Emotionele zeehondenvrijlating voor dierenverzorgers

Op dinsdag 20 oktober werd zeehondenpup Sem vrijgelaten. Het werd een erg emotionele vrijlating voor de dierenverzorgers van het zeehondenopvangcentrum. De zeehond was amper een week oud en woog toen zij op 8 juni werd binnengebracht. “Het is erg uitzonderlijk om een pup met nog een natte navelstreng te moeten opvangen.”, vertelt Scott Hadley, hoofddierenverzorger bij het zeehondenopvangcentrum van SEA LIFE Blankenberge. “Wanneer een zeehond zo jong gescheiden wordt van haar moeder, dan verzwakt het snel en heeft het hulp nodig. In het park leerde ze ook van de andere zeehonden, om haar techniek aan te scherpen voor het leven in de natuur.”, gaat hij verder. In het opvangcentrum verblijven op dit moment nog 4 andere zeehondenpups die herstellende zijn en daarna ook klaar zijn voor hun avontuur in zee.

 

 

BABY

Sem heeft zich in het begin erg gehecht aan het team dierenverzorgers. “Ze vertoonde bij aankomst geen “bijtgedrag”, maar wilde zuigen aan de laarzen van de dierenverzorgers. Ze was dan ook nog een baby, met nog een restje navelstreng dat nog moest genezen.”, gaat Hadley verder. In het algemeen zijn zeehonden, ook pups, al meteen agressiever en kunnen ze lelijke bijtwonden aanrichten als je dichtbij komt. Afstand houden blijft dus de boodschap.

 

STRANDWANDELING

Nu de horeca tijdelijk gesloten is, kies je misschien voor een strandwandeling. Hou in dat geval zeker volgende stappen in het achterhoofd wanneer je een zeehond spot.

 

  1. Houd afstand en raak het dier in geen geval aan.
  2. Kijk of het dier gewond is. Zie je wondjes? Bel de brandweer of het zeehondenopvangcentrum.
  3. Ligt het dier in de vorm van een banaan, lekker opgekruld? Dan is het vast aan het uitrusten. Dit kan meerdere uren duren, indien het geen stress ervaart van omstaanders. Hou daarom 20 meter afstand.
  4. Ligt het dier hélemaal plat? Bel de politie of bezorg beeldmateriaal aan het zeehondenopvangcentrum (0477 34 58 90 / soszeehond@gmail.com).
  5. Is de zeehond overleden? Neem dan contact op met de brandweer.