Dit was 2020 in pretparkwereld

Tijdens de eindejaarsperiode durven we al eens nostalgisch terugblikken. Dat 2020 een bijzonder jaar was, hoeven we je alvast niet meer te vertellen. Het was het jaar waarin we konden vaststellen dat de nieuwste sensatie van het Duitse Phantasialand werkelijk een hoogvlieger is en het jaar waarin de iconische Bob vervangen werd door Max + Moritz in het Nederlandse pretpark Efteling. Ook in België werden we getrakteerd op een nieuwe achtbaan. Je voelt het al, 2020 is alvast een jaar dat we niet snel zullen vergeten, ook al zijn er pretparkliefhebbers die dat liever wel zouden doen.

 

Belgische overheid verbiedt alle recreatieve activiteiten, Frankrijk gaat op slot, Efteling sluit Efteling Theater en Efteling Golfpark, Parque Warner en Parque de Atracciones blijven dicht, Walibi Belgium stelt seizoensopening uit, Engelse parken sluiten dan toch de deuren door coronavirus, Belgische regering voert strengere maatregelen in, Europa-Park stelt seizoensopening uit, Rulantica blijft dicht, Parc Astérix gesloten tot onbepaalde datum, Plopsa-parken gesloten, Disney-pretparken sluiten de deuren, …

Het is maar een greep uit de nieuwsberichten die je dit jaar kon volgen in onze liveblog over het coronavirus. Sinds maart domineert de coronapandemie het wereldnieuws, en dus ook onze berichtgeving.  Niet alleen pretparken gingen wereldwijd op slot, ook dierentuinen, waterparken en kermissen moesten eraan geloven. Zelfs Belgische horecazaken, kapsalons en niet-essentiële winkels moesten gesloten blijven om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

Het hele pretparkseizoen leek op het eerste gezicht in rook op te gaan, alvorens het nog maar begonnen was. Toch gingen de coronacijfers weer de goede richting uit naarmate de zomer dichterbij kwam. Op 3 juni besliste de Belgische Nationale Veiligheidsraad dat pretparken vanaf 1 juli, de start van de zomervakantie, opnieuw de deuren mochten openen. Een trend die al eerder werd ingezet in onze buurlanden. Belgische dierentuinen mochten zelfs al eerder de poorten terug opengooien, namelijk sinds 18 mei. Mondmaskers en social distancing waren voorwaarden die we er maar al te graag bij namen.

In dit overzicht blikken we per Europees land terug op de hoogtepunten (en soms ook dieptepunten) van 2020 in pretparkwereld.

 

België

De Zonnegloed

Vooraleer we gaan vertellen dat Wakala uit het Ieperse Bellewaerde de belangrijkste nieuwste attractie op Belgische bodem is, willen we het eerst even hebben over een ander West-Vlaams park. De Zonnegloed is een toevluchtsoord voor mishandelde of verwaarloosde dieren en kreunde onder de beperkende coronamaatregelen. Het park zocht steun bij alle sympathisanten en smeekte om zowel financiële steun als groenten of fruit om de dieren te kunnen onderhouden. We moeten eerlijk toegeven dat we voor de crisis nog niet veel gehoord hadden over deze dierentuin, maar door de media-aandacht werd onze interesse alvast geprikkeld. Enkele Themeparkfreaks brachten dit jaar alvast een bezoekje toen het weer kon.

Bellewaerde – Wakala

Een nieuwe Belgische achtbaan mag natuurlijk nooit ontbreken in dit overzicht. De nieuwste aanwinst van ons Belgenlandje heet Wakala en het gaat over een geslaagde familiecoaster van formaat! De achtbaan opende officieel op 1 juli, meteen dus bij de uitgestelde seizoenstart. Onze bevindingen of meer informatie kan je alvast terugvinden in onze uitgebreide Uitgetest.

 

Plopsaland De Panne – Dino Splash en Plopsa Hotel

De boomstamattractie van Plopsaland De Panne kreeg een grote make-over die we al in 2019 konden bewonderen, maar pas in juli 2020 konden we het eindresultaat aanschouwen. Ook het Plopsa Hotel heeft in 2020 zo goed als haar voltooiing bereikt, maar door de aanhoudende coronacrisis werd de grote opening, die initieel voorzien was op 23 oktober, uitgesteld. Ook de nieuwe streefdatum, 27 november, bracht geen soelaas. Allicht zal het hotel pas ergens in 2021 openen.

