainment Design heeft sinds haar oprichting in 2000 ruim 200 projecten tot een goed einde gebracht. Gaande van het ontwerpen van thema- en waterparken tot entertainmentcenters en andere gethematiseerde belevingen. Nu neemt KCC ons mee doorheen de elf voornaamste ontwerpstappen die aan bod komen tijdens het creëren van een nieuw themapark: het Chinese Chocolate Kingdom Theme Park in Guangzhou.

 

Stap 1: Moodboards

Het ontwerpproces start met het vastleggen van het DNA en het gevoel dat het park wil uitstralen naar haar gasten toe. Met behulp van enkele moodboards stelt het ontwerpteam verscheidene concepten voor aan de klant. Samen met de klant wordt daarna de keuze gemaakt welk concept, met bijhorende atmosfeer, aan de basis van het themapark gaat liggen.

©KCC Entertainment Design

 

Stap 2: Schetsen

De ontwerpers gaan met het gekozen concept aan de slag en tekenen de eerste snelle schetsen van onder andere themaobjecten, attracties en themagebieden. In deze fase is nog geen rekening gehouden met de specifieke plaats of randvoorwaarden van de omgeving. Deze artist impressions dienen voornamelijk om de klant duidelijk te maken hoe de moodboards zich zouden vertalen in de thematisatie van het toekomstige park.

 

Stap 3: Masterplan

Het masterplan is een essentieel onderdeel in het ontwerpproces. Startende van een eerste bestemmingsplan voor elk van de zones, wordt het plan gedurende het hele ontwerp steeds geüpdatet. Met verschillende projectgebonden beperkingen en uitdagingen wordt rekening gehouden. Zoals bijvoorbeeld de ligging van de parkeerplaats en de ingang en de al aanwezige infrastructuur. Dat alles is nodig om een zo efficiënt mogelijke operationele werking te verzekeren en de gastervaring te optimaliseren.

©KCC Entertainment Design

 

Stap 4: Mascotte

Naast het logo en de naam van het themapark, is ook de mascotte van groot belang in de creatie van de unieke identiteit van het park. De mascotte is als het ware de hoofdrolspeler van het verhaal en laat bezoekers toe om persoonlijk en emotioneel te binden met het themapark. De mogelijkheid om het personage ook te ontmoeten brengt niet alleen een lach op de gezichten van de gasten, maar dompelt hen ook verder onder in de hele parkbeleving.

©KCC Entertainment Design

 

Stap 5: Visualisaties – Concept Art

De visualisaties of concept art zijn dé manier om de conceptuele ideeën en het masterplan samen te voegen tot een unieke en aantrekkelijke wereld. Daarnaast laten ze ook aan de klant de verschillende uitzichten van het toekomstige park zijn. Meestal wordt er van de themagebieden ook een zogenaamde bird’s-eye view getekend, die een volledig overzicht geeft van de sfeer en gevoel van die zone.

 

Stap 6: Faciliteitsplannen – Schematisch ontwerp, deel 1

Het eerste deel van het schematisch ontwerp is het creëren van de faciliteitsplannen. Deze plannen laten de impact van het algemeen ontwerp zien op de locatie. Alle technische aansluitingen zoals connecties voor onder meer water, elektriciteit, riolering, luidsprekers en veiligheidscamera’s zijn allemaal aangeduid op de plannen. Ook de precieze inplanting van de attracties en andere belevingen worden in deze stap van het ontwerpproces bepaald. Daarnaast zijn ook alle nieuwe muren, gebouwen en paden ingetekend (met hun dimensies), inclusief aparte plannen voor vloer-, dakafwerking en landscaping.

 

Stap 7: Item ontwerp – Schematisch ontwerp, deel 2

Startende van het conceptueel ontwerp wordt vervolgens elk afzonderlijk element in het park (groot of klein) in detail ontworpen. Dit gebeurt uiteraard in de stijl die eerder in het ontwerp werd vastgelegd zodat alles perfect past in de unieke wereld die gemaakt wordt. Elementen zoals decoratieve verlichting, decorstukken, bankjes en zelfs vuilnisbakken worden één voor één uitvoerig uitgetekend in deze fase.

 

Stap 8: Lichtontwerp – Schematisch ontwerp, deel 3

’s Avonds en ‘s nachts wordt een themapark vaak nog magischer dan in de dag. Met behulp van het lichtontwerp proberen ontwerpers een volledig andere atmosfeer te creëren wanneer de nacht is gevallen. Dit wordt gedaan met behulp van architecturale verlichting om bepaalde delen van een gebouw te accentueren en dit soms te combineren met projection mapping en LED-schermen. Alle benodigdheden om dit mogelijk te maken worden opgelijst in een zogenaamde Bill of Quantities (BOQ), samen met een gedetailleerd plan waar alle kabels moeten worden geplaatst.

©KCC Entertainment Design

 

Stap 9: Detailontwerp

Nu dat alle artistieke ontwerpen zijn gemaakt, kan de laatste stap van het ontwerpproces van start gaan. In het detailontwerp worden alle nodige plannen en documentatie opgesteld zodat de onderdelen exact kunnen worden gefabriceerd zoals het ontwerpteam het had voorgesteld. De faciliteitsplannen worden verder geüpdatet met de laatste wijzigingen en het licht- en geluidsplan wordt dieper uitgewerkt. Daarnaast zijn voor alle decorelementen ook mogelijke bouwmethodes, technische details, dimensies, kleuren en materialen opgesteld. Al deze resulterende documenten vormen als het ware een handleiding voor de aannemers en uitvoerders van het project.

©KCC Entertainment Design

 

Stap 10: Projectrealisatie

De realisatie is het meest kritische punt bij een nieuw themapark: hier worden alle tekeningen en bouwplannen immers werkelijkheid. Er wordt verwacht dat alle aannemers en vakmannen uitgebreid samenwerken om het project tijdig en binnen budget op te leveren. KCC Entertainment Design haar expertise ligt naast het artistieke ontwerp ook op het coördineren van alle leveranciers met behulp van strak projectmanagement. Ook wordt de kwaliteit gehandhaafd door artistieke aanwijzingen op de werf te geven. Zo kan KCC een turn-key (sleutel-op-de-deur)-oplossing aanbieden aan hun klanten.

 

Stap 11: Grote opening

Op 31 december 2020 opende Chocolate Kingdom Theme Park officieel haar deuren. Het 180 000 m² grote themapark huist drie chocolade-werelden: Sugar Clouds, Milky Rivers en Cocoa Caves. De 27 verschillende attracties en een grote verscheidenheid aan horeca en winkelgelegenheden moeten bijdragen aan een totale gastbeleving. Het Chocolate Kingdom Theme Park is de kers op de taart van de vele projecten die KCC Entertainment Design in haar 20-jarig bestaan heeft mogen uitvoeren.

Bron en foto’s: KCC Entertainment Design