Genting SkyWorlds krijgt eerste achtbaan met Slide Track ter wereld

Het Maleisische pretpark Genting SkyWorlds dat dit jaar de deuren zal openen, heeft meteen ook al een toekomstige rollercoaster besteld. Het gaat om de allereerste rollercoaster ter wereld dat een Slide Track element zal bevatten, waarbij de karretjes zijwaarts over een achtbaantrack zullen glijden. Het is de Canadese fabrikant Dynamic Attractions die instaat voor de bouw van de rollercoaster.

 

Genting SkyWorlds:

Genting SkyWorlds is een gloednieuw pretpark dat ontstond uit het voormalige Maleisische pretpark Genting Theme Park dat van 1978 tot en met 2013 in werking was in Genting Highlands in de regio Pahang. Origineel was het de bedoeling dat het park op drie jaar tijd getransformeerd zou worden naar een 20th Century Fox World pretpark, maar de bouwwerken liepen heel wat vertraging op toen 21st Century Fox overgenomen werd door The Walt Disney Company.

Walt Disney wou niet dat Genting SkyWorlds de licenties van 21st Century Fox zou gaan gebruiken. Hierop volgde een juridische discussie en werden de bouwwerken lange tijd stilgelegd. Ondertussen bereikten beide partijen buiten de rechtbank een akkoord en staat de opening van het pretpark gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar.

 

Het themapark zal onder andere openen met 3 rollercoasters. De Chinese fabrikant Beijing Shibaolai Amusement Equipment heeft een stalen achtbaan opgeleverd met een lengte van 700 meter en een hoogte van 25 meter. Het Amerikaanse bedrijf Setpoint heeft een hangende achtbaan gebouwd van 500 meter lang en een hoogte van 25 meter.

 

De Canadese fabrikant Dynamic Attractions heeft een Duel Power Coaster gebouwd, de eerste in haar soort. Dit is een speciale duellerende achtbaan waarbij de track verborgen zit onder een valse ondergrond waardoor het lijkt dat de treintjes niet op een spoor rijden. Daarnaast hebben de karretjes de vorm van een motor. Enkele zijn ook voorzien van een zijspan waarin bezoekers met een beperking kunnen plaatsnemen.

 

Slide Track:

Maar Dynamic Attractions zal buiten het prototype van de Duel Power Coaster ook nog een andere achtbaan leveren aan het park. De rollercoaster is al grotendeels opgebouwd in het park, (zie bovenstaande video, de achtbaan met oranje track), maar de opening is pas voorzien voor 2023. Dit komt omdat het alweer een erg speciale achtbaan wordt. Het wordt namelijk een achtbaan van het type SFX Coaster dat de allereerste rollercoaster ter wereld wordt die een Slide Track element zal bevatten.

Een Slide Track element is een stuk track waarop het achtbaankarretje tot stilstand komt en dan vervolgens zijwaarts over een ander stuk track zal bewegen. Het gaat dus om een zijwaartse drop. Hierna zal de rollercoastertrein terug opnieuw op een normale manier verder rijden. Dit speciaal element dat nog nooit eerder gebouwd werd op een rollercoaster, werd ondertussen al uitvoerig getest in de werkplaats van Dynamic Attractions.

 

Naast dit element zal de achtbaan ook 2 inversies bevatten, drie lanceringen en nog 3 andere niet nader genoemde special effects. De special effects die mogelijk zijn op een SFX Coaster zijn naast de Slide Track, een Vertical Drop Track element, een Turn Tabel en een Tilt Track.

 

SFX Coaster:

Het is de tweede SFX Coaster die gebouwd wordt naast Mission Ferrari in Ferrari World Abu Dhabi dat normaal al in 2015 had moeten openen. De opening werd echter meerdere malen uitgesteld en de achtbaan zou nu uiteindelijk dit jaar, met 6 jaar vertraging, moeten openen.

Mission Ferrari heeft een lengte van 541,8 meter en bereikt een snelheid van 72 km/u. Daarnaast bevat de rollercoaster maar liefst 5 lanceringen, twee 3D filmschermen, een indoor en outdoor gedeelte, minstens 2 inversies en waarschijnlijk ook een Vertical Drop Track element en Tilt Track element.

 

Bronnen: rcdb, Coaster Hub, Wikipedia