Top 10 meeste achtbanen in een pretpark van de Benelux

Ben jij ook een achtbaan fan? Hou jij ook zo veel van achtbanen? Ben je vaak terug te vinden op een achtbaan? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! We zochten uit welke parken in de Benelux de meeste achtbanen hebben en brachten ze samen in deze top 10.

 

#10-9: Duinrell & Avonturenpark Hellendoorn (3)

Avonturenpark Hellendoorn en Duinrell hebben elk 3 achtbanen en delen daarom samen de 9de plaats in deze top 10.

 

Avonturenpark Hellendoorn:

Avonturenpark Hellendoorn is gesitueerd in de Nederlandse stad Hellendoorn, gelegen in de provincie Overijssel. Tornado is de grootste achtbaan van het park, het is een looping coaster van Vekoma. De achtbaan bereikt een snelheid van 60 km/u en gaat 2 maal overkop. Verder heeft het park nog 2 familiale achtbanen met de Rioolrat en Donderstenen.

Avonturenpark Hellendoorn heeft 3 achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 2 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 50 km/u en een achtbaan waarin je overkop kan gaan. Verder is er ook 1 achtbaan die indoor gelegen is, maar het park heeft geen houten achtbanen of achtbanen met een lancering. De oudste achtbaan is Tornado, deze opende in 1990, de jongste achtbaan van het park is Donderstenen, deze opende in 2005.

 

Duinrell:

Duinrell is gelegen in de Nederlandse stad Wassenaar in de provincie Zuid-Holland. De grootste achtbaan van het park is Falcon, een Euro-Fighter van de Duitse fabrikant Gerstlauer. In deze achtbaan ga je 3 keer overkop en is er een drop van 97°, dit is de steilste achtbaan drop van Nederland. Dragon Fly en de Kikkerachtbaan zijn de twee familie achtbanen van het park.

Duinrell heeft 3 achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 2 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die een snelheid bereikt van 70 km/u en 1 achtbaan die minstens een snelheid bereikt van 50 km/u. In een achtbaan ga je overkop. Het pretpark heeft geen houten achtbanen of achtbanen met een lancering. De oudste achtbaan is de Kikkerachtbaan, deze opende in 1985, de jongste achtbaan van het park is Dragon Fly, deze opende in 2012.

 

#8-7: Bellewaerde & Drievliet Family Park (4)

Drievliet Family Park en Bellewaerde hebben elk 4 achtbanen en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Drievliet Family Park:

Drievliet Family Park is gelegen in de Nederlandse stad Den Haag in de provincie Zuid-Holland. De grootste achtbaan in het park is de Formule X, een extreem stille launch coaster van Maurer Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 70 km/u in 2 seconden tijd en gaat in totaal 2 keer overkop. De andere drie achtbanen van het park zijn gericht op de hele familie.

Het pretpark heeft 4 achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 3 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die een snelheid bereikt van 