Luna Park Sydney pakt uit met allereerste Single Rail Coaster van Intamin

Luna Park Sydney heeft de pretparkfans over heel de wereld compleet verrast. Het Australische pretpark kondigde helemaal onverwacht een investering van 30 miljoen dollar aan waarmee het maar liefst 9 nieuwe attracties zal bouwen. Hierbij zijn ook 3 rollercoasters en één daarvan wordt de allereerste Single Rail Coaster die gebouwd wordt door Intamin.

 

Menig pretparkfanaat viel van zijn stoel bij het lezen van de compleet onverwachte aankondiging van Luna Park Sydney. Het 85-jaar oude pretpark zal een investering maken van maar liefst 30 miljoen dollar en daarmee wordt het volledige park gemoderniseerd en komen er 9 nieuwe attracties.

 

9 nieuwe attracties:

“We investeren meer dan 30 miljoen dollar om de faciliteiten van het park te verbeteren, negen nieuwe ultramoderne attracties te introduceren en enkele van onze bestaande attracties te updaten, terwijl we het erfgoed en de geschiedenis van deze geliefde bestemming in Sydney behouden”, aldus operationeel directeur van Luna Park Sydney, Peter Hearne.

“We zijn verheugd om de introductie van negen nieuwe permanente attracties aan te kondigen die alle leeftijdsniveaus zullen aanspreken. Hierbij zijn zes nieuwe kinderattracties, een familieachtbaan, een thrillride en de allereerste gelanceerde Single Rail Coaster ter wereld!”

 

Single Rail Coaster:

Het paradepaardje van het park wordt de gloednieuwe Single Rail Coaster die verrassend genoeg niet gebouwd zal worden door Rocky Mountain Construction (RMC), een merk dat eerder al instond voor de bouw van vier soortgelijke moderne achtbanen, zijnde: Wonder Woman Golden Lasso Coaster in Six Flags Fiesta Texas, RailBlazer in California’s Great America, Jersey Devil Coaster in Six Flags Great Adventure en Stunt Pilot in Silverwood Theme Park.

In plaats van RMC zal het de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides worden die zal instaan voor de bouw van deze Single Rail Coaster. Hiermee wordt het niet alleen de allereerste Single Rail Coaster die gebouwd zal worden door Intamin, het wordt eveneens de allereerste Single Rail Coaster met een lancering.

De naam van de nieuwe rollercoaster wordt Big Dipper, verwijzend naar de oude Arrow Custom Looping Coaster die in het park stond van 1995 tot en met 2001 en naar de historische houten achtbaan die van 1935 tot 1979 in het park stond.

De nieuwe Big Dipper zal niet één maar twee lanceringen krijgen die de achtbaantrein tot een snelheid van 72 km/u zal brengen. Tijdens het parcours zijn er twee inversies, een Sidewinder en een Corkscrew. Daarnaast wordt er ook nog een Non Inverting Loop gebouwd in het parcours.

 

Andere achtbanen:

De Single Rail Coaster is niet de enige nieuwe achtbaan die het park aankondigt. Zo komen er ook nog twee andere, waardoor het rollercoasteraanbod in één klap verviervoudigd wordt! Het gaat hierbij om een kleine achtbaan voor kinderen die zal bestaan uit een parcours met helix. Meer is er over deze achtbaan nog niet bekend.

De andere achtbaan wordt een familiecoaster die gebouwd zal worden door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. Het gaat hier om een Shuttle Family Coaster die de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts door het parcours zal loodsen. De achtbaan krijgt een snelheid van 50 km/u en wordt 12 meter hoog. Het parcours van 181 meter zal dus tweemaal afgelegd worden.

 

Houten wilde muis achtbaan:

De enige achtbaan die het park momenteel bezit is een zeer zeldzame houten wilde muis-achtbaan met de naam Wild Mouse. Deze achtbaan werd in 1959 gebouwd door het Australische duo Hopkins & Pearce. Hopkins was trouwens de manager van Luna Park Sydney destijds die speciaal met Pearce naar Amerika ging om te kijken hoe een dergelijke attractie gebouwd moest worden. De achtbaan is 400 meter lang en is een van de drie overgebleven houten wilde muis-achtbanen ter wereld. De andere twee staan in Indonesië. Tot 2017 hadden we ook in Europa een houten wilde muis-achtbaan met Wild Mouse in Blackpool Pleasure Beach. Deze werd gebouwd in 1958.

 

Bronnen: rcdb, parkz.com.au