Top 10 meeste achtbanen in een Europees pretpark

Ben jij ook een achtbaan fan? Ben je vaak terug te vinden in een pretpark of kermis, omdat je zoveel van achtbanen houdt? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! We zochten uit welke parken in Europa de meeste achtbanen hebben en brachten ze samen in deze top 10.

 

#15-9: Gardaland, Linnanmäki, PortAventura Park, Walibi Belgium, Bobbejaanland, Efteling & Phantasialand (8)

Het Belgische Bobbejaanland, het Spaanse PortAventura Park, het Italiaanse Gardaland, het Belgische Walibi Belgium, het Duitse Phantasialand, het Finse Linnanmäki en de Nederlandse Efteling hebben allemaal 8 achtbanen in het assortiment en delen daarom samen de 9ste plaats.

 

Bobbejaanland:

Bobbejaanland is gelegen in de Belgische provincie Antwerpen en werd opgericht in 1961 door de countryzanger Bobbejaan Schoepen. In 2019 opende het park een gloednieuwe achtbaan, Fury, die gebouwd werd door de Duitse fabrikant Gerstlauer. Revolution is een indoorachtbaan met de langste achtbaantrein ter wereld.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen, waarvan er 1 een snelheid behaalt van 100 km/u en 2 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. Bij 2 achtbanen ga je overkop en er zijn 2 achtbanen waarin je een virtual reality-ervaring kan beleven. Het park bevat geen enkele houten achtbaan, maar wel 1 gelanceerde achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan werd gebouwd in 1987 (Dream Catcher) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2019 (Fury).

 

Gardaland:

Gardaland is gelegen in de Italiaanse regio Veneto en ligt vlakbij het Gardameer. Eén van de topattracties is de Wing Coaster Raptor van B&M, die zeer mooi gethematiseerd is. Daarnaast heb je ook nog de spectaculaire Dive Coaster (Oblivion – The Black Hole). Een bizarre achtbaan, waarbij de bezoekers lange tijd ondersteboven hangen (Sequoia Magic Loop). Je hebt er ook nog een lange familieachtbaan (Mammut).

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen, waarvan er 1 een snelheid behaalt van 100 km/u en 4 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In maar liefst 5 achtbanen ga je overkop en er is 1 achtbaan waar je een virtual reality ervaring kan beleven. Het park bevat geen enkele houten achtbaan of gelanceerde achtbaan. De oudste achtbaan werd gebouwd in 1985 (Shaman) en de jongste achtbaan werd gebouwd in 2016 (Kung Fu Panda Master).

 

Linnanmäki:

Linnanmäki is gelegen in de Finse hoofdstad Helsinki en is het oudste pretpark van het land. De achtbaan in het park met de meeste historische waarde is ongetwijfeld de houten achtbaan, Vuoristorata, die gebouwd werd in 1951. De rollercoaster heeft drie treinen die bestuurd worden door een remmer (brakeman). Een remmer (brakeman) is een persoon die meerijdt op de achtbaan en ervoor zorgt dat de trein op tijd remt. Linnanmäki heeft ook twee speciale achtbanen. Allereerst de 4D Coaster Kirnu, waarbij de bakjes rond de horizontale as draaien en daardoor overkop gaan. En als tweedes Ukko, een bizarre achtbaan waarbij de lifthill pas eindigt in de helft van de eerste inversie, waardoor de bezoekers heel traag overkop gaan. In 2019 opende het park Taiga, een Multi-launch Coaster met meerdere inversies van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen, maar er is ook nog een twijfelgeval. Sommige achtbaanfans rekenen Pilotti mee als een Inverted Powered Coaster en anderen dan weer niet. Voor wie het wel meerekent heeft het pretpark dus 9 achtbanen. Linnanmäki heeft 2 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 2 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. Het park heeft 1 houten achtbaan en 1 achtbaan die een virtual reality ervaring kan aanbieden. In 3 achtbanen kan je overkop. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de houten achtbaan Vuoristorata, die opende in 1951. De jongste achtbaan van het park is Taiga, die opende in 2019.

