Pretparkgroepen: OCT Group

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we bespreken de belangrijkste investeringen en de evolutie van de parken. In dit artikel bespreken we de Chinese pretparkgroep OCT Group die heel wat bekende pretparken uitbaten in China.

 

Wie is OCT Group?

OCT Group is een Chinese groep die werd opgericht in 1985. OCT staat voor Overseas Chinese Town. De groep richt zich op drie sectoren namelijk toerisme & cultuur, onroerend goed & hotelontwikkelingen en tot slot het produceren van elektronische toestellen.

Sinds 1994 is de OCT Group actief in de pretparkenindustrie. De groep is voornamelijk bekend van de Happy Valley-pretparken, maar ook de Window of the World en Visionland-pretparken zijn eveneens van deze groep. Alle pretparken van OCT zijn gelegen in China.

Op vlak van bezoekersaantallen is de OCT Group op dit moment de 3de grootste pretparkgroep ter wereld. Het bedrijf mocht 54,0 miljoen bezoekers ontvangen in al haar parken in 2019. Daarmee is het de grootste pretparkgroep van Azië. In dit artikel gaan we het hebben over de pretparken die de groep bezat in de loop der jaren.

 

Parken portefeuille:

Huidige portefeuille:

De OCT Group heeft momenteel 14 pretparken in haar bezit die allemaal gelegen zijn in China. Ze zijn voornamelijk opgedeeld in 3 categorieën.

De Happy Valley pretparken vinden we terug in Shenzhen, Chaoyang, Chengdu, Songjiang, Wuhan, Dongli, Yubei en Nanjing.

De Visionland pretparken vinden we terug in Liuzhou en Changde.

De Window of the World pretparken vinden we terug in Shenzhen en Changsha.

Naast pretparken van deze drie categorieën is er ook nog een Knight Valley in Shenzhen en Happy Coast Theme Park in Foshan.

 

Toekomstige parken:

De OCT Group heeft momenteel ook nog een pretpark in aanbouw met Fantasy Valley in Xiangyang.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1994: De OCT Group opent haar eerste pretpark met Window of the World op haar thuisbasis in Shenzhen.

1997: Drie jaar na de opening van haar eerste pretpark opent de groep een tweede Window of the World-pretpark in Changsha.

1998: Het eerste Happy Valley-pretpark wordt geopend. Deze komt te liggen in het resort in Shenzhen waar ook al het eerste pretpark opende.

2006: We nemen een vrij grote sprong in de tijd naar 2006. In dit jaar wordt het tweede Happy Valley-pretpark geopend, deze keer in Chaoyang.

2009: Een belangrijk jaar voor de groep, want er openen maar liefst twee Happy Valley-pretparken. Eentje komt te liggen in Chengdu en het andere park in Songjiang.

2010: Het enige Knight Valley-pretpark wordt geopend. Deze komt te liggen in Shenzhen, maar wel in een ander stadsdeel dan waar de andere twee parken gevestigd zijn.

2012: Een Happy Valley-pretpark opent in Wuhan.

2013: Alweer een Happy Valley-pretpark opent de deuren, deze keer in Dongli.

2017: Dit is opnieuw een belangrijk jaar voor de groep. Het eerste Visionland-pretpark opent in Liuzhou. Daarnaast opent ook een nieuw Happy Valley-pretpark in Chongqing.

2019: Het pretpark Happy Coast Theme Park wordt geopend in Foshan.

2020: Ondanks de coronacrisis openen er twee nieuwe pretparken. Het gaat om een tweede Visionland-pretpark in Changde en een achtste Happy Valley-pretpark in Nanjing.

2021: De opening van Fantasy Valley in Xiangyang staat op het programma.

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

Zoals je kon lezen is OCT Group een pretparkgroep met een uitgebreide pretparken-portefeuille. De pretparkgroep heeft haar basis in China en bouwde de afgelopen jaren verschillende nieuwe pretparken. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en het investeringsmodel.

 

Thematisering & kwaliteit:

De pretparken van de OCT Group zijn themaparken. Vaak is er een ruïne terug te vinden waar een attractie doorheen loopt, zoals een mijntrein rollercoaster. Niet elke attractie is gethematiseerd, maar het is ook zeker geen kale boel in de pretparken. De themaparken van de OCT Group worden aanzien als kwaliteitsparken, wat zeker niet gezegd kan worden van elk Chinees pretpark. Dit uit zich zowel in de keuze van attracties, de bedrijven waar het mee samenwerkt, de thematisering en het comfort van de attracties.

 

Internationale fabrikanten:

De OCT Group werkt voornamelijk samen met grote internationale bekende fabrikanten. Er zijn dus weinig Chinese namaakattracties te vinden, of dat is toch voornamelijk niet het geval bij de grote attracties. Bij de kleinere achtbanen wordt wel beroep gedaan op de lokale fabrikanten zoals Golden Horse.

S&S Sansei Technologies bouwde in een aantal Happy Valley parken indrukwekkende gelanceerde achtbanen met gecompresseerde lucht, de meest krachtige lanceermethode die er bestaat en het handelsmerk van de fabrikant. Ook een El Loco coaster werd gebouwd.

Op Maurer Rides werd beroep gedaan voor de X-Car Launch Coaster en een SkyLoop. Bolliger & Mabillard bouwde dan weer Flying Coasters, Dive Coasters, Hyper Coasters en Wing Coasters. Het bedrijf bouwde zelfs twee familieachtbanen voor deze groep, wat ze normaal nooit doen. Intamin werd ingeschakeld voor het bouwen van Mega-Lite coasters en multi-launch coasters.

Voor de houten achtbanen klopt de groep aan bij Martin & Vleminckx, The Gravity Group en Great Coasters International. Ook Vekoma mocht heel wat achtbanen bouwen met haar Suspended Looping Coasters, Mine Trains, Family Boomerang Coasters en Suspended Family Coasters. Mack Rides mocht dan weer een PowerSplash bouwen.

 

Eigenheid per park:

Ondanks dat de meeste parken dezelfde naam hebben, hebben ze toch elk hun eigenheid. Veel parken hebben bijvoorbeeld een houten achtbaan, maar deze hebben dan altijd een andere lay-out of werden zelfs gebouwd door een andere fabrikant. B&M mocht ook heel wat rollercoasters bouwen, maar de ene keer is dit dan een Dive Coaster, de volgende keer een Wing Coaster of zelfs een Flying Coaster.

Heel wat attracties zijn ook maar in een of twee pretparken van de groep terug te vinden. Samengevat, er zit een stramien in alle parken. Dezelfde dynamiek komt terug, maar elk pretpark heeft haar eigenheid. Het zijn zeker niet allemaal copy-paste parken van elkaar.

 

Investeringen:

Sommige Chinese groepen, zoals Fantawild, bouwen hun parken in een keer volledig op. Dat gebeurd bij de OCT Group niet. De themaparken worden gebouwd en dan komen er op regelmatige basis nieuwe attracties bij. Dit kan dan ook weer van park tot park verschillend zijn waardoor ook op deze manier elk pretpark van de groep zijn eigenheid creëert.

 

Bronnen: Wikipedia, rcdb

Artikel: Jonathan Sansens