B&M dient patentaanvraag in voor nieuwe beugels van Stand-Up Coasters

Er is verassend nieuws naar buiten gekomen van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Terwijl de populariteit van Stand-Up Coasters de laatste jaren fel is afgenomen, dient het bedrijf nu een nieuwe patentaanvraag in voor een beugelsysteem die deze zeldzame Stand-Up Coasters comfortabeler moet maken.

 

Het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard, of kort weg B&M, werd bekend met de bouw van hun eerste achtbaan Iron Wolf in Six Flags Great America in 1990. Het was meteen ook een Stand-Up Coaster en ook de volgende achtbanen die de fabrikant opende waren van dit type. B&M werd dus in eerste instantie bekend door hun Stand-Up Coasters, kort daarna volgden de Inverted Coasters en pas daarna de andere modellen.

B&M was daarmee de derde fabrikant die een Stand-Up Coaster bouwde, na de Japanse fabrikant Togo die in 1982 de eerste bouwde en Intamin die de tweede fabrikant ervan werd in 1988. Vandaag de dag is de populariteit van dit type achtbanen fel verminderd. Heel wat exemplaren werden gesloten of omgevormd naar Floorless coasters.

In totaal werden er 27 gebouwd, vandaag de dag blijven er slechts nog 10 werkende exemplaren over in heel de wereld. Het grootste probleem blijkt vaak het comfort tijdens de rit te zijn en de unieke maar eigenaardige houding die de bezoekers niet gewoon zijn. De laatste Stand-Up Coaster die door B&M gebouwd werd, was Georgia Scorcher in Six Flags Over Georgia in 1999.

 

Nieuw beugelsysteem:

Maar het lijkt erop dat B&M de Stand-Up Coasters nieuw leven wilt inblazen. Hiervoor heeft het een patentaanvraag ingediend voor een nieuw type beugelsysteem dat het comfort tijdens de rit moet verhogen.

 

Het nieuwe beugelsysteem zal uit twee onderdelen bestaan: een “vaste kolom” en een “flexibele stoel kolom”. De vaste kolom wordt aan de vloerplaat van de trein vastgemaakt. De flexibele stoel kolom zal verticaal op en neer kunnen bewegen om op deze manier zich te kunnen aanpassen aan de grote van de rijders. Maar belangrijker is het hydraulische systeem dat de kolom beweegbaar moet maken tijdens de rit om zo het comfort te vergroten.

00030001

 

Verder komen er ook nieuwe beugels die we kennen van bij de Wing Coasters. Deze moeten de bezoekers meer ruimte geven bij het hoofd, waardoor het hoofd niet gaat headbangen tijdens de rit. Het is niet duidelijk of B&M een concrete vraag heeft gekregen van een park om een dergelijk nieuw systeem te gaan ontwikkelen, of dat ze hiermee hoopt nieuwe klanten te lokken. Wij zijn alvast erg benieuwd wat de toekomst brengt!

 

Bronnen: register.epo.org, worldwide.espacenet.com, www.coaster101.com

Foto’s: register.epo.org, www.coaster101.com, www.bolliger-mabillard.com