 

PortAventura Park:

PortAventura Park is gelegen in de Spaanse provincie Tarragona en is een onderdeel van het PortAventura World Resort. De meest sensationele achtbaan van het park is Shambhala, een Hyper Coaster van B&M, die een drop heeft van 78 meter diep en daarbij een snelheid behaalt van 134 km/u. De snelste achtbaan van het park is de gelanceerde achtbaan Furius Baco, met een snelheid van 135 km/u. De achtbaan die het meest overkop gaat is Dragon Khan, waarbij de bezoekers door 8 inversies moeten. Hiernaast heb je nog een duellerende houten achtbaan Stampida en een aantal familieachtbanen.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan er 3 sneller gaan dan 100 km/u en 5 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. PortAventura heeft 3 houten achtbanen, 1 gelanceerde achtbaan en 2 achtbanen die overkop gaan. De oudste achtbanen werden gebouwd in 1995 (Dragon Khan en Diablo). De jongste achtbaan is Shambhala, die gebouwd werd in 2012.

 

Walibi Belgium:

Walibi Belgium is gelegen in de Belgische provincie Waals-Brabant. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties. Onder andere de gelanceerde indoor looping achtbaan, Psyké Underground, en de gelanceerde watercoaster, Pulsar. Bij Pulsar plonsen de bezoekers met een snelheid van 100 km/u door het water. Daarnaast heeft het park ook een houten achtbaan (Weerwolf), een Inverted Coaster (Vampire) en een Boomerang Coaster (Cobra). In 2021 staan er nog 2 achtbanen op de planning, de gloednieuwe Mega Coaster en het wederkeren van de kinderachtbaan Keverbaan.

In totaal heeft Walibi Belgium 8 achtbanen waarvan er 1 een snelheid behaalt van meer dan 100 km/u en 5 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 70 km/u. In totaal gaan er 3 achtbanen overkop en zijn er 3 achtbanen die het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen. Er is 1 houten achtbaan en 2 achtbanen die gelanceerd worden. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Psyké Underground, die opende in 1982, en de jongste achtbaan van het park is de Fun Pilot die opende in 2019.

 

Phantasialand:

Phantasialand is gelegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Phantasialand opent dit jaar een nieuwe achtbaan, waardoor het park voor het eerst de top 10 binnenkomt. De gloednieuwe publiekstrekker wordt F.L.Y., de eerste gelanceerde Flying Coaster ter wereld. Een andere publiekstrekker is de Multi-launch Coaster Taron, die gebouwd werd door het Zwitserse Intamin Amusement Ride. Ook de Inverted Coaster Black Mamba is een populaire achtbaan, die gebouwd werd door Bolliger & Mabillard.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen. Hiervan behalen er 2 een snelheid van meer dan 100 km/u en 3 achtbanen gaan sneller gaan dan 70 km/u. Het park heeft geen houten achtbaan, maar wel 2 gelanceerde achtbanen. In 2 achtbanen kan je overkop en er is ook een achtbaan met virtual reality ervaring. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Crazy Bats, die opende in 1988. De jongste achtbaan van het park is F.L.Y., die in 2020 opent voor het publiek.

 

Efteling:

Efteling is de tweede nieuwkomer dit jaar en ligt in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het park heeft een Dive Coaster van B&M (Baron 1898), een looping achtbaan van Vekoma (Python), een duelleerde houten achtbaan (Joris en de Draak) en een waterachtbaan (Vliegende Hollander).

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen, hiervan is er geen enkele die sneller gaat dan 100 km/u, maar er zijn er wel 5 die een snelheid halen van minstens 70 km/u. Het park heeft 2 houten achtbanen, maar geen gelanceerde achtbaan. In 2 achtbanen kan je overkop en er zijn ook twee duellerende achtbanen die in totaal zo voor 4 tracks zorgen. De oudste achtbaan van het park is Python die opende in 1981, de jongste achtbanen van het park zijn Max & Moritz die openden in 2020.

 

#8-7: Mirabilandia & Heide Park (9)

Het Italiaanse Mirabilandia en het Duitse Heide Park hebben beiden 9 achtbanen in hun park en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Heide Park:

Heide Park is gelegen in de Duitse deelstaat Nedersaksen en is het pretpark dat de meeste actie aanbiedt in Duitsland. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire achtbanen, zoals de houten achtbaan Colossos (die een hoogte heeft van 50 meter), de Dive Coaster Krake, de Wing Coaster Flug der Dämonen en de gelanceerde achtbaan Desert Race.

