Top 10 hoogste Starflyers ter wereld

Ben jij een fan van Starflyers? Kunnen ze voor jou nooit hoog genoeg zijn? Dit jaar opent het Duitse pretpark Skyline Park de hoogste Starflyer ter wereld. Daarom brengen we jullie deze week het overzicht van de hoogste Starflyers ter wereld.

 

 

#15-8: Aeronaut, Bayern Tower, Around the World, Tornado, … (80 m)

Aangezien er 8 Starflyers even hoog zijn delen ze samen de 8ste plaats. De top 10 is dus een top 15 geworden. Hieronder het overzicht:

 

Star Flyer – Parque de Atracciones de Madrid:

De eerste uit de lijst is de Star Flyer van het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid. Het is de 15de Starflyer gebouwd door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime en dit is een parkmodel. De Star Flyer is 80 meter hoog met funderingen en werd geopend in juni 2010. In totaal zijn er 24 zitjes. Bij opening was dit de 3de hoogste Starflyer ter wereld.

 

Tornado – Terra Mítica:

Tornado werd gebouwd in het Spaanse pretpark Terra Mítica in januari 2016. Het is de 32ste Starflyer gebouwd door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime. Deze uitvoering is een parkmodel. De Tornado is met funderingen erbij 80 meter hoog. In totaal kunnen 24 personen tegelijkertijd plaatsnemen.

 

The Big Star Flyer / Condor – Hans Peter Maier:

The Big Star Flyer, ook wel Condor genoemd, werd gebouwd in april 2016 en was in handen van de Zwitserse exploitant Hans Peter Maier. Het is de 33ste Starflyer die het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime bouwde en dit is een mobiele uitvoering. In totaal kunnen 32 personen een ritje maken op deze 80 meter hoge Starflyer. In 2018 kwam de Starflyer in handen van de Nederlandse exploitant Van Der Beek die de attractie omdoopte tot Around the World XXL.

 

Jules Verne Tower – Alexander Goetzke:

De Jules Verne Tower van de Duitse exploitant Alexander Goetzke werd geopend in april van 2017. Het is de 34ste Starflyer die gebouwd werd door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime, deze versie is een mobiele uitvoering. In totaal is de Starflyer 80 meter hoog en er kunnen 32 personen tegelijkertijd een ritje maken.

 

The Flyer – Boos:

The Flyer werd geopend in juni 2017 en is in handen van de Duitse exploitantenfamilie Boos. Het is de 37ste Starflyer gebouwd door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime. Het gaat hier om een mobiele uitvoering. In totaal is The Flyer 80 meter hoog en er kunnen 32 personen tegelijkertijd een ritje maken.

 

Around the World – Global Village Dubai:

Around the World werd geopend in september 2017 en is gelegen in Global Village Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is de 38ste Starflyer die het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime bouwde. Het gaat over een mobiele uitvoering. In totaal is Around the World 80 meter hoog en er is plaats voor 32 personen per rit.

 

Aeronaut – Hoefnagels-Denies:

Aeronaut werd geopend in juli 2019 en is in handen van de Nederlandse/Duitse exploitanten families Hoefnagels-Denies. Het is de 41ste Starflyer die door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime gebouwd werd. Het gaat over een mobiele uitvoering. In totaal is Aeronaut 80 meter hoog en er kunnen 32 personen per ritje plaatsnemen.

 

Bayern Tower – Alfons Egon Kaiser:

De Bayern Tower werd geopend in augustus van 2019 en is in handen van de Duitse exploitant Alfons Egon Kaiser. Het is de 42ste Starflyer die door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime gebouwd werd. Het gaat hier om een mobiele uitvoering. In totaal is Aeronaut 80 meter hoog en er kunnen 32 personen per ritje plaatsnemen.

 

#7: Himmelskibet – Tivoli Gardens (84 m)

Himmelskibet werd geopend in maart van 2006 in het Deense pretpark Tivoli Gardens. Het is de 5de Starflyer die gebouwd werd door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime, het gaat hier om een parkversie. In totaal is de Himmelskibet 84 meter hoog, inclusief verhoogd platform. Bij opening was de Starflyer de hoogste in de wereld. Dit record hield het park 5 jaar lang, tot wanneer een Oostenrijks pretpark een hoger exemplaar opende.