Nederland

Efteling – Max & Moritz

In de zelfverklaarde ‘Wereld vol Wonderen’ kregen we niet één, maar wel twee nieuwe achtbanen voorgeschoteld. Daarvoor moesten we wel de geliefkoosde Bob opgeven. De nieuwste attractie werd officieel geopend op 20 juni en heet Max & Moritz. Het gaat over een dubbele Mack Powered Coaster. Kies jij voor het blauwe parcours (Max) of opteer je voor het groene circuit (Moritz)? Onze bevindingen lees je alvast in deze Uitgetest.

 

 

Walibi Holland – De YouTube-sensatie van 2020

Mocht er een award bestaan voor “Pretpark met meest originele YouTube-kanaal van het jaar”, dan sleept Walibi Holland deze prijs ongetwijfeld in de wacht. Tijdens de lockdown van begin 2020 wist het park al enkele originele video’s op te laden waarin er dolle stunts uitgehaald werden met lege attracties. Zo werd er een slagroomtaart omhoog geschoten in Space Shot en er werd zelfs een badeendenrace gehouden in El Rio Grande.

Op 27 mei 2020 wist het park pas helemaal de wereld te veroveren via haar YouTube-kanaal. Een treintje van de spectaculaire achtbaan Untamed werd gevuld met knuffels en dat leverde het park extra faam op! De video werd zelfs al snel wereldwijd nagemaakt door verschillende parken. Van Zweden tot in de Verenigde Staten en van het Verenigd Koninkrijk tot zelfs in China.

 

Er werd ook op een originele manier slecht nieuws gedeeld via het YouTube-kanaal van Walibi Holland. Op 11 oktober 2020 zagen we hoe een emotionele Eddie de Clown de stekker trok uit de Fright Nights van het park na een bedenkelijke eerste avond van het populaire evenement.

 

Duitsland

Bayern-Park

In 2020 pakte Bayern-Park uit met de vrijevaltoren Voltrum. Dit gevaarte is maar liefst 109 meter hoog en het is daarmee de hoogste vrijevaltoren van Zuid-Duitsland. Daarmee is ook dat land alweer een oriëntatiepunt rijker.

 

Tripsdrill – Hals-über-Kopf en Volldampf

Ondanks het feit dat de thematisering helemaal nog niet klaar is besliste het Duitse park Tripsdrill toch om haar nieuwste aanwinsten in 2020 open te gooien voor het grote publiek. Het gaat over de Suspended Thrill Coaster ‘Hals-über-Kopf’ en de Family Boomerang ‘Volldampf’. Beide attracties werden door het park geselecteerd uit de catalogus van de Nederlandse attractiebouwer Vekoma. Hoe onze ritjes verliepen op deze gloednieuwe achtbanen lees je hier.

 

 

Europa-Park – Piraten in Batavia

Deze vernieuwde darkride van het pretparkresort Europa-Park mocht niet ontbreken in dit jaaroverzicht. 26 mei 2018 is een datum die vast nog in het geheugen gegrift staat van menig pretparkfan. Een grote brand verwoestte niet enkel het Scandinavische themagebied van het park, maar ook de bekende piratendarkride. Enkele weken na de brand maakte Europa-Park al bekend dat Piraten in Batavia zou terugkeren, weliswaar in een moderner jasje, in 2020. Zelfs tijdens moeilijke coronatijden wist het park haar woord te houden.

 

Holiday Park – Dino Splash

Niet enkel Plopsaland De Panne werd door de Plopsa Group getrakteerd op een ‘retheming’ van een waterattractie. Ook het Duitse Holiday Park mocht dinosaurussen verwelkomen naast haar Rapid River Donnerfluss.

Phantasialand – F.L.Y.

Een typisch symptoom van het coronavirus is het verlies van smaak, maar daar had het Duitse Phantasialand blijkbaar geen last van. Het grootste lichtpuntje van de coronacrisis is volgens de meeste mensen een langverwacht vaccin, zoals dat van Pfizer en BioNTech, maar voor ons is het ongetwijfeld de achtbaan F.L.Y. met het bijbehorende themagebied Rookburgh. Een oplossing voor de pandemie is dit zeker niet, maar deze nieuwe attractie was alvast hetgeen we nodig hadden na een somber zomerseizoen als dat van 2020. Dank je wel, Phantasialand!

