Amerikaans bedrijf ontwikkelt robotdolfijn voor entertainment

Een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in animatronics heeft een levensgrote robotdolfijn ontwikkeld. Dit zou het einde kunnen betekenen voor dolfijnen die in gevangenschap moeten leven. Robotdolfijnen kunnen toegepast worden in aquaria en themaparken.

 

Edge Innovations, gevestigd in de Amerikaanse staat Californië, ontwierp en bouwde een ultra-realistische dolfijn die tussen de 3 miljoen dollar en de 5 miljoen dollar kost. De robotdolfijn weegt zo’n 250 kilogram en zijn huid bestaat uit silicone. Edge Innovations maakte eerder al de ‘waterwezens’ die werden gebruikt in Hollywood-kaskrakers als Free Willy, Deep Blue Sea en Anaconda. Het bedrijf hoopt dat deze generatie animatronics eveneens zal gebruikt worden in Hollywood-films, maar ook in waterpretparken.

 

“Er leven momenteel wereldwijd zo’n 3.000 dolfijnen in gevangenschap en die brengen miljarden euro’s op. Mensen zijn duidelijk gefascineerd door dolfijnen, dus willen wij een andere manier aanbieden om de dieren te leren kennen”, aldus Walt Conti, oprichter en CEO van Edge Innovations.

Dierenactiviste Katherine Sullivan zei: “Er is een einde in zicht aan het wrede programma, waarbij jonge dolfijnen traumatisch worden ontvoerd uit hun biotoop; iets wat soms zelfs illegaal is.”

Zo’n twintig Europese landen hebben de aanwezigheid van wilde dieren in circussen zelfs al verboden of beperkt.

Edge Innovations wenst zelfs ooit een stapje verder te gaan. Zo zullen ze ook levensechte animatronics maken van grote witte haaien of zelfs reptielen die miljoenen jaren geleden de Jura-zeeën vulden.

 

 

Bron: Independent