Pretparkgroepen: Plopsa Group

In onze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we lichten de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In het vijfde artikel in deze reeks bespreken we de Belgische pretparkgroep Plopsa Group die heel wat bekende pretparken bij ons in de buurt uitbaat.

 

Wie is Plopsa Group?

Plopsa Group is een Belgische pretparkgroep die onderdeel is van het Belgische media- en entertainmentbedrijf Studio 100. Momenteel baat ze 7 parken uit, is ze bezig met de bouw van nog 3 andere parken en zijn er concrete plannen om nog minstens 6 andere parken te bouwen. De parken zijn gelegen in België, Nederland, Duitsland, Polen en in de nabije toekomst ook Tsjechië.

De groep bezit zowel pretparken als waterparken. Plopsa Group werd opgericht in 1996 door Gert Verhulst en Hans Bourlon. De CEO is Steve van den Kerkhof. Het hoofdkantoor is gelegen in Plopsaland De Panne, het paradepaardje van de groep. De naam Plopsa is ontstaan uit een samenstelling van de toenmalige populairste programma’s van Studio 100, namelijk Kabouter Plop en Samson & Gert.

 

Parken portefeuille:

Huidige portefeuille:

Pretparken: De groep heeft momenteel 6 pretparken in 4 verschillende landen in handen. In het assortiment van de Plopsa Group zitten: Plopsaland De Panne, Plopsa Indoor Hasselt en Plopsa Coo die gelegen zijn in België. Verder is er nog Plopsa Indoor Coevorden in Nederland, Holiday Park in Duitsland en Majaland Kownaty in Polen.

Waterparken: Plopsa Group heeft momenteel 1 waterpark, zijnde Plopsaqua De Panne in België.

 

Toekomstige parken:

Pretparken: Naast de 6 bestaande parken zijn er nog plannen om 6 andere pretparken te openen. In België gaat het om Plopsa Station Antwerp dat moet openen in het najaar van 2020. In Tsjechië moet in 2021 Majaland Praha openen, het eerste Plopsa-pretpark in het land. Voor Polen staan de grootste uitbreidingsplannen op het programma met in 2021 Majaland Warschau, in 2022 Majaland Gdansk en in 2023 Majaland Katowice. In Nederland gaat het om Plopsa Indoor Den Haag dat momenteel nog in een planningsfase zit met voorlopige openingsdatum in 2023, het is nog niet helemaal zeker dat dit park er komt. Hou Themeparkfreaks zeker in het oog om de laatste updates van dit project op te volgen.

Waterparken: Naast het bestaande waterpark zijn er nog plannen voor 3 andere waterparken te bouwen. In België gaat het om Plopsaqua Hannuit-Landen dat in het najaar van 2020 moet openen en om Plopsaqua Mechelen dat gepland staat voor 2022. In Nederland gaat het dan weer om Plopsaqua Den Haag dat mogelijk in 2023 zal kunnen openen, al is het hier nog niet zeker dat het waterpark er komt.

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

2000: Alles begint voor de Plopsa Group in het jaar 1999 wanneer Studio 100 en televisiezender VTM het West-Vlaamse Meli Park overkopen dat werd opgericht in 1935. Het pretpark wordt het eerste park van de Plopsa Group en opende in 2000 onder de noemer Plopsaland. In 2006 wordt de naam veranderd naar Plopsaland De Panne. Plopsaland De Panne groeit meteen uit tot het paradepaardje van de groep.

2005: De groep bouwt voor het eerst zelf een pretpark met Plopsa Indoor Hasselt. Het is het eerste indoorpark van de groep en het tweede in het assortiment.

2006: Het derde Belgische pretpark van de groep wordt aan het aanbod toegevoegd met de overname van TéléCoo dat werd opgericht in 1976. Hiermee gaat Plopsa voor het eerst over de taalgrens in België. Het pretpark wordt omgedoopt tot Plopsa Coo.