Vier jaar lang hebben we moeten wachten op deze topattractie, maar op 17 september 2020 kwam er witte rook uit de schoorstenen van het nieuwe themagebied. Rookburgh was namelijk klaar om in soft-opening te gaan. Sindsdien was er lange tijd in pretparkwereld evenveel nieuws te vinden over F.L.Y. als over corona in het algemeen. Hoe wij over Rookburgh vlogen lees je in onze Uitgetest.

 

Schwaben Park – Hummel Brummel

Ook Schwaben Park heeft niet stilgezeten in 2020. Na de opening van Wilde Hilde in 2018 en de darkride Azura in 2019 heeft het Duitse Schwaben Park voor het derde jaar op rij een grote attractie geopend. Hummel Brummel, een Wie-Flyer van de Duitse fabrikant Wiegand, draait er sinds afgelopen zomer ook haar rondjes in het park.

 

Serengeti-Park – Batukai-Racer

In dit Duitse safaripark werden, net zoals in Tripsdrill, twee nieuwe achtbanen geopend in 2020. Hier moest echter wel een andere achtbaan het veld ruimen voor één van de nieuwkomers. Batukai-Racer werd neergepoot op de plaats van de verdwenen Chura Racer. Safari-Blitz-Kids, een Spinning Coaster van de SBF Visa Group, is de andere nieuwkomer.

 

Taunus Wunderland – Kuhddel Muuuhddel

Taunus Wunderland wist net zoals Serengeti-Park ook een Spinning Coaster van de SBF Visa Group op de kop te tikken. Deze Spinning Coaster kreeg de naam Kuhddel Muuuhddel en ze vervangt de aangedreven achtbaan Rodeo Ride die na twintig jaar dienst moest ophoepelen.

 

Wild- & Freizeitpark Klotten – Kunibert’s Abenteuer

Tijdens de zomer van 2020 opende Wild- & Freizeitpark Klotten een nieuwe darkride met Kunibert’s Abenteuer. Het gaat over een interactieve darkride die gelegen is in een kasteel onder de waterachtbaan Zum Rittersturz. Tijdens een rit die twee minuten duurt, moeten bezoekers aan de hand van interactieve lucifers kaarsen aansteken in het kasteel. Als de opdracht lukt dan krijgen ze een extra prachtige scène te zien.

 

Skyline Park – hoogste Starflyer ter wereld

Skyline Park opende dit jaar de hoogste Starflyer ter wereld. De nieuwe attractie heet Allgäuflieger en ze is 142 meter hoog. Dit adembenemende gevaarte werd gebouwd door attractiebouwer Funtime.

 

Frankrijk

Animaparc Occitanie – Twister Colorado

De SBF Visa Group heeft dit jaar niet enkel zaken gedaan in Taunus Wunderland en Serengeti-Park. Ook het Franse Animaparc Occitanie wist een exemplaar van hun catalogus op te rapen en bestelde er een Spinning Coaster. De achtbaan kreeg er alvast de naam Twister Colorado. Bekijk hier ons fotoalbum van het park.

Family Park – Gold Rush, een grote verhuis en een dodelijk ongeval

Family Park is eigenlijk een pretpark dat in 2020 opende, maar toch al langer bestaat. Het park begon uit haar eigen voegen te barsten op haar vorige locatie en daarom besloot het park om Parc de la Récréation op te kopen en met hebben en houden naar daar te verhuizen. Bij de heropening van het park werd er ook een “nieuwe” achtbaan ingehuldigd met Gold Rush.

Gold Rush is een Four Man Bob van Zierer en ze was in 2020 te bewonderen in het Franse Family Park. De achtbaan is het gewend om te verhuizen, want ze heeft vóór haar komst in 2020 naar Family Park al op acht andere plaatsen haar rondjes gedraaid, waaronder Movie Park Germany, Alton Towers en Flamingo Land.

Op 6 juli 2020 deed er zich een dodelijk ongeval voor bij Gold Rush. Een 63-jarige medewerker werd gegrepen door de trein van Gold Rush. De man kreeg een hartstilstand en stierf aan zijn verwondingen. Het park heropende niet veel later haar jongste aanwinst, maar heeft na afloop van het seizoen de achtbaan als te koop aangeboden.

