Heugelijk babynieuws van het Wildpark van Han!

Feestelijk nieuws van het Domein van de Grotten van Han! Te midden van de verse sneeuw werden begin deze week een baby Oeros én een baby Przewalskipaard geboren! Met de komst van deze twee kleintjes worden de imposante kuddes in de groene vallei van het Wildpark weer een beetje uitgebreid!

 

De grillige weersomstandigheden van de laatste dagen met vorst en sneeuwval zorgden voor ongerustheid en spanning bij de verzorgers. Er was bezorgdheid of de kleintjes het wel zouden overleven. Gelukkig zijn deze wollige diersoorten bestand tegen winterse temperaturen, en kunnen ze rekenen op de liefdevolle verzorging van hun mama’s!

 

De oeros, een machtig beest met grote horens

Ooit kwamen ze overal voor in Europa. Op prehistorische grotschilderingen zijn ze een van de meest getekende dieren: imponerende donkere stieren met een witte rugstreep, roodbruine koeien. Ze stonden bekend om hun driftig karakter. De oorspronkelijke oeros is al 400 jaar uitgestorven. Wetenschappers zijn er evenwel in geslaagd om aan de hand van een geraffineerd kweekprogramma het oerrund terug op de wereld te zetten. Op basis van nakomelingen van kruisvormen van wilde en tamme dieren hebben ze de wilde genen terug kunnen laten domineren.

 

Przewalski, het laatste wilde paard

Velen denken dat de Mustang het laatste wilde paard is. Het gaat hier echter om verwilderde gebruikspaarden. Het Przewalskipaard is nooit door de mens getemd en is het enige van de grote paardenfamilie dat nog in zijn oervorm bestaat! In de oertijd leefde hij in grote kuddes op de Europese vlakten. Vandaag behoort het Przewalskipaard tot de grote grazers van Europa en speelt hij een belangrijke rol in het behoud van een gevarieerd landschap met halfopen karakter.

 

Bedreigd

Toen het Przewalskipaard in 1879 ontdekt werd op de steppe van Mongolië, waren er nog slechts enkele kuddes over. In 1968 stierf het paard in de natuur zelfs helemaal uit. De jacht was één van de boosdoeners. Gelukkig leefden er nog wel enkele individuen in dierentuinen. Dankzij uitvoerige samenwerking werd een uitgebreid fokprogramma opgezet. Daardoor konden er na verloop van tijd weer Przewalskipaarden worden uitgezet in Europese wildparken en nadien zelfs in Mongolië. Het Domein van de Grotten van Han werkt intensief mee aan dit programma en is met rede trots dat er vandaag verschillende paarden, afkomstig van het Wildpark, opnieuw in vrijheid leven in de uitgebreide steppes van Mongolië!