Oost-Europa: Deel 10 – Legendia & JuraPark Krasiejów

Afgelopen zomer, te midden van coronatijden en internationale reisverboden, gingen Themeparkfreaks Jonathan, Jos, Lennert en Dries op avontuur in Oost-Europa. Daar bezochten ze op twee weken tijd maar liefst zeven verschillende landen. Het werd een echte rollercoaster-, rodelbanen- en kermisexpeditie in Oost-Duitsland, Polen, Slovakije, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Tsjechië. We nemen jullie dan ook graag mee op ons avontuur. We willen graag even benadrukken dat we alle veiligheidsregels gevolgd hebben en enkel bestemmingen bezocht hebben die destijds groen gekleurd waren op de Europese coronakaart.

 

Op onze eerste dag in het zuiden van Polen stond er als hoofdmenu op het programma het tweede grootste pretpark van Polen, namelijk Legendia. Daarnaast stonden er ook enkele andere kleine parkjes en rodelbanen op de planning.

 

Park Kolejowy:

Park Kolejowy is een mini parkje bij een hotel met enkele attracties verspreid over een stuk grond. We kwamen er net voor opening aan en waren dan ook de enige bezoekers op dat moment. De eigenaar nam ons mee naar de achtbaan waarop we een privéritje kregen. Dit is een familiecoaster van de Tsjechische fabrikant Fun Rides Tech. De lay-out is zeer bizar en het lijkt wel alsof er meerdere kleinere achtbanen aan elkaar gebouwd zijn hier.

Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko:

Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko, bij ons beter bekend onder de afgekorte naam Legendia, is gelegen in Krakau. Het park bestaat al sinds 1956, maar het was pas in 2017 dat het park voor het eerst gethematiseerd werd en een volledige gedaante verwisseling kreeg. Hiermee veranderden het park van een soort vaste kermis naar een echt pretpark.

Legendia heeft vier rollercoasters in haar assortiment. De spectaculairste, heftigste en mooiste gethematiseerde is de Lech Coaster, een nieuwe generatie Vekoma achtbaan van het model Bermuda Blitz. Deze behaalt een snelheid van 95 km/u is 40 meter hoog en telt 3 inversies. De achtbaan heeft een erg goede first drop, stevige airtime, goede inversies, snelle bochtenwissels en hoge g-krachten. Voor mij persoonlijk één van de beste achtbanen in Europa, zelfs in de wereld. Maar let wel op, onderschat de hoge g-krachten op deze achtbaan niet. Want voor heel wat mensen is deze net iets te intens en is er kans op een black out tijdens de rit. Hou je dus van stevige intense achtbanen met veel g-krachten, dan is deze zeker iets voor jou!

Een andere speciale achtbaan is de Diabelska Pętla, dit is een zeldzame dubbele looping coaster die gebouwd werd door de Franse fabrikant Soquet. De achterste zitjes van de achtbaan zijn omgedraaid waardoor je de rit ook achterwaarts kan beleven. Verder heb je nog de Dream Hunters Society, een achtbaan van het type Zyklon en Scary Toys Factory, deze is eveneens een Zyklon model, maar wel met een iets andere lay-out. Helaas staat deze laatste vaker buiten bedrijf dan in werking. Gelukkig kon ik hem in 2018 al scoren, want dit jaar was hij niet geopend.

Er zijn twee grote waterattracties in het park. De ene is een rapid river (ronde bootjes) die nog maar pas opende, de andere is een water attractie met splash boten. We raden jullie ten zeerste aan om deze helemaal in het begin van de dag te doen, want de wachtrij gaat hier absoluut niet vooruit.

Maar Legendia moet het ook wel echt hebben van haar vele thrillrides. Hier staat er wel best een indrukwekkend assortiment en ze geven ook allen een goede rit weg. Zo heb je bijvoorbeeld een schommelschip, enterprise, rainbow, frisbee, looping schip en looping fietsjes. Helaas waren de Hoppla (een zeldzame thrillride) en de Flic Flac (eveneens een zeldzame hevige thrillride), buiten gebruik. Maar ook de darkride Bazyliszek, het reuzenrad en de historische vliegtuigmolen mogen niet vergeten worden.

Zjeżdżalnia Grawitacyjna:

Zjeżdżalnia Grawitacyjna is een zeer bescheiden rodelbaantje. Het gaat om een in 2012 gebouwde alpine coaster van Wiegand die slechts 400 meter lang is. Hiermee is het een van de meest korte alpine coasters in de wereld. Zjeżdżalnia Grawitacyjna is Pools voor “Zwaartekracht Glijbaan”.

JuraPark Krasiejów:

JuraPark Krasiejów is het tweede JuraPark van deze groep dat we bezochten. We hadden een beetje het zelfde verwacht van grote dan JuraPark Solec, maar daar hadden we onze hard in vergist. Het parcours langs alle statische dinosaurussen, die trouwens een pak groter waren dan in JuraPark Solec, bleek achteraf gezien zo’n vier kilometer lang te zijn. Een stevige wandeling dus als je denkt even een paar dinosaurussen te gaan bekijken. Er waren verschillende indrukwekkende dinosaurussen, alleen blijft het erg spijtig dat er werkelijk geen enkele bewoog.

JuraPark Krasiejów heeft ook een grote zwemvijver die erg goed van pas komt met het mooie weer. Maar wij kwamen natuurlijk voor attractiegedeelte van het park, en dan voornamelijk de achtbaan. Dit is de Family Coaster, een achtbaan met de Big Apple lay-out gebouwd door SBF Visa Group in 2010.

Meer interessant vonden we de nooit opgebouwde looping coaster die op het domein ligt te verroesten. Het gaat om een bizarre achtbaan met looping die gebouwd werd in 2010 door de Oekraïense fabrikant Analog. Deze achtbaan stond twee jaar lang opgesteld in het Poolse miniatuurpark Inwald Park en draaide daar haar rondjes als Roller Coaster. Het blijft een raadsel waarom JuraPark Krasiejów de achtbaan opkocht, maar nooit opbouwde.