Pairi Daiza verwelkomt 14 in het wild uitgestorven ara’s

Pairi Daiza is blij aan te kondigen dat het 14 nieuwe Spix’ ara’s mag ontvangen in haar ‘Conservatiecentrum voor Bedreigde Vogelsoorten’, een modern en splinternieuw kweekcentrum van 3.500 vierkante meter, waarvan de bouw meer dan 3 miljoen euro kostte. De 7 koppeltjes komen naar Pairi Daiza over vanuit het Duitse ACTP (Association for the Conservation of Threatened Parrots), de partner waarmee Pairi Daiza de Spix’ ara in de Braziliaanse natuur wil herintroduceren. Deze blauwe papegaaien zijn immers al meer dan twintig jaar uitgestorven in het wild. Pairi Daiza telt nu 16 van deze dieren, want twee Spix’en waren hier al zichtbaar voor publiek.

 

De Spix’ ara, gekenmerkt door een blauw verenkleed en lichtblauwe cirkels rondom de ogen, werd aan het begin van de 19de eeuw ontdekt door Johann Baptist vonn Spix. Van nature kwam het dier enkel voor in de Caatinga, een droog steppegebied in het noordoosten van Brazilië. De Spix’ ara werd jammer genoeg slachtoffer van de vernietiging van zijn leefgebied en verdween hierdoor in het jaar 2000 volledig in de natuur. Daarom is de soort ook door de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) officieel “uitgestorven in het wild” verklaard.

 

In 2018 vertrouwde de ACTP, dat de laatste levende exemplaren in zijn bezit had, Pairi Daiza al enkele jonge Spix’ ara’s toe. Pairi Daiza is zo tot op de dag van vandaag de enige plek in Europa waar deze zeldzame vogels zichtbaar zijn voor het publiek. Drie van deze vogels werden in maart van dit jaar samen met 49 andere Spix’ ara’s al terug naar Brazilië gestuurd, waar ze in de Braziliaanse natuur geherintroduceerd zullen worden. Pairi Daiza heeft immers ter plaatse samen met haar partners ACTP (Association for the Conservation of Threatened Parrots) en ICMBio (Chico Mendes Instituut voor het behoud van de biodiversiteit) een natuurreservaat opgericht waar de Spix’ ara’s opnieuw een veilig bestaan in het wild wacht.

Om dit prachtige project – het bouwen van een nieuwe, gezonde, zelfstandige Spix’ ara-populatie in het de natuur – alle kans op slagen te geven blijven we ook in Pairi Daiza hard werken aan een toekomst voor de Spix’. Zo werd eind vorig jaar de bouw afgerond van een Conservatiecentrum voor Bedreigde Vogelsoorten in Pairi Daiza, een ultramodern voortplantingscomplex waarvoor meer dan drie miljoen euro uitgetrokken werd en waar de Spix’ ara’s zich in alle comfort en veiligheid kunnen voortplanten. Pairi Daiza krijgt nu de eer om in dit splinternieuwe complex 14 nieuwe ara’s te ontvangen, die er zich de komende jaren zullen mogen proberen voortplanten. Eventuele jongen die in Pairi Daiza geboren worden zullen in aanmerking komen om in Brazilië uitgezet te worden in het wild. Zo hopen we ook de komende jaren een veilige toekomst voor de Spix’ ara te helpen verzekeren.

De keuze voor een nieuwe kweekcentrum voor Spix’ ara’s in Pairi Daiza kwam er nadat ACTP en de Braziliaanse regering besloten dat Pairi Daiza de geschikte locatie was voor een nieuwe thuishaven voor deze zeldzaamste vogels ter wereld. De keuze voor Pairi Daiza werd gemaakt op basis van de ervaring die

de zoölogische experts van ons park hebben met de Spix’ ara en om redenen van biosecurity. Lees: op hoe meer plekken met de Spix’ ara gekweekt wordt, hoe kleiner de kans op uitsterven.

Intussen staan ook de Brazilianen niet stil als het aankomt op sensibilisering voor de redding van hun geliefde vogel. Deze donderdag 3 december huldigde de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Azul een vliegtuig in met daarop in graffiti een beeltenis van de Spix’ ara’s. Pairi Daiza, ACTP en alle andere partners van dit project bedanken van harte luchtvaartmaatschappij Azul, het bedrijf AkzoNobel en de Braziliaanse kunstenaar Luis Pardal voor deze unieke steun.