 

#6: Prater Turm – Wiener Prater (117 m)

De Prater Turm is gelegen in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. De Starflyer werd gebouwd in mei 2010 en is het 14de exemplaar die het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime bouwde, het gaat hier om een nostalgische parkversie. In totaal is Prater Turm, inclusief funderingen, 117 meter hoog en biedt plaats aan 24 personen. Bij opening was het de hoogste Starflyer ter wereld. Dat record hield het 3 jaar lang in handen.

 

#5: Eclipse – Gröna Lund (120 m)

De Eclipse in het Zweedse pretpark Gröna Lund werd gebouwd in mei 2013. Het was de 27ste Starflyer die gebouwd werd door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime, het gaat hier om een nostalgische parkversie. De Eclipse biedt plaats aan 24 personen en is in totaal, met funderingen, 120 meter hoog. Bij opening pakte de attractie het record van hoogste Starflyer ter wereld, maar enkele dagen later verloor het alweer haar titel aan de SkyScreamer in Six Flags Over Texas.

 

#4-3: SkyScreamer – Six Flags Over Texas & SkyScreamer – Six Flags New England (122 m)

SkyScreamer in Six Flags Over Texas en SkyScreamer in Six Flags New England zijn beiden even hoog en delen daarom samen de 3de plaats.

 

SkyScreamer – Six Flags Over Texas:

SkyScreamer werd geopend in mei 2013 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas en pakte bij opening het record voor hoogste Starflyer ter wereld af van de amper enkele dagen eerder geopende Eclipse in Gröna Lund. Het is de 29ste Starflyer gebouwd door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime. Het gaat hier over een nostalgische parkversie. De attractie biedt plaats aan 24 personen en is in totaal (inclusief funderingen) 122 meter hoog.

 

SkyScreamer – Six Flags New England:

SkyScreamer werd geopend in mei 2014 in het Amerikaanse pretpark Six Flags New England en evenaarde bij opening het wereldrecord voor hoogste Starflyer in de wereld. Het is de 30ste Starflyer die gebouwd werd door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime, het gaat hier om een nostalgische parkversie. In totaal is de SkyScreamer (met funderingen) 122 meter hoog en er kunnen 24 personen tegelijkertijd een ritje maken.

 

#2: StarFlyer – Orlando International Drive (138 m)

De StarFlyer werd geopend in juni 2018 op de toeristische Amerikaanse plaats Orlando International Drive. De Starflyer is 138 meter hoog (inclusief funderingen) en werd bij opening meteen de hoogste Starflyer ter wereld. Het was de 39ste Starflyer die gebouwd werd door het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime, het gaat hier om een nostalgische parkversie. De attractie die meteen een stuk hoger werd dan de voormalige nummer 1 biedt plaats aan 24 personen.

 

#1: Allgäuflieger – Skyline Park (142 m)

Het Duitse pretpark Skyline Park gaat in juli 2020 de hoogste Starflyer ter wereld openen. Het zal hier gaan over het 43ste exemplaar dat het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime bouwt. Het wordt een parkmodel met de naam Allgäuflieger. In totaal zal de attractie 142 meter hoog worden en plaats bieden aan 24 personen. Hiermee wordt het de hoogste Starflyer ter wereld.

 

Nawoord:

De eerste Starflyer zou volgens Wikipedia bedacht zijn door de Duitse exploitant Alexander Goetzke in 2003. Later werden er nog een aantal exemplaren gebouwd door exploitanten zelf, maar het is vooral het Oostenrijkse/Australische bedrijf Funtime die zo goed als alle grote exemplaren gebouwd heeft. Dit weerspiegelt zich in de top 10, want alle attracties die zijn opgelijst werden gebouwd door Funtime. Er worden ook nog regelmatig nieuwe hoge Starflyers gemaakt, want 9 van de 15 attracties in deze top 10 werden tijdens de 5 afgelopen jaren gebouwd. Dit jaar opent de hoogste Starflyer ter wereld met de Allgäuflieger in Skyline Park.

 

Bron: Deze lijst werd opgesteld in 2020 aan de hand van officiële documenten van Funtime. Het omvat informatie over meer dan 40 Starflyers die gebouwd zijn over heel de wereld, zowel parkmodellen alsook mobiele versies.