 

Parc Saint Paul – dodelijk ongeval

Er viel dit jaar helaas nog een dodelijk ongeval te betreuren in pretparkwereld. Nog geen twee dagen voor het ongeval in Family Park sloeg het noodlot al eens eerder toe in het Franse Parc Saint Paul. Daar viel een vrouw uit de achtbaan Formule 1. Het slachtoffer kon niet meer gereanimeerd worden.

Het was echter niet de eerste keer dat er een dodelijk ongeluk plaatsvond bij deze achtbaan. In augustus 2009 overleed een 35-jarige vrouw, ook na een val uit de attractie. Na dit ongeluk werden naast de bestaande beugels ook gordels geïnstalleerd in de gondels.

In tegenstelling tot Gold Rush in Family Park werd Formule 1 niet meer heropend tijdens het afgelopen seizoen. Wat er precies nog met de achtbaan zal gebeuren is nog onbekend, maar het park heeft de attractie alvast van haar parkplan verwijderd.

 

Futuroscope – Objectif Mars

Sinds 13 juni draait Objectif Mars haar rondjes in het Franse Futuroscope. De nieuwe attractie kostte zo’n slordige 22 miljoen euro en staat volledig in het teken van een ruimtetraining. Objectif Mars is zelfs de eerste echte achtbaan voor het park en zorgt meteen ook voor een primeur. Voor de eerste keer werd een spinning coaster uitgerust met een Vertical Drop Track-element.

 

Kingoland – Gold Rush

Het gaat niet over Gold Rush uit Family Park (zie hierboven). De Gold Rush uit Kingoland is afkomstig uit het Engelse pretpark Gulliver’s Milton Keynes en werd in het Franse park geopend op 20 juni. Enkele Themeparkfreaks bezochten dit jaar het schattige Kingoland. Je kan onze ervaringen hier terugvinden.

 

La Récré des 3 Curés – Vertika

Frankrijk voert duidelijk de lijst van 2020 aan met nieuwe achtbanen. Ook in het pretpark La Récré des 3 Curés werd er een nieuw stalen wondertje gebouwd. De nieuwe achtbaan van het park gaat door het leven als Vertika en ze is kort, maar krachtig. Ook wij brachten dit jaar een bezoekje aan het park en we vonden er zelfs een scoop.

 

Le Fleury – Bayou Express

In het Noord-Franse pretpark Le Fleury werd dit jaar een bescheiden, maar best bijzondere achtbaan geopend. Bayou Express is niets minder dan de voormalige Karavanen uit het Deense stadspark Tivoli Gardens. De achtbaan komt uit de stallen van Zierer en is van het model Tivoli Small.

 

Jardin des Bêtes – Spinning Abeille

In het kinderpretpark Jardin des Bêtes werd dit jaar een eerste achtbaan geopend. Het gaat om een 8-figuur met draaiende karretjes van de bouwer Gosetto.

 

Nigloland – Noisette Express

Nog niet zo heel erg lang geleden konden we al enkele nieuwe concept-art-tekeningen tonen van Krampus Expedition, een nieuwe Water Coaster die er in 2021 zal openen. De waterachtbaan komt te liggen naast het huidige paradepaardje van het park, namelijk Alpina Blitz. Zowel Krampus Expedition als Alpina Blitz zijn van de hand van de Duitse attractiebouwer Mack Rides.

Hoe dan ook moeten we het in deze rubriek zeker nog hebben over Noisette Express, een achtbaan die in 2020 geopend werd in het park. Nigloland kon, na de Franse lockdown, op 11 juli eindelijk de poorten weer openen, inclusief deze nieuwe publiekstrekker. Het gaat over een familieachtbaan met een schattige trein. Het parcours kent een lengte van 220 meter en wordt per rit twee keer afgelegd.

 

Parc de la Vallée – Magic Pomme

De kenners onder ons weten meteen waarom Parc de la Vallée meteen na Nigloland volgt in deze lijst. Het park nam dit jaar opnieuw een attractie over van Nigloland. Chenille was een Big Apple die tot en met 2019 haar rondjes draaide in Nigloland, maar sinds 2020 uit te proberen is in Parc de la Vallée onder de naam Magic Pomme.

Het is al de tweede keer dat Parc de la Vallée een achtbaan overneemt van Nigloland. In 2018 kocht Parc de la Vallée de Bobsleigh-achtbaan van Schwarzkopf over van Nigloland die daar van 1995 tot 2017 in het park stond.

