Rothschildgirafje geboren in Bellewaerde

Afgelopen woensdagavond schonk Rothschildgiraf Simone het leven aan een flinke dochter van maar liefst 1m83 en 58kg. De bevalling is vlot verlopen en het jong stelt het goed. De verzorgers hebben haar de naam Kamala gegeven, vernoemd naar Kamala Harris, de eerste vrouwelijke vice-president van de VS. De Rothschildgiraf is een sterk bedreigde diersoort, waardoor deze geboorte goed nieuws is voor het Europees kweekprogramma waaraan Bellewaerde actief deelneemt.

 

Belangrijke geboorte

Op woensdag 20 januari om 19.29 uur werd het kalf geboren van Rothschildgiraffen Simone en Kito in Bellewaerde. Na een draagtijd van 15 maanden en 6 dagen zag het kalfje het eerste levenslicht. De geboorte, die gebeurt terwijl de moeder rechtop staat, is vlot en op natuurlijke wijze verlopen.

“Omstreeks 18 uur zag de nachtwaker op de bewakingsbeelden dat giraf Simone zeer onrustig rondliep in haar stal. Hij heeft vervolgens de verzorgers verwittigd om ter plaatse te komen. Twintig minuten later konden we de pootjes al zien! Vervolgens is alles zeer snel verlopen en in amper 1.15 uur was het kalfje geboren. Een zeer bijzonder moment om als team mee te maken,” aldus Pieter Vercruysse, hoofddierenverzorger die tijdens de geboorte aanwezig was.

Na amper 5 minuten probeerde het kalf reeds recht te staan om te drinken bij de moeder. Dit zorgde er echter voor dat Simone vijandig reageerde tegen haar jong. Op dit moment hebben de dierenverzorgers ingegrepen en het kalf veilig afgezonderd, en vervolgens de eerste melk gegeven. Hierdoor hebben ze kunnen vaststellen dat de babygiraf een meisje is, 1m83 groot is en ongeveer 58 kg weegt.

“We merken dat het girafje zeer alert en nieuwsgierig is. Ze heeft duidelijk een vechtlust en is een sterke dame! Hierdoor vonden we het meer dan logisch om het girafje de naam Kamala te geven. Ze werd geboren op dezelfde dag waarop de eerste vrouwelijke vice-president van de V.S. de eed heeft afgelegd. Twee belangrijke gebeurtenissen op één dag,” vervolgt Melissa Nollet, verantwoordelijke voor de dierenafdeling en dierenarts.

De babygiraf zal de eerste maand in zijn binnenstal blijven. Van zodra het weer het toelaat, minimum 15°C, kan het jong de Savanne ontdekken. Naast het pasgeboren kalfje verblijven er nog drie Rothschildgiraffen in Bellewaerde, namelijk de ouders Kito en Simone en hun jong Safiya (geboren in 2019).

Europees kweekprogramma

De komst van de babygiraf is belangrijk voor het Europese kweekprogramma waaraan Bellewaerde actief deelneemt, in samenwerking met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria). Wereldwijd leven er nog ongeveer 1.700 Rothschildgiraffen in het wild en 590 in dierentuinen. Dit maakt dat de Rothschildgiraf een sterk bedreigde diersoort is.