2010: De eerste buitenlandse pretparken worden een feit. In Nederland wordt het gloednieuwe Plopsa Indoor Coevorden geopend, het is het tweede indoor park van de groep en het tweede pretpark dat ze zelf bouwen. Daarnaast is er de overname van Holiday Park in Duitsland, dat werd opgericht in 1971. Het park krijgt heel wat attracties die in het teken staan van de Studio 100 figuurtjes, maar het blijft haar naam behouden omdat Samson en Plop niet bekend zijn in Duitsland.

2013: In Plopsaland De Panne wordt het Plopsa Theater geopend. In 2019 wordt dit omgedoopt tot het Proximus Theater.

2015: Dit jaar opent het langverwachte eerste waterpark van de groep met Plopsaqua De Panne. Het indoorwaterpark is gelegen bij het hoofdpark van de groep, Plopsaland De Panne, maar er dient afzonderlijk toegang betaald te worden om het park te kunnen betreden.

2018: Voor het eerst opent Plopsa een pretpark in Oost-Europa met Majaland Kownaty in Polen. Het is het vierde park dat de groep zelf bouwt nadat het eerder ook al 3 parken overkocht.

2020: Dit jaar wordt een belangrijk jaar voor de groep. Eind 2019 wordt bekendgemaakt dat de Plopsa Group het failliet verklaarde Comic Station Antwerp heeft overgekocht in België. De groep bouwt het vervolgens om naar een Plopsa-park om het eind 2020 te openen als Plopsa Station Antwerpen. Maar ook de opening van het tweede waterpark staat op de planning met Plopsaqua Hannuit-Landen in België. Verder wordt na meer dan 10 jaar van plannen en uitstellen in het najaar het Plopsa Hotel geopend nabij het hoofdpark in De Panne.

2021: De opening van maar liefst 2 nieuwe pretparken staan op de planning. Ten eerste is er het eerste Plopsa-pretpark dat in Tsjechië moet openen met Majaland Praha in de hoofdstad Praag. Daarnaast is er ook nog de voorziene opening van het tweede Poolse Plopsa-pretpark met Majaland Warschau. Ook is het de bedoeling dat de Plopsa Camping, eveneens in De Panne, geopend wordt.

2022: Dit jaar moet het derde waterpark van de groep geopend worden in België met Plopsaqua Mechelen. Verder zou ook het derde Poolse pretpark van de groep geopend moeten worden met Majaland Gdansk in het Noorden van het land.

2023: Het is natuurlijk nog ver vooruit maar dit jaar zou het vierde Plosa-park in Polen moeten openen met Majaland Katowice in het zuiden van het land. Daarnaast zijn er ook plannen, voor een pretpark en een waterpark in de Nederlandse gemeente Den Haag. Het zou dan gaan om Plopsa Indoor Den Haag en Plopsaqua Den Haag. De vergunningen voor deze twee projecten moeten echter nog wel goedgekeurd worden.

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

De Plopsa Group is uitsluitend actief in Europa met de meeste van haar parken in België gevestigd. We geven een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en investeringen.

 

Studio 100:

Plopsa Group is onderdeel van het bedrijf Studio 100 dat televisieprogramma’s, muziek, films, musicals en merchandise produceert en natuurlijk de pretparken uitbaat. Het bedrijf heeft heel wat bekende programma’s gemaakt zoals Samson & Gert en Kabouter Plop. Maar ook klassiekers als Wizzy en Woppy, Big & Betsy, Piet Piraat en Spring worden grote successen in Vlaanderen en Nederland. Daarnaast neemt het de meidengroep K3 onder de vleugels.

In 2006 wordt Het Huis Anubis geproduceerd dat later door Nickelodeon gekocht en uitgezonden wordt in Vlaanderen, Nederland, Duitsland, zelfs in Amerika en een tiental andere landen een groot succes wordt. In 2008 koopt Studio 100 het bedrijf E.M. Entertainment op voor 41 miljoen euro. Daardoor komen Maya de Bij, Heidi, Wickie de Viking en meer in het assortiment van de groep.

