Oost-Europa: Deel 2 – Majaland Kownaty & Holiday Park Szczecin

Afgelopen zomer, te midden van coronatijden en internationale reisverboden, gingen Themeparkfreaks Jonathan, Jos, Lennert en Dries op avontuur in Oost-Europa. Daar bezochten ze op twee weken tijd maar liefst zeven verschillende landen. Het werd een echte rollercoaster-, rodelbanen- en kermisexpeditie in Oost-Duitsland, Polen, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. We nemen jullie dan ook graag mee op ons avontuur. We willen graag even benadrukken dat we alle veiligheidsregels gevolgd hebben en enkel bestemmingen bezocht hebben die destijds groen gekleurd waren op de Europese coronakaart.

 

Na onze snelle stop in Berlijn reden we door naar Polen. Op het programma stond het nieuwste Plopsa-pretpark en Holiday Park Szczecin.

 

Majaland Kownaty:

Majaland Kownaty opende haar deuren op 29 september 2018 en is daarmee voorlopig nog steeds het meest recente Plopsa-pretpark dat gebouwd werd. Er werd een soort Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Indoor Coevorden gebouwd, maar dan in het Poolse Kownaty. Hier staat de Rollercoaster Wikingów, een Zierer Force Two-achtbaan zoals we deze kennen van in het Belgische en Nederlandse indoor Plopsa-park. Ook de andere attracties in de indoorhal komen erg bekend voor!

Maar meteen na de opening kondigde Plopsa aan verder te gaan investeren in Majaland Kownaty en in 2019, minder dan een jaar na opening, werd de houten achtbaan Wilkołak (in het Nederlands: Weerwolf), geopend. Dit is de enige houten achtbaan van Polen en een gespiegelde kloon van Heidi The Ride in Plopsaland De Panne. De theming is hier wel helemaal anders, met uiteraard een weerwolf-thema.

Ook in 2020 werd er verder uitgebreid in de buitenzone, met onder andere een Splash Battle en een Zamperla Disc ‘O Coaster. Ook voor 2021 staan er alweer nieuwe uitbreidingen gepland in de buitenzones.

Holiday Park Szczecin:

Holiday Park Szczecin was een tijdelijk pretpark in Polen, maar stond vol met Duitse en Nederlandse attracties. De exploitanten zochten namelijk een nieuw toevluchtsoord aangezien kermissen in Duitsland en Nederland lange tijd verboden waren wegens het coronavirus en hier vlak over de grens in de grote Poolse stad Szczecin mocht kermisvieren gewoon wel.

Aanwezig waren onder andere de achtbaan Speedy, een reuzenrad, starflyer, booster, Afterburner XXL, break dance, spookhuis, muzik express, Flipper, funhouse, Magic, botsauto’s en een aantal andere attracties. Dergelijke attracties in Polen, dat was erg bijzonder voor de Poolse kermisfanaten. Het hele tijdelijke pretpark was dan ook nog eens leuk aangelegd met een aantal bloemenperken en strandjes.