Schwarzkopf Katapult rollercoaster nu volledig opgebouwd

Eind augustus kwam Themeparkfreaks met fantastisch nieuws naar buiten toen we foto’s naar buiten brachten van de bouw van een bijzondere achtbaan. In Schwerte, een Duits dorpje nabij Dortmund, is namelijk een Schwarzkopf Katapult looping coaster in aanbouw. Het gaat om een exemplaar dat al 17 jaar niet meer gezien is. Ondertussen is de rollercoaster volledig opgebouwd en gingen we dus opnieuw een kijkje nemen.

 

In het Duitse dorp Schwerte is momenteel iets heel bijzonders aan het gebeuren. Daar wordt namelijk een Katapult rollercoaster gerenoveerd die gemaakt werd door de legendarische Anton Schwarzkopf die in 2001 overleed. Het is de Duitse exploitant Schäfer die de attractie nu in handen heeft en op zijn terrein heeft opgebouwd.

De Katapult coaster bevat een lancering en een looping en is zeer compact gemaakt om ook op het kermiscircuit te kunnen reizen. Eind augustus bracht Themeparkfreaks de eerste foto’s naar buiten, ondertussen is de achtbaan volledig opgebouwd. Daarom ging onze redactie opnieuw ter plaatse om jullie te voorzien van enkele leuke foto’s.

Zeldzaam:

De Katapult rollercoasters werden begin jaren tachtig gebouwd door de Duitse fabrikant Schwarzkopf. In totaal werden er slechts 5 exemplaren gebouwd en daarvan is er geen enkele meer operationeel. Twee daarvan lijken niet meer te bestaan. Eentje zou volgens onze informatie momenteel in opslag liggen bij een Spaanse exploitant, een ander exemplaar staat al enkele jaren buiten bedrijf in Oman en het laatste exemplaar staat nu dus opgesteld bij Schäfer.

 

Duikt na 17 jaar opnieuw op:

Waar deze Katapult achtbaan in tussentijd overal gezeten heeft is nog niet helemaal duidelijk. Eerst leek het om de oude Silberpfeil van het Duitse pretpark Skyline Park te gaan, maar na verder onderzoek door onze redactie lijkt deze informatie niet te kloppen.

Daarentegen lijkt het nu om de oude Katapult te gaan die tussen 1992 en 1993 in het Finse pretpark Linnanmäki gestaan heeft. Daarvoor reisde dit exemplaar rond op de Belgische en Nederlandse kermissen met de Belgische exploitant Jan van der Honing. Begin jaren tachtig stond die dan weer in het Amerikaanse pretpark Morey’s Pier en initieel werd deze verkocht aan de Duitse exploitant Norbert Witte. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of het exemplaar dat nu opgebouwd staat op het domein van Schäfer in Schwerte, effectief gelinkt kan worden met de Katapult uit Linnanmäki.

Wat wel vast staat is dat deze Katapult looping coaster in 2003 in handen kwam van de Zwitserse exploitant Hans-Ulrich Arpagaus. Hij reisde met de rollercoaster in dat jaar over de Zwitserse kermissen. Daarna verdween de achtbaan en dacht iedereen dat deze voorgoed verdwenen was. Tot deze, nu 17 jaar later, opnieuw opduikt bij Schäfer.

 

Restauratiewerken:

Nu de achtbaan volledig opgebouwd is, zien we dat deze nog in goede staat verkeert. Toch is er nog heel wat herstel- en oplappingswerk nodig om de rollercoaster terug operationeel te krijgen. Het lijkt er op dat Schäfer hiervoor zijn tijd zal nemen voordat hij de Katapult terug op de Duitse kermissen zal brengen. Het blijft dus nog even afwachten wanneer we een ritje zullen kunnen maken op deze echte klassieker.

De familie Schäfer is geen onbekende in het kermiswereldje. In de loop der jaren hebben ze heel wat achtbanen en attracties van Schwarzkopf gehad. Zo reisden ze rond met de Super Jet, de Jumbo Jet, een Wildcat en een Bayern Kurve die allen gebouwd werden door Schwarzkopf. Momenteel kennen we Schäfer van de Shake & Roll, dit is een Shake R5 van de Nederlandse fabrikant Mondial. Ook de Voodoo Jumper is in hun handen, dit is een Smashing Jump van de Italiaanse fabrikant Fabbri.

 

 

Foto’s: Themeparkfreaks.eu (Nathan Gevaert & Jonathan Sansens)