Oost-Europa: Deel 20 – Rodelbaan van 3 kilometer lang!

Afgelopen zomer, te midden van coronatijden en internationale reisverboden, gingen Themeparkfreaks Jonathan, Jos, Lennert en Dries op avontuur in Oost-Europa. Daar bezochten ze op twee weken tijd maar liefst zeven verschillende landen. Het werd een echte rollercoaster-, rodelbanen- en kermisexpeditie in Oost-Duitsland, Polen, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. We nemen jullie dan ook graag mee op ons avontuur. We willen graag even benadrukken dat we alle veiligheidsregels gevolgd hebben en enkel bestemmingen bezocht hebben die destijds groen gekleurd waren op de Europese coronakaart.

 

Vandaag lieten we Oostenrijk achter ons en trokken we opnieuw naar Tsjechië waar we het laatste deel van onze reis inzetten. De komende twee dagen zouden we voortdurend op de grens tussen Tsjechië en Polen verblijven en regelmatig de grens oversteken om zo in totaal 15 rodelbanen te doen. Hoogtepunt van vandaag zou de 4de langste rodelbaan in de wereld worden die nog maar enkele maanden eerder geopend was!

 

Bobovka u mlýna:

Om de rit tussen Oostenrijk en noord Tsjechië te breken, besloten we eerst te stoppen in de stad Brno. Hier vonden we Bobovka u mlýna waar de rodelbaan Bobovka staat. Deze werd gebouwd in 2016 door de Duitse fabrikant Wiegand. De alpine coaster loopt volledig door de bossen, is 775 meter lang en bevat een snelheidsmeter.

Deze rodelbaan verraste ons trouwens erg positief, want normaal hebben alle alpine coasters gebouwd na 2013, vervelende remmen op het parcours staan die alle fun uit een ritje halen, maar deze was er niet mee uitgerust en dat was toch wel de eerste keer dat we de remmen niet tegen kwamen op een recente rodelbaan. Dikke pluim dus voor de eigenaar om ze niet te laten installeren!

Bobová Dráha Pastviny:

Bij Bobová Dráha Pastviny vinden we de rodelbaan Bobová Dráha. Deze alpine coaster werd gebouwd door Wiegand in 2018. Bobová Dráha werd gebouwd op een erg kleine heuvel, vlak bij het water en daarom besloot de eigenaar om het parcours gewoon twee keer de berg op te laten gaan waardoor er dus twee liftheuvels zijn. Beide afdalingen lopen naast elkaar waardoor je een soort dueling alpine coaster krijgt. De twee afdalingen zijn goed voor 205 en 303 meter voor een totaal van 508 meter afdaling. Het opwaartse gedeelte is in totaal 232 meter lang en het totale parcours is 740 meter lang. Het zijn dus twee korte afdalingen. Er is een prachtige steile drop, maar deze is helaas uitgerust met remmen.

Dolní Morava Relax & Sport Resort:

Dolní Morava Relax & Sport Resort bevat niet één maar wel twee alpine coasters! Let wel op, beide alpine coasters liggen nog ongeveer op 10 minuten rijden van elkaar. Je kan het stuk ook wandelen, volgens de bordjes doe je hier 15 minuten over omdat je de bergpas kan afsnijden, maar we zijn er zeker van dat die 15 minuten heel erg optimistisch zijn berekend.

De eerste alpine coaster is Bobová Dráha en werd gebouwd in 2011 door de Duitse fabrikant Wiegand. Deze heeft al een erg mooie lengte van 1106 meter en een behoorlijk toffe afdaling, voornamelijk op een grote open vlakte.

Maar waar we echt voor kwamen is de allernieuwste alpine coaster, de Mamutí Horská Dráha, wat het Tsjechisch is voor Mammoet Achtbaan. Deze rodelbaan werd geopend in september 2019 als 4de langste alpine coaster in de wereld. Er wordt een gigantisch hoogteverschil van 362 meter overwonnen en het parcours is maar liefst 3010 meter lang. Het was Wiegand die instond voor de bouw van de rodelbaan en helaas rustte die de alpine coaster uit met de zogenaamde fun breaks, die automatisch remmen wanneer je boven een bepaalde snelheid gaat.

Ohja, grote tip hier, doe deze rodelbaan helemaal in het begin van de dag, want wij kwamen hier aan om 14u en het heeft drie uur geduurd voor we terug beneden waren. Eerst aanschuiven aan de kassa beneden, dan een lange rit naar boven, boven moesten we in een verschrikkelijk lange rij aanschuiven om een ticketje te mogen trekken om weer naar beneden te mogen gaan, en op dat ticketje stond dan nog eens een virtuele wachtrij van twee uur. Gelukkig kan je dan boven op de berg wel genieten van het uitzicht, de uitkijktoren bezoeken, een wandeling maken of een hapje gaan eten in het restaurant.

Góralka:

Bij Góralka vinden we een echte zomerrodelbaan terug. Zo eentje met een goot in plaats van een track. Deze rodelbaan werd gebouwd door Wiegand in 2001 en heeft een lengte van 500 meter. De rodelbaan had een best tof parcours.