Domein van de Grotten van Han laat bizons vrij in het wild

Het Domein van de Grotten van Han komt weeral in de spotlights te staan met één van haar belangrijke herinvoering projecten! Deze keer gaat het over 2 bizons die in 2017 in het Wildpark geboren zijn en die binnenkort in het 130.000 ha grote Nationale Park Shahdag van Azerbeidzjan zullen worden vrijgelaten!

 

De bizon heeft de tijd doorkruist. Hij fascineerde de prehistorische mens al die er tekeningen van maakte. En nog steeds laat het dier een indruk na telkens we het kruisen. Deze dierensoort was echter bijna uitgestorven. In 1923 bleven er wereldwijd nog slechts 53 bizons over! Gelukkig werd er op tijd ingegrepen door het dier in zijn natuurlijke habitat te herintroduceren.

Sinds enkele jaren neemt het Domein van de Grotten van Han deel aan het Europese kweekprogramma, EEP, dat tot doel heeft bedreigde diersoorten te behouden en weer in hun natuurlijke omgeving terug te brengen. De bizon is een van de soorten die door dit programma worden getroffen. Na Roemenië, Spanje, Wit-Rusland … werd dit keer een project opgezet om de soort buiten Europa opnieuw te introduceren in samenwerking met EAZA, WWF Duitsland en WWF Azerbeidzjan. Het beslaat 10 jaar met het doel ongeveer 10 bizons per jaar vrij te laten om een solide basis te bieden voor het opbouwen van een grote groep in het Shahdag National Park. Als onderdeel van dit project werden 5 bizons geselecteerd, waaronder 2 vrouwtjes van het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han. Na validatie door de ethische en wetenschappelijke commissie beginnen Gretel en Grappa, 2 in Han-sur-Lesse geboren bizons aan hun reis naar vrijheid in Azerbeidzjan. Een georganiseerde tussenstop in het dierenpark van Berlijn zal de 5 individuen samenbrengen, waarna ze vervolgens in het wild worden vrijgelaten, met als doel een sociale kudde te creëren om hun acclimatisatie te vergemakkelijken.

 In het Shahdag National Park zijn in 2019 reeds 2 groepen bizons vrijgelaten. Sommigen van hen zijn uitgerust met een halsband om hun aanpassingen te volgen. En het resultaat mag er zijn: de bizons zijn goed geacclimatiseerd en doen het prima, wat een extra erkenning is voor al het werk van het team van het Wildpark!