Kings Island voorziet houten achtbaan Racer van nieuwe track

De houten achtbaan Racer rijdt al sinds 1972 haar rondjes in het Amerikaanse pretpark Kings Island. Doorheen de jaren slijt de track van zulke achtbanen en om het comfort opnieuw te verhogen geeft het park deze duellerende achtbaan nu een retracking.

 

Racer is een klassieke houten achtbaan in Kings Island. Deze bestaat uit twee banen die tegen elkaar racen. Zo’n klassieker vraagt natuurlijk ook het nodige onderhoud en daarom wordt nu een groot deel van de track vervangen door nieuwe. Meer dan 150 meter van de track zal vervangen worden, het gaat om de first drop en de vierde heuvel.

 

Racer

Racer opende in 1972 en werd gebouwd door Philadelphia Toboggan Coasters. Ontwerper John Allen begon al aan het ontwerpen van deze achtbaan in 1960, de echte bouw begon pas tien jaar later in 1970. De eerste testritten konden plaatsvinden in 1971. Sinds de opening vonden al meer dan 106 miljoen ritjes plaats op deze achtbaan.

De bouw gebeurde gedeeltelijk elders. De trackdelen werden op voorhand gemaakt en op de locatie van de baan in elkaar gezet, iets wat voorheen nog niet gebeurd was. Racer bestaat uit twee aparte banen die Red en Blue genoemd worden. Tijdens de rit gaan de treintjes tegen elkaar een race aan.

Racer heeft een hoogte van 26,8 meter en een lengte van 1040,9 meter. Er wordt een snelheid bereikt van 85,3 km/u. Per baan rijden twee treintjes die elk plaats bieden aan 30 personen. Van 1982 tot 2007 reed een treintje achterwaarts, iets wat voorheen nooit geprobeerd was op een achtbaan.

 

 

Bron en foto’s: Kings Island