Snelheid en lengte van F.L.Y. eindelijk bekendgemaakt

Het heeft erg lang geduurd voor de statistieken van de eerste gelanceerde flying coaster ter wereld zijn bekendgemaakt, maar ondertussen is het zo ver. We weten nu wat de snelheid en lengte van F.L.Y. in Phantasialand is. De achtbaan werd in september onverwacht geopend voor het publiek.

 

In 2015 startten de eerste bouwwerkzaamheden van een mysterieuze nieuwe attractie in het Duitse pretpark Phantasialand. Jarenlang volgde pretparkfans het project nauwlettend en konden we alleen maar raden wat voor attractie het zou worden. Dit veranderde toen Phantasialand bekendmaakte dat het de allereerste gelanceerde flying coaster ter wereld zou bouwen. Daarnaast zou het pas de tweede flying coaster van Europa worden, 18 jaar na de opening van Galactica in Alton Towers in 2002.

Vele fans hoopten dat F.L.Y. al zou openen in 2018 of 2019, maar de opening liet op zich wachten tot Phantasialand op donderdag 17 september 2020 onverwacht de attractie en de nieuwe themazone opengooide voor het publiek. Meteen ontstonden lange rijen bezoekers die de wereldprimeur, waar jaren aan gewerkt was, wilden uitproberen.

 

Statistieken:

Ondanks dat Phantasialand claimde de langste flying coaster ter wereld te hebben gebouwd, werden in eerste instantie geen statistieken over de rollercoaster bekendgemaakt. Zelfs na de opening bleef het lange tijd onduidelijk en wisten we alleen dat het de Nederlandse fabrikant Vekoma was die het prototype gebouwd had.

Ondertussen is de lengte bekendgemaakt en weten we nu dat F.L.Y. een lengte heeft van 1236 meter, hiermee verbreekt het effectief het record van langste flying coaster ter wereld van Flying Dinosaur in Universal Studios Japan die een lengte heeft van 1124 meter.

De maximale snelheid van F.L.Y. is 78 km/u. Deze snelheid wordt bereikt door twee verschillende LSM-lanceringen. Daarnaast zijn er ook twee inversies, dit zijn momenten dat je overkop gaat tijdens de rit. De twee inversies zijn Corkscrews.

 

Uniek:

De flying coaster is een zeer uniek type van attractie. Enkel de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en ook de Nederlandse fabrikant Vekoma bouwde verschillende flying coasters. Vekoma heeft in de loop der jaren in totaal 3 verschillende flying coasters op de markt gezet. Het gaat om de Flying Dutchman, de Stingray en dit nieuwe prototype.

Verder zijn er ook nog wel andere fabrikanten zoals Zamperla en Wiegand die achtbanen bouwen waarbij de karretjes onderaan de track hangen. Maar in deze achtbanen liggen de bezoekers volledig op hun buik in een kooi in plaats van de hangende positie in een harnas. Hierdoor geven ze niet het vlieggevoel zoals de exemplaren van Vekoma en B&M dit wel doen en worden ze door de fans dus niet meegerekend als echte flying coasters.

Het unieke aan het nieuwe prototype van Vekoma is niet alleen de lancering die nog nooit eerder gezien was op dit type van coaster, maar bij het instappen in de achtbaan zijn de stoeltjes zijdelinks gekanteld waardoor de bezoekers rechtop en comfortabel kunnen plaatsnemen. Pas later net voor de eerste lancering worden de stoeltjes in de liggende positie gebracht.

 

Alles over F.L.Y. kan je hier terugvinden.

 

Bron: rcdb

Foto: Themeparkfreaks (Bob Van Dyck)