Door de overname van E.M. Entertainment gaat het internationaal succes van Studio 100 in een stroomversnelling. Ondertussen is Maya de Bij aan meer dan 120 landen verkocht. In 2017 neemt Studio 100 een meerderheidsparticipatie van 68% in het Duitse Made for Entertainment (m4e). Hierdoor komen producten zoals Tip de Muis, Mia and Me en Lizzie McGuire in de portefeuille van Studio 100.

 

Studio 100-figuurtjes in de parken:

Zoals je kon lezen heeft Studio 100 een belangrijke invloed op de Plopsa Group. Dit weerspiegelt zich ook naar de parken want heel wat attracties zijn gethematiseerd naar de Studio 100-figuurtjes. Zo zijn er in verschillende parken attracties gethematiseerd naar Maya de Bij, Wickie de Viking, K3, Heidi, Bumba, Mega Mindy, Het Huis Anubis, Prinsessia, en vele andere Studio 100-figuurtjes. Daarnaast werkt de groep nauw samen met de VRT, de Vlaamse Radio- en Televisiemaatschappij. Kinderzender Ketnet komt hierbij kijken en zorgt voor heel wat evenementen in de parken. F.C. De Kampioenen en Kaatje van Ketnet nemen hun stekje in, in de parken.

 

Investeringen:

De Plopsa Group investeert regelmatig in vele van haar parken. De grootste parken van de groep krijgen bijna elk jaar wel nieuwigheden. De kleinere indoorparken behouden lange tijd dezelfde attracties. Soms krijgen attracties een nieuw thema. De Plopsa Group was jarenlang de groep die het meest investeerde in pretparken in België.

Expansiedrang:

De groep heeft ook een sterke expansiedrang. Het speurt voortdurend de markt af om te kijken of er pretparken kunnen overgekocht worden. Zelf bouwt het ook verschillende eigen pretparken en waterparken. De meeste parken bevinden zich in België, maar daarnaast zijn er ook parken in Nederland, Duitsland, Polen en binnenkort ook in Tsjechië.

In de eerste 10 jaar had de groep in totaal 3 parken. In de daaropvolgende 10 jaar kwamen er 4 parken bij, meer dan een verdubbeling dus. En voor de komende 10 jaar staan er nog eens 9 parken op de planning dat het opnieuw meer dan een verdubbeling maakt.

 

Reclame:

In meerdere parken van de groep is er ook reclame terug te vinden op verschillende manieren. Zo staan er bijvoorbeeld auto’s tentoongesteld in sommige parken en kreeg het Plopsa Theater in 2019 een nieuwe naam waarin het merk van een ander bedrijf centraal staat. Daarnaast zijn er ook samenwerkingen met andere bedrijving die voedings-kraampjes in de pretparken openhouden.

 

Succesformule:

De Plopsa Group staat er om gekend om attracties of concepten die succes hebben in het ene park, ook door te voeren in andere parken. Zo bouwde het na Plopsa Indoor Hasselt nog 2 andere indoor pretparken met Plopsa Indoor Coevorden en Majaland Kownaty die beiden erg lijken op het originele indoorpark. Daarnaast werd er in Holiday Park in 2018 eveneens een indoor park gebouwd dat op Mayaland De Panne geïnspireerd is, maar met meerdere figuren als Mia & Me en Heidi.

Ook het outdoor succes van Wickie de Viking in Plopsaland De Panne zien we in verschillende parken terugkomen zoals in Holiday Park en Majaland Kownaty. Populaire attracties worden ook in meerdere parken gebouwd, denk maar aan de Star Flyer, Heidi The Ride, Magic bikes, eendjes, konijntjes, de kikkers, Jet Ski’s, kontiki, vrije val torentjes, dansende fonteinen, Splash Battle, etc. Ook verschillende beelden en decorstukken zijn in verschillende parken terug te vinden.

 

Bronnen: Plopsa Group, Wikipedia, rcdb