 

Verenigd Koninkrijk

Legoland Windsor – DUPLO Dino Coaster

In het Verenigd Koninkrijk ging in 2020 maar één echte nieuwe achtbaan open voor het grote publiek en dat was op 14 maart 2020 in Legoland Windsor. Alle andere noteringen handelen over achtbanen die verplaatst werden of afkomstig zijn van kermisexploitanten.

De jongste aanwinst van Legoland Windsor werd aangekondigd als de DUPLO Dream Coaster, maar dat werd later veranderd in DUPLO Dino Coaster. Het is een achtbaan die voornamelijk bedoeld is voor de allerkleinsten.

 

Drayton Manor – overname door Looping Group

Het is de Belgische/Franse Looping Group die het Engelse Drayton Manor dit jaar uit het slop moest halen. Drayton Manor was al een tijdje geen financieel gezond bedrijf meer en de situatie werd er niet beter op door de coronacrisis. Het park lokt nochtans jaarlijks zo’n miljoen bezoekers naar zich. De overname door de Looping Group was alvast de redding voor dit park en voor haar medewerkers.

Drayton Manor is niet het eerste Britse pretpark dat in handen is van Looping Group. Ook Pleasurewood Hills en West Midland Safari Park zwemmen in hetzelfde badwater. Andere parken die we van deze groep kennen zijn Parc Bagatelle, Cobac Park en La Mer de Sable in Frankrijk, Avonturenpark Hellendoorn in Nederland, Isla Mágica in Spanje en Fort Fun in Duitsland. Verder bezit de groep nog verschillende waterparken, dierenparken en aquariums in Zwitserland, Portugal en Frankrijk.

 

Gulliver’s Valley Resort – een nieuw pretpark

Er kwam in 2020 nog een benoemingswaardig nieuwsitem uit het Verenigd Koninkrijk. Zo opende er een nieuw themapark in Rotherham. De opening van Gulliver’s Valley was initieel voorzien in het voorjaar van 2020, maar die werd uitgesteld tot 11 juli omwille van de coronacrisis. Het park wordt beheerd door de groep van de Gulliver’s themaparken. Gulliver’s Valley heeft dus zusterparken in Warrington (Gulliver’s World), Matlock Bath (Gulliver’s Kingdom) en Milton Keynes (Gulliver’s Land).

Er werd zelfs een achtbaan uit het zusterpark Gulliver’s Warrington overgebracht naar Rotherham, zodanig dat het nieuwe attractiepark meteen kon uitpakken met een achtbaan. Het gaat over de Runaway Train uit Gulliver’s Warrington, een achtbaan die later omgedoopt werd tot Runaway Mine Carts. Deze achtbaan werd gemaakt door Zamperla en ze maakte van 2006 tot en met 2019 deel uit van het attractieaanbod van Gulliver’s Warrington.

 

Italië

Luna Farm – Formula Farm

Het Italiaanse indoor pretpark Luna Farm zette zich in 2020 op de kaart door de komst van een nieuwe achtbaan. De nieuwe attractie werd vervaardigd door de Italiaanse attractiebouwer Zamperla en dat is eigenlijk niet zo heel verwonderlijk. Het hele park wordt namelijk uitgebaat door deze attractiebouwer. De achtbaan werd gedoopt tot Formula Farm en het gaat over een Space Vortex-model met draaiende gondels.

Luna Farm bevindt zich in een groot winkelcentrum nabij Bologna. Het winkelcentrum herbergt vele culinaire specialiteiten.

Zwitserland

Ticiland – een nieuw indoor pretpark

Je moet het maar doen. In Zwitserland werd er op 10 oktober en dus tijdens woelige coronatijden, een gloednieuw indoor themapark geopend. Ticiland is gelegen in het Zwitserse dorpje Stein am Rhein, niet zo heel ver met de Duitse grens.

Ons interview met de oprichters van Ticiland kan je hier lezen.

 

Oostenrijk

Wiener Prater – twee nieuwe achtbanen

In 2020 zakten er heel wat kermisattracties af naar de Oostenrijkse hoofdstad en er gingen zelfs twee nieuwe achtbanen in première die er permanent zullen blijven staan. Het gaat over Rollerball van de Zwiterse fabrikant Rides Engineers Switzerland en Gesengte Sau van de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides.

