Pretparkgroepen: Universal Parks & Resorts

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In dit artikel bespreken we de Amerikaanse pretparkgroep Universal Parks & Resorts die onlosmakelijk verboden is aan de bekende filmstudio.

 

Wie is Universal Parks & Resorts?

Universal Parks & Resorts is de pretpark unit van de bekende Amerikaanse filmstudio NBCUniversal. De pretparkgroep baat pretparken uit in de Verenigde Staten Van Amerika, Japan, Singapore en China en werd opgericht in 1964. De pretparken staan in het teken van de bekende filmfiguren van Universal en andere partnerbedrijven. Universal Parks & Resorts staat er om bekend haar parken zelf van grond af aan te bouwen.

Op vlak van bezoekersaantallen is Universal Parks & Resorts op dit moment de 3de grootste pretparkgroep ter wereld. Het bedrijf mocht 50 miljoen bezoekers ontvangen in al haar parken in 2018. Daarmee is het de 2de grootste pretparkgroep van Amerika. Naast de parken die de groep heeft, baten ze ook een vijftiental hotels uit. In dit artikel gaan we het hebben over de pretparken en waterparken die de groep bezat in de loop der jaren.

 

Huidige portefeuille:

De groep heeft 5 resorts verspreid over 4 verschillende landen en 2 continenten. De 5 resorts bestaan in totaal uit 8 parken, waarvan er 6 operationeel zijn en nog 2 in aanbouw zijn.

Pretparken: Universal Studios Japan (Japan), Universal Studios Singapore (Singapore), Universal Studios Hollywood (Californië), Universal Studios Florida (Florida), Universal Studios Islands of Adventure (Florida) en de twee toekomstige parken zijnde Universal Studios Epic Universe (Florida) en Universal Studios Beijing (China).

Waterparken: Universal Volcano Bay (Florida).

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1964: Universal Parks & Resorts ontstaat met de opening van het eerste Universal park. De studio tour attractie dat opgericht werd in 1915 in Californië wordt omgevormd tot Universal Studios Hollywood.

1990: Bijna 30 jaar na de opening van het eerste park in Californië, opent Universal haar tweede pretpark in Amerika met Universal Studios Florida, helemaal aan de andere kant van het land gelegen.

1998: Universal Parks & Resorts begint voor het eerst aan een niet Amerikaans avontuur en koopt zich in bij het Spaanse pretpark PortAventura dat drie jaar eerder werd opgericht door 4 verschillende partijen. Universal koopt de aandelen over van The Tussauds Group (later Merlin Entertainments) en Busch Entertainment Corporation (later SeaWorld Parks & Entertainment) waardoor het meerderheidsaandeelhouder wordt met 60 % van de aandelen. In 1999 wordt het park omgevormd tot Universal Port Aventura. Daarnaast krijgt Universal ook haar eerste waterpark met Wet ’n Wild Orlando dat het overkoopt van SeaWorld oprichter George Millay.

1999: Elf jaar na de oprichting van het Unversial Orlando Resort wordt het tweede pretpark geopend met Universal Studios Islands of Adventure. Het resort in Orlando wordt al snel het paradepaardje van de groep.

2001: Het eerste pretpark in Azië wordt opgericht met Universal Studios Japan.

2002: Bij Universal Port Aventura opent het tweede waterpark van de groep en het eerste dat ze zelf bouwen. Het waterpark krijgt de naam Costa Caribe Aquatic Park.

2004: NBCUniversal, moederbedrijf van Universal Parks & Resorts, verkoopt Universal Port Aventura en Costa Caribe Aquatic Park aan medeaandeelhouder La Caixa die daardoor zo goed als alle aandelen in handen krijgt. Universal Port Aventura wordt opnieuw omgevormd naar PortAventura, zonder spatie in de naam voor merknaam rechten te omzeilen. De Universal naam verdwijnt ook definitief. Hierbij eindigt het kort avontuur van Universal in Europa.

2010: Het tweede resort in Azië wordt geopend met Universal Studios Singapore, dat al snel uitgroeit tot het grootste pretpark van het land.

2016: Op 31 december 2016 wordt Wet ’n Wild Orlando voorgoed gesloten. Het waterpark zal vervangen worden door een gloed nieuw waterpark.

2017: Het nieuwe waterpark Universal Volcano Bay wordt plechtig geopend en wordt zo het derde park van het Universal Orlando Resort.

2021: Dit jaar staat de opening van het vijfde resort op de planning met Universal Studios Beijing. De bouwwerken van het eerste park zijn momenteel volop aan de gang. Het is ook de bedoeling dat hier nog een tweede pretpark zal komen in een latere fase evenals een waterpark.

2023: Dit jaar staat het vierde park en het derde pretpark van het Universal Orlando Resort op de planning met de opening van Universal Studios Epic Universe. De bouwwerken voor dit project gingen ondertussen al van start.

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

Het allereerste park was Universal Studios Hollywood in 1964 waarna de groep nog verschillende pretparken en waterparken zelf bouwden. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en het investeringsmodel.

 

NBCUniversal:

Universal Parks & Resorts is een onderdeel van de gekende filmstudio NBCUniversal. De bekendste films van Universal zijn onder andere: Jurassic Park, The Fast and The Furious, Despicable Me, King Kong, The Bourne Ultimatum, Gladiator, Back to the Future en E.T. Maar ook bijvoorbeeld Sherlock Holmes, Mr. Bean, The Mummy, Shrek, Madagascar, Kung Fu Panda, Hulk, How to Train Your Dragon, Ted, The Secret Life of Pets, The Grinch, Meet the Fockers, Fifty Shades of Grey en vele andere.

 

Thematisering:

De parken en de attracties van Universal zijn erg goed gethematiseerd en van hoge kwaliteit. De attracties staan meestal in het teken van de verschillende films die de groep gemaakt heeft of IP’s waarvan ze de rechten in handen hebben of van bedrijven waarmee ze samenwerken. Een bezoek aan een Universal-pretpark zal je dan ongetwijfeld ook doen herinneren aan een van de vele films en series.

 

Nieuwe parken:

Universal heeft haar parkencollectie door de loop der jaren stelselmatig uitgebreid. Na het eerste park in 1964 duurde het 26 haar voor een tweede park gebouwd werd, maar daarna kwam er gemiddeld om de 5 jaar een nieuw pretpark bij. Dit resulteert voorlopig in 5 resorts met in totaal 8 parken (7 pretparken en 1 waterpark).

Universal Parks & Resorts is een van de weinige Amerikaanse pretparkgroepen die even actief is buiten de Verenigde Staten als er binnen. Naast gekende Aziatische pretparklanden zoals China en Japan baat de groep sinds 2010 ook een pretpark uit in Singapore.

Het Europese avontuur dat ze ooit geprobeerd hebben was erg kort. Het blijft de vraag als de groep hier zich ooit terug zal aan wagen. Ook de avonturen van diverse andere grote Amerikaanse pretparkgroepen in Europa, liepen al snel op de klippen.

 

Investeringen:

Universal Parks & Resorts staat er om gekend om op regelmatige basis nieuwe attracties te bouwen. Dit kunnen zowel darkrides, achtbanen of andere attracties zijn. Na een paar jaar krijgt elk park wel een nieuwe investering. De investeringen kunnen zowel familievriendelijk zijn, als een hoog thrill-gehalte hebben.

 

Bronnen: Universal Parks & Resorts, Wikipedia, rcdb