In totaal heeft Heide Park 9 achtbanen waarvan er 6 voor de durvers zijn en 3 voor families. Er zijn 4 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 100 km/u en er zijn 5 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. In 4 achtbanen gaan de bezoekers overkop en er is 1 gelanceerde achtbaan. Heide Park heeft ook 1 houten achtbaan en een zeldzame Bobslee-achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de Looping Coaster Big Loop, die geopend werd in 1983. De jongste achtbaan van het park is de Wing Coaster, Flug der Dämonen, die opende in 2014.

 

Mirabilandia:

Mirabilandia is gelegen in de Italiaanse regio Emilia-Romagna. In 2019 pakte het park uit met een duellerende motorachtbaan, die de naam Desmo Race kreeg. Bezoekers racen met twee tegen elkaar. Verder heeft het park nog een Water Coaster (Divertical), een gelanceerde achtbaan (iSpeed) en de Inverted Coaster (Katun). Ook de familieachtbaan Rexplorer is een populaire achtbaan onder de bezoekers.

In totaal heeft Mirabilandia 9 achtbanen, waarvan 2 achtbanen minstens een snelheid behalen van 100 km/u en 3 achtbanen die sneller gaan dan 70 km/u. In 2 achtbanen gaan de bezoekers overkop en er zijn 3 gelanceerde achtbanen. Het park heeft geen houten achtbaan meer, maar wel 2 rollercoasters waarbij je tegen elkaar kan racen. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Rexplorer, die geopend werd in 1983. De jongste achtbaan van het park is Descmo Race, die in 2019 opende.

 

#6-5: Alton Towers & Flamingo Land (10)

Alton Towers en Flamingo Land hebben elk 10 achtbanen en delen daarom samen de 5de plaats.

 

Alton Towers:

Alton Towers is gelegen in het Engelse graafschap Staffordshire en is gelegen rond de torens van het kasteel van Alton. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties zoals de Flying Coaster Galactica, waarbij de bezoekers het gevoel krijgen dat ze vliegen gedurende de rit. Het park bezit ook de intense Inverted Coaster Nemesis en de Dive Coaster Oblivion, waarbij de bezoekers 35 meter onder de grond duiken. De spectaculairste achtbaan van het park is de looping coaster, The Smiler, die maar liefst 14 keer overkop gaat en daarmee het wereldrecord in handen heeft. Tot slot is er nog Wicker Man, een rollercoaster die vuur en hout combineert.

In totaal heeft Alton Towers 10 achtbanen waarvan er 3 overkop gaan. Het park heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 100 km/u en 6 achtbanen die een snelheid hoger dan 70 km/u behalen. Het park heeft 1 gelanceerde achtbaan en 1 houten achtbaan. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de Runaway Mine Train, die geopend werd in 1992. De jongste achtbaan in het park is de houten achtbaan Wicker Man, die opende in 2018.

 

Flamingo Land:

Flamingo Land is gelegen in het Engelse graafschap North Yorkshire en is een combinatie van een pretpark en dierentuin. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire achtbanen, maar ook een heleboel achtbanen die gericht zijn op de allerkleinsten. Dit jaar opent er de grootste achtbaan van het park, namelijk een looping coaster met 10 inversies die gebouwd werd door Intamin. Kumali is een Inverted Coaster van Vekoma die een snelheid behaalt van 88,3 km/u en waarbij de bezoekers 4 keer overkop gaan. Velocity is een gelanceerde motorachtbaan die een snelheid behaalt van 86,9 km/u. Mumbo Jumbo is een El Loco coaster van S&S Sensei Technologies. Deze achtbaan heeft een spectaculaire drop van maar liefst 112° en is daarmee de achtbaan met de tweede steilste drop in Europa.

In totaal heeft Flamingo Land 10 achtbanen, waarvan er 5 gericht zijn op de durvers en 5 gericht zijn op kleine kinderen. Er zijn 9 achtbanen waar volwassenen in mogen. In 4 achtbanen ga je overkop en er is 1 gelanceerde achtbaan. Er is geen enkele achtbaan die sneller gaat dan 100 km/u en er zijn 3 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Dino Roller, die in 1988 geopend werd. De jongste achtbaan van het park is de 10-Inversion Looping Coaster die in 2020 geopend wordt.

