Top 10 meeste inversies op Inverted Coasters in Europa

Hangende achtbanen, je hangt met je voeten los, onder de track. Het maakt een achtbaanritje toch altijd net iets spannender. Daarom besloten we om uit te zoeken wat de Inverted Coasters van Europa zijn met de meeste inversies en goten ze samen in deze top 10. Hoeveel heb je er al van gedaan?

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies vind je hier terug.

 

#15-3: Blue Tornado, Jaguar, Condor, Vampire, MP-Xpress, Limit, Tornado, Batman: Arkham Asylum, Odyssey, Titánide, Infusion, OzIris & Roller Coaster Mayan (5 inversies)

We beginnen de lijst iets of wat anders dan we gewoon zijn. Dit komt omdat er 13 rollercoasters zijn die allemaal evenveel inversies hebben en daarom de samen de 3de plaats delen. Van deze 13 achtbanen zijn er 9 van hetzelfde model met in totaal 3 verschillende erg op elkaar gelijkende uitvoeringen, zijnde het standaardmodel, het prototype en de uitgebreide versie met helix. Daarom zullen we deze 9 achtbanen maar 1 keer bespreken.

 

Vekoma – SLC (Standard + Prototype + Extended w/Helix):

De Nederlandse fabrikant Vekoma bouwde tussen 1994 en 2015 maar liefst 9 rollercoasters in Europa van hetzelfde model, zijnde de SLC (of voluit Suspended Looping Coaster). Het basis model “Standard” werd 6 keer gebouwd, het prototype van dit model “Prototype” 1 keer en het standaardmodel met extra helix “Extended w/Helix” werd 2 keer gebouwd. Verder werden er nog 2 achtbaan van dit model gebouwd met een custom lay-out, de ene heeft ook 5 inversies en wordt apart besproken, de andere heeft 4 inversies en valt zo buiten deze top 10.

Het gaat om Condor in het Nederlandse pretpark Walibi Holland gebouwd in 1994 (Prototype), Jaguar in Spaanse pretpark Isla Mágica gebouwd in 1997 (Extended), Blue Tornado in het Italiaanse pretpark Gardaland gebouwd in 1998 (Extended), Vampire in het Belgische pretpark Walibi Belgium gebouwd in 1999, Limit in het Duitse pretpark Heide-Park Resort gebouwd in 1999, MP-Xpress in het Duitse pretpark Movie Park Germany gebouwd in 2001, Titánide in het Spaanse pretpark Terra Mítica gebouwd in 2003, Infusion in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach geopend in 2007 en Roller Coaster Mayan in het Poolse pretpark Energylandia gebouwd in 2015.

Deze 9 achtbanen hebben nagenoeg hetzelfde parcours en deze bevatten 5 inversies zijnde een Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies). De banen zijn 33,3 meter hoog en behalen een snelheid van 80 km/u. Het parcours is 689 meter lang voor het standaardmodel, 765 meter voor de versie met extra helix en 662 meter voor het prototype.

 

 

 

Odyssey – Fantasy Island:

Odyssey werd gebouwd in 2002 door Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan is eveneens van het model SLC maar met een volledig custom lay-out op maat gemaakt voor het park en loopt volledig boven het park uit. De 5 inversies zijn een Looping (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Sidewinder (1 inversie), Horseshoe (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). Odyssey bereikt een snelheid van 99,8 km/u en is 50,9 meter hoog. Tijdens de rit van 891,2 meter worden krachten bereikt tot 4,8 G.

 

Tornado – Särkänniemi Amusement Park:

Tornado in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park werd gebouwd in 2001 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft 5 inversies zijnde: Looping (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Heartline Roll (1 inversie) en nog een afsluitende Heartline Roll (1 inversie). Op het parcours van 700 meter wordt er een snelheid bereikt van 75 km/u, de maximale hoogte bedraagt 25 meter.

 

Batman: Arkham Asylum – Parque Warner Madrid:

Batman: Arkham Asylum in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan heeft 5 inversies zijnde: Looping (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Looping (1 inversie), Wing Over (1 inversie) en een afsluitende Wing Over (1 inversie). Batman heeft een snelheid van 80 km/u en is 32 meter hoog. De achtbaan heeft een lengte van 823 meter en de bezoekers voelen krachten tot 4,9 G.

 

OzIris – Parc Astérix:

OzIris werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Franse pretpark Parc Astérix. Op het parcours van 1000 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop in volgende inversies: Dive Loop (1 inversie), Looping (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie) en een afsluitende Zero-G Roll (1 inversie). OzIris is 40 meter hoog en bereikt een snelheid van 90 km/u.

 

#2-1: Katun – Mirabilandia & Monster – Walygator Parc (6 inversies)

Katun in Mirabilandia en Monster in Walygator Parc hebben evenveel inversies en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

Katun – Mirabilandia:

Katun werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De achtbaan heeft 6 inversies zijnde: Looping (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een afsluitende Corkscrew (1 inversie). Katun bereikt een snelheid van 104 km/u en is 50 meter hoog. De achtbaan is 1200 meter lang en tijdens de rit zijn er krachten tot 4 G te voelen.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in het Franse pretpark Walygator Parc. De achtbaan werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het voormalige Japanse pretpark Expoland waar het haar rondjes maakte tot 2007 onder de naam Orochi. De achtbaan heeft 6 inversies zijnde: Looping (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een afsluitende Corkscrew (1 inversie). Monster is 1200 meter lang en tijdens de rit zijn er krachten tot 4 G te voelen. De achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog.

 

Nawoord:

Deze lijst wordt bijna volledig gedomineerd door 2 fabrikanten. Het gaat om de Nederlandse fabrikant Vekoma en de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard (B&M). Vekoma bouwde 10 rollercoasters in deze top 15 met hun SLC’s. B&M bouwde 4 achtbanen in deze top 15 met hun Inverted Coaster model. Ook het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides bouwde 1 rollercoaster in deze top 10 met hun eigen SLC model.

Er zijn best veel oudere achtbanen in deze lijst. De nieuwste dateert van 2015 met de opening van Roller Coaster Mayan in Energylandia, daarvoor was het OzIris in Parc Astérix met de opening in 2012. Momenteel zijn er nog geen nieuwe projecten bekendgemaakt die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.