De geschiedenis van: Djurs Sommerland

Djurs Sommerland is een snel groeiend park gelegen in Nimofte te Denemarken. Het park werd geopend in 1981 door Ole B. Nielsen en Børge Godsk Jensen. Bij opening was er nog niet echt sprake van een echt pretpark, maar eerder een avonturenpark.

 

Vanaf dag één een groot succes

Toen Ole B. Nielsen en Børge Godsk Jensen in 1981 het idee kregen voor een zomerpark, werd het op gelach onthaald.  Op het ogenblik dat het concept voor een pretpark, dat opende in de zomer, werd voorgesteld was de term zomerpark nog niet echt bekend.

Maar Ole B. Nielsen en Børge Godsk Jensen voelden aan dat het goed zat. De Deense bevolking was op zoek naar een groter aanbod van vakantiebestemmingen en het Djursland gebied begon meer en meer toeristen aan te trekken. Die toeristen hadden een hekel aan slecht weer wanneer ze naar het strand trokken. Ze waren op zoek naar een plek waar het hele gezin plezier kon beleven.

Het koppel ging op zoek naar een geschikt stuk grond voor een park. Ze droomden van een plek in de buurt van Ebeltoft, maar heel belangrijk was dat niet. De keuze viel op Nimofte, midden in Djursland. Een plek die haar succes ondertussen bewees door de groei van het park.

In 1981 had men er geen idee van hoeveel bezoekers er verwacht konden worden, stomverbaasd waren de eigenaars toen bleek dat het er ongeveer 100.000 waren.

Op dat ogenblik dacht men nog dat de allerbelangrijkste activiteiten diegenen waren waarbij je zelf actief moest zijn. Zo kon je in het park boogschieten, kanovaren en een obstakelparcours afleggen.

In 1985 opende men het waterpark Vandland. Dit is een outdoor zwempark met meerdere glijbanen.

 

Van fysieke beleving naar mechanische

De vraag onder de bezoekers naar mechanische attracties groeide. Er werden enkele kleinigheden in het park geplaatst, maar pas vanaf de jaren 1990 werd volop geïnvesteerd in grote attracties.

Begin jaren 1990 namen de broers Henrik B. Nielsen en Michael B. Nielsen het park over van hun vader. Sinds toen begon het attractiepark jaarlijks te groeien en werden door de jaren heen acht verschillende themagebieden geopend.

 

De jaren 1990

1991: In dit jaar opende het park een attractie van behoorlijke proportie met een Log Flume van de bouwer Interlink. Colorado River was meteen een succes onder de bezoekers. Deze kan je vinden in de Sommerland sectie van het park.

 

1993: Afrikaland wordt geopend. In dit themagebied maakten het boottochtje Jungle Safari, de snelle rupsattractie Hottentot Karrussellen en de theekopjesattractie Kannibal Gryder hun opwachting.

 

1998: De Rapid River, Rio Grande Rafting wordt geopend. Deze werd gebouwd door Interlink.

 

De jaren 2000: het park blijft investeren in de uitbreiding en de eerste achtbanen komen naar het park.

 

2002: In dit jaar wordt met Thors Hammer de allereerste achtbaan van het park geopend. Deze achtbaan, van het type Bobsled Coaster, werd gebouwd door Gerstlauer.

 

2004: In 2004 werd de waterglijbaan Speedy Gonzales geopend in het attractiepark, in het waterpark opende dan weer de waterspeelplaats Hawaii.

 

2005: Wild West Karrussellen opent de deuren. Deze zweefmolen werd gebouwd door Zierer. Tijdens de rit zal je ook achterwaarts zweven, wat een uniek gegeven is. Verder opende ook Pony Expressen, een paardjesbaan die ondertussen het park weer verlaten heeft.

 

2006: Huss mag een Topple Tower leveren in het park, deze krijgt de naam Ørnen.

 

2007: In dit jaar wordt aan de kinderen gedacht met de opening van de speeltuin Texastown. Je kan hier klimmen en glijden.

 

2008: Dit jaar opent het park een achtbaan waar menig pretparkfan van gaat watertanden met Piraten. Deze Mega-Lite achtbaan werd gebouwd door Intamin Amusement Rides.

 

2009: Het gebied rond de nieuwe achtbaan wordt afgewerkt. De mini log Flume van ABC Rides Piratfisken, Det Skøre Kompas – een Rock & Tug van Zierer en de klimtoren Klatrebjerget krijgen er een plekje.

 

2010 tot heden: heel wat grote attracties en nieuwe themazones openen

2010: De schommelende vrijeval attractie Sablen wordt geopend,alsook  het waterspeelplein Junglesti en Mini Junglesti. Verder opent ook het klimparcouers Edderkoppenettet.

 

2011: Skatteøen wordt geopend. Een Watercoaster gebouwd door het Duitse Mack Rides.

 

2012: De interactieve draaimolen Solguden  opende in het park. Deze molen, gebouwd door Zierer, is te vergelijken met de Bloemenmolen in Plopsaland De Panne, je moet tijdens de rit de waterstralen zien te ontwijken, door het liedje te volgen.

 

Verder openden twee botsautoattracties met Buffalo Bumper Cars en Mini Buffalo Bumper Cars.

 

2013: De achtbaan Juvelen wordt geopend. Deze Quad coaster werd gebouwd door Intamin Amusement Rides. Bij deze achtbaan zit je op een quad en wordt door middel van een bandenlancering meermaals gelanceerd.

 

2014: Het themagebied Vikingeland ontstaat rond de achtbaan Thors Hammer. In het nieuwe gebied openen ook de Huss schommelboot Drageskibet en de Heeghe pull up torentjes Vikingetårnene.

 

2015: Een grote nieuwe themazone voor kinderen opent met de boerderij Bondegårdsland. In het gebied komen maar liefst tien attracties te staan, die allen in ditzelfde jaar openden.

  • Den Vilde Hønsejagt: een achtbaan van Zierer
  • Milkshakeren: een draaiende boerderij van Zamperla
  • Rodeotyrene: een draaimolen van Zamperla
  • Det Gamle Vandtårn: Een freefall torentje van Zierer
  • Det Nye Vandtårn: Een freefall torentje van Zierer
  • Frøerne: een Froghopper van Zamperla
  • Andedammen: een eendenmolen van Mettalbau Emmeln
  • Traktorerne: een rondritje mat traktoren van Mettalbau Emmeln
  • Kornmøllen: een Magic Bike attractie van Zamperla
  • Bondegårdskarrusellen: een draaimolen met dieren

 

2016: Met Søulken opent het park een klassieke Polyp van Huss

 

2017: Het park opent de grootste en snelste Family Suspend Coaster met DrageKongen. Deze werd gebouwd door Intamin Amusement Rides.

 

2018: Het Oosterse themagebied wordt aangevuld met twee nieuwigheden. De eerste is Safaribussen, een Crazy Bus van de Italiaanse fabrikant Zamperla. De tweede nieuwigheid is een kleine achtbaan. Jungly Rally is een achtbaan van het type Force Zero, gebouwd door de Duitse fabrikant Zierer.

 

 

2019: Er werd afscheid genomen van de Huss Topple Tower Ørnen. Deze moest plaatsmaken voor de gloednieuwe thrillride Tigeren. Deze Gyro Swing werd geleverd door het Zwitserse bedrijf Intamin en heeft een hoogte van 45 meter.

 

2020: Aan het einde van 2019 werd bekendgemaakt dat het bootvaartje Jungle Safari gesloten wordt.

 

Bronnen: Djurs Sommerland, RCDB

Foto’s Djurs Sommerland, Themeparkfreaks