 

#4: Blackpool Pleasure Beach (12)

Blackpool Pleasure Beach is gelegen in het Engelse graafschap Lancashire en is een pretpark met een hoge historische waarde. Het park bevat veel oude houten achtbanen en andere nostalgische attracties. De grootste achtbaan van het park is de Big One, een megacoaster van Arrow Dynamics, die een snelheid behaalt van 119,1 km/u en bij opening de grootste van Europa was. Icon is de nieuwe achtbaan van 2018 en is een Multi-launch Coaster die verschillende keren overkop gaat. In de Inverted Coaster Infusion ga je dan weer 5 keer overkop, terwijl je bij de houten achtbaan Grand National met elkaar in duel kan gaan. Steeplechase is de enige nog werkende achtbaan in de wereld waarbij bezoekers op 3 verschillende tracks tegen elkaar kunnen racen.

In totaal heeft Blackpool Pleasure Beach 12 achtbanen, waarvan er 8 in staal zijn en maar liefst 4 in hout. Er is 1 achtbaan die een snelheid behaalt van meer dan 100 km/u en er zijn 4 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 70 km/u. Het pretpark heeft 4 achtbanen die langer zijn dan 1000 meter en 2 attracties waarbij je tegen elkaar kan racen. Het park bevat 2 gelanceerde achtbanen en 3 achtbanen die overkop gaan. Blackpool Pleasure Beach heeft als enigste pretpark in de wereld nog 4 werkende achtbanen die in 1935 of vroeger gebouwd zijn. De oudste nog werkende achtbaan van het park is de houten achtbaan Big Dipper, die in 1923 geopend werd. De jongste achtbaan is Icon, de Multi-launch Coaster die in 2018 opende.

 

#3: Europa-Park (13)

Europa-Park is gelegen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en richt zich op iedereen van de familie. Het park heeft verschillende spectaculaire attracties en ook verschillende attracties gericht op gezinnen met kinderen. In het pretpark worden er elke dag verschillende grote shows opgevoerd en in 2019 opende er een groot waterpark. De grootste achtbaan van het park is de Mega Coaster Silver Star, die een snelheid behaalt van 127 km/u en 73 meter hoog is. In de achtbaan Blue Fire kan je dan weer 4 keer overkop gaan en in de houten achtbaan Wodan raas je tegen 100 km/u door het parcours.

In totaal heeft het pretpark 13 achtbanen waarvan er 12 in staal en 1 in hout. Er zijn 3 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 100 km/u en er zijn 7 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u. Het pretpark bevat 2 watercoasters en 2 achtbanen die een virtual reality ervaring aanbieden, met in totaal 6 verschillende VR-films. Er is 1 achtbaan die overkop gaat en er is ook 1 gelanceerde achtbaan. Europa-Park heeft 2 achtbanen die indoor gebouwd zijn en 1 Bobslee-achtbaan. De oudste achtbaan van het pretpark is Alpenexpress Enzian, die geopend werd in 1984. De jongste achtbaan van het park is Ba-a-a-Express die in 2016 opende.

 

#2: Wiener Prater (15):

Wiener Prater is een Oostenrijks pretpark gelegen in de hoofdstad Wenen. Een van de meest verassende achtbanen van het park is de Vekoma familiecoaster Megablitz, die een snelheid behaalt van 70 km/u en 19 meter hoog is. Een andere blikvanger van het park is de Boomerang, die bezoekers 3 maal voorwaarts en 3 maal achterwaarts overkop laat gaan.

Verder is er Die Gesengte Sau, een Bobsled Coaster van Gerstlauer, een Roller Ball van Ride Engineers Switzerland en een Custom Spinning Coaster van Gerstlauer. Ook de houten achtbaan Hochschaubahn uit 1950 mag niet vergeten worden. Dit is een echte klassieker. Verder is er een Indoor Spinning Coaster van Gerstaluer en een Volare van Zamperla te vinden, net zoals een grote familieachtbaan van Pinfari.