Denemarken

Fårup Sommerland – Saven

Ook Denemarken mocht een nieuwe achtbaan toevoegen aan het lijstje. In Fårup Sommerland opende dit jaar de nieuwe Vekoma-achtbaan Saven. Saven is de eerste achtbaan van Fårup Sommerland die zowel voor- als achterwaarts gaat, want de trein legt het parcours in beide richtingen af. Saven is van hetzelfde type als Tweestryd in Wildlands Adventure Zoo Emmen en Raik in Phantasialand.

 

Zweden

Furuvik – Draken

De Zweden hebben een heel bagger pretparkjaar achter de rug. Enkel het Zweedse themapark Kolmården was nog regelmatig geopend in 2020, inclusief de sensationele houten achtbaan Wildfire. De meeste pretparken werden zelfs vroeg in de zomer al verplicht om de deuren te sluiten wegens de pandemie. Zelfs het najaar kon niet meer gered worden. Skara Sommarland heeft zelfs de moeilijke beslissing genomen om in 2020 niet te openen.

Ondanks de harde beslissingen van het land wist Furuvik alsnog een bescheiden achtbaan te openen in 2020 met Draken, een Force / One van het merk Zierer.

 

Finland

PowerPark – Pitts Special

Als één spectaculaire Infinity Coaster niet volstaat, dan bouw je er toch gewoon twee. Dat moeten de eigenaars gedacht hebben van het Finse pretpark PowerPark.

In 2015 opende PowerPark haar eerste Infinity Coaster van de constructeur Gerstlauer met Junker en in 2020 voegde het simpelweg nog een achtbaan van hetzelfde type toe aan haar attractieaanbod. De nieuwe Infinity Coaster heet Pitts Special en werd geopend op 24 juni.

 

Polen

Legendia

Dolina Jagi is de nieuwste attractie van het Poolse pretpark Legendia. Deze rapid river werd in juni geopend voor het grote publiek. Deze attractie werd gebouwd door de Duitse fabrikant Hafema, die bekend staat voor de bouw van dergelijke attracties. Het bedrijf bouwde onder andere El Rio in Bobbejaanland, Djengu River in Toverland en River Quest in Phantasialand.

 

Energylandia en Mandoria

Hier moeten we toch ook even stilstaan bij de grote afwezige in deze overzichtslijst. Energylandia, het Poolse pretpark bij uitstek, heeft simpelweg beslist om de opening van haar nieuwe themagebied Aqualantis uit te stellen naar 2021. Dit pretpark wist ieder jaar alle aandacht te stelen met tal van nieuwe en grote attracties, maar in 2020 werd er geen enkele nieuwe attractie geopend. Ondanks alles zit er toch heel wat beweging in het nieuwe themagebied. Zo werd de Disk’O Coaster al uitvoerig getest en werden Abyssus en Light Explorer ook al aan de tand gevoeld. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is konden we ook al melden dat de bouwwerken van een nieuwe Mine Train er momenteel in de hoogte gaan.

Ook over Mandoria willen we het even hebben. Dit ambitieuze pretpark moest in 2020 haar deuren voor het eerst openen, maar door de komst van het coronavirus moest ook die openingsdatum uitgesteld worden. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Mandoria in 2021 haar eerste bezoekers mag verwachten.

 

Conclusie

2020 is op z’n minst een bijzonder jaar te noemen. Door het coronavirus moesten veel parken een kruis maken over jaarlijkse evenementen en er werden heel wat nieuwe projecten opgeschort. Corona was een aderlating voor alle parkuitbaters en kermisexploitanten en dat zullen ze niet zo heel snel weer kunnen goedmaken.

We hadden allicht allemaal niet het pretparkseizoen dat we wilden, maar een regelrechte ramp willen we het afgelopen seizoen ook niet noemen. Er kwam namelijk niet enkel slecht nieuws op ons af in 2020. Denk maar eens aan de vele nieuwe achtbanen die er in Frankrijk werden geopend. Zelfs in tijden van Corona opende Phantasialand een adembenemend themagebied en ook in de Lage Landen werden we getrakteerd op enkele nieuwe achtbanen.

2020 is bijna voorbij en we kunnen stilaan beginnen vooruitblikken op een beter en hoopvol 2021. Het is namelijk beter om steeds te hopen dan eens te wanhopen. Geniet van het kerstdiner, bel eens met je familie of vrienden en houd het vooral veilig!