Op stap in Zuid-Frankrijk deel 2: L’île aux Pirates & Luna Park La Palmyre

Niemand had het op voorhand kunnen voorspellen, maar toen het coronavirus COVID-19 toesloeg in heel de wereld, had dit erg grote gevolgen voor alles en iedereen. Natuurlijk werd ook de pretparkwereld en haar fans hard getroffen. Zo zagen Themeparkfreaks Jos, Lennert en Jonathan hun reis naar Amerika in het water vallen en als alternatief trokken ze gedurende 12 dagen er op uit in het zuiden van Frankrijk.

 

Daar bezochten ze een aantal pretparken, kermissen en een heleboel typische Zuid-Franse lunaparken. Dit zijn kruisingen tussen pretparken en kermissen die enkel in de zomermaanden geopend zijn. Vaak staan er enkele grote vaste attracties die worden aangevuld met een heleboel tijdelijke attracties die in de lente en herfst over de Franse kermissen reizen.

Heel de Franse zuidkust is gevuld met deze lunaparken en kermissen, maar ook aan de westkust zijn er enkele te vinden. Deze zijn er in alle maten en vormen. Van hele kleintjes die zich voornamelijk richten op kinderen tot erg grote die de ene spectaculaire attractie na de andere aanbieden.

Voor u er zelf op uittrekt, willen we jullie waarschuwen dat ze enkel geopend zijn in de avond, meestal tussen 8 uur ‘s avonds en 1 á 2 uur ’s nachts. Achteraf bleek het allemaal erg logisch te zijn, want overdag ligt iedereen aan het strand omdat het gewoon veel te warm is om actief bezig te zijn. In de avond koelt het af naar heerlijk T-shirt weer, ideaal om te ontspannen in de lunaparken!

 

L’île aux Pirates:

L’île aux Pirates werd ons eerste avondpretpark van de trip. Gelukkig voor ons opende dit park al erg vroeg volgens Franse normen, wat 17u betekent en het sloot de deuren om middernacht. Reden van ons bezoek was de achtbaan Chenille die blijkbaar al sinds 2006 in het park staat, maar slechts enkele weken voor ons bezoek werd toegevoegd aan rcdb (de grote roller coaster data base). Naast de achtbaan is er nog een funhouse te vinden, maar kinderen moeten het hier voornamelijk hebben van de vele springkastelen.

Fête foraine de Ronce-les-Bains:

Fête foraine de Ronce-les-Bains werd de eerste van de vele kermissen van onze vakantie. Deze is gelegen op een laan die uitmondt bij de zee van Ronce-les-Bains en langs beide kanten van de straat zijn enkele attracties geplaatst. Voor ons was het natuurlijk de achtbaan die ons tot hier lokte. Deze heeft de naam La P’tite Pomme en dit mag je gerust letterlijk nemen. Een Big Apple-achtbaan is nooit groot, maar deze werd door de exploitant nog wat extra verkleind om in het straatje te passen. Ik had liever gehad dat de exploitant dit niet gedaan had, want het maakte de rit ruw en te wild voor haar doelpubliek.

Luna Park La Palmyre:

We sloten onze eerste dag van de trip af met het hoofdgerecht Luna Park La Palmyre! Dit lunapark stond al enige tijd hoog op mijn verlanglijstje en ik was dan ook enorm blij dat ik hier eindelijk was. Er staan 4 rollercoasters in het park en 2 daarvan wou ik erg graag doen. De eerste is de Jet Star, een van de laatste twee overgebleven Schwarzkopf-rollercoasters in Frankrijk die ik nog moest doen. De andere is een extreem unieke en bizarre achtbaan met de meest generieke achtbaannaam die er maar bestaat, namelijk Roller Coaster. Een naam die de achtbaan onwaardig is, want deze verdient een even unieke naam als de achtbaan zelf!

Het is namelijk een rollercoaster die over de helft van het parcours aangedreven wordt op elektriciteit en waarbij het de andere helft van het parcours aflegt op zwaartekracht. Bovendien zit er nog eens een looping in het parcours waardoor het bij mijn weten de enige aangedreven achtbaan met looping is in heel de wereld. Daarnaast heeft deze ook een unieke geschiedenis, want de rollercoaster werd in 2006 uit Parc Saint Paul verwijderd nadat er in 2005 een zwaar ongeluk gebeurde op de achtbaan.

Gedurende 13 jaar dacht iedereen dat de achtbaan gesloopt was, tot deze plots in 2019 opdook in Luna Park La Palmyre. De nieuwe eigenaar van de attractie, de Fransman Troisne, renoveerde gedurende 5 jaar lang de rollercoaster. De achtbaan werd compleet vernieuwd en is nauwelijks nog te herkennen. De brute pijnlijke knikken werden omgetoverd tot een botersoepel parcours. Een ongelooflijke transformatie en een achtbaan die zo uniek is dat elke achtbaanfantaat hem gedaan moet hebben!

Maar achtbanen zijn niet de enige leuke attracties in dit park. De sfeer die er rondhing was erg geweldig en het aanbod was groot en gevarieerd. Daarnaast waren de attractieprijzen spotgoedkoop, waardoor het aanlokkelijk werd om verschillende attracties uit te proberen. Er was ook een grote wildwaterrivier terug te vinden (een log flume, of in de volksmond ook wel ‘de boomstammetjes’ genoemd) die hier vast in het park verblijft.