In totaal heeft het park 15 achtbanen, waarvan er 2 uit hout zijn en 13 uit staal. 14 coasters staan vast in het park. Elk jaar is er een tijdelijke achtbaan aanwezig. Er zijn geen achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 100 km/u en er zijn slechts 2 achtbanen die een snelheid van minstens 70 km/u behalen. Wiener Prater heeft 2 achtbanen met inversies en 3 met draaiende karretjes. De oudste nog werkende achtbaan van het park is gebouwd in 1948 (Auto BergBahn). De jongste achtbanen van het park zijn gebouwd in 2020 (Euro Coaster, Roller Ball en Bobsled Coaster).

 

 

#1: Energylandia (17):

Energylandia is een Pools pretpark gelegen in Zator en werd geopend in 2014. Een van de spectaculairste achtbanen van het park is de Hybride achtbaan Zadra, die gebouwd werd door RMC.  Die is 62,8 meter hoog en behaalt een snelheid van 121 km/u. Abyssus is een achtbaan met meerdere inversies, tunnels en lanceringen. Deze achtbaan behaalt een snelheid van 100 km/u en is 38,5 meter hoog.

Met Hyperion hebben ze de snelste en hoogste Mega Coaster van Europa in huis. Deze achtbaan heeft een snelheid van 142 km/u en heeft een drop van 82 meter diep. Speed is de snelste en hoogste watercoaster ter wereld. Deze heeft een hoogte van 50 meter en een snelheid van 101 km/u. Formuła is een gelanceerde achtbaan die bezoekers van 0 naar 79,2 km/u brengt in amper 2 seconden tijd.

In totaal heeft het park 17 achtbanen, allemaal in staal, waarvan er 2 zowel voorwaarts als achterwaarts gaan. Er zijn 4 rollercoasters die minstens een snelheid halen van 100 km/u en 7 die minstens een snelheid behalen van 70 km/u. In 5 achtbanen ga je overkop en 2 achtbanen hebben een lancering. De oudste achtbanen werden gebouwd in 2014 (Mars, Frutti Loop Coaster en Viking Roller Coaster) en de jongste achtbanen werden geopend in 2020 (Abyssus en de Family Boomerang Coaster).

 

 

Toekomst:

De lijst is de afgelopen jaren veel veranderd en zal ook in de toekomst nog blijven veranderen. Dit jaar zijn er maar liefst 2 nieuwe pretparken die de lijst voor het eerst binnenkomen. Verschillende andere parken hebben nog toekomstplannen voor 2021 of later.

Dit jaar hebben we 5 parken in de lijst die dit jaar één of meerde nieuwe achtbanen openen. We hebben de Efteling die twee nieuwe achtbanen opende met Max & Moritz, waardoor ze voor het eerst de top 10 binnenkomen. Ook Phantasialand opent normaal gezien F.L.Y., waardoor het eveneens voor de eerste keer de top 10 binnenkomt. Flamingo Land heeft de 10-Inversion Coaster gebouwd waardoor het totaal op 10 komt. Wiener Prater bouwde maar liefst 3 nieuwe achtbanen, waardoor het totaal op 15 komt. Energylandia bouwde twee nieuwe achtbanen waardoor het totaal voor hen op 17 komt.

In de verdere toekomst zullen er mogelijk nog meer nieuwe parken bijkomen. Gröna Lund plant in de toekomst nog een nieuwe achtbaan. Deze zou dan in 2021 moeten openen, waardoor het totaal op 8 komt. Ook Djurs Sommerland plant een nieuwe achtbaan die moet openen in 2022, waardoor het eveneens de top 10 kan binnenkomen. Parc Astérix plant op haar beurt een 8ste achtbaan in 2022.

Bij de bestaande parken in de top 10 zijn er ook nog uitbreidingsplannen. Energylandia heeft nog concrete plannen voor een mijntrein achtbaan, daarvan zijn al de eerste trackdelen aangekomen in het park. Daarnaast zijn er ook nog plannen voor een Tilt Coaster. Ook Walibi Belgium heeft nog plannen voor een 9de en 10de achtbaan in 2021.

Parken die net niet de top 10 halen zijn: Gröna Lund (7), Djurs Sommerland (7), Parc Astérix (7), Walibi Holland (7), Thorpe Park (7), Movie Park Germany (7), Hansa Park (7), Parc Saint Paul (7), PowerLand (7) en Parque de Atracciones de Madrid (7).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de rollercoaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 5000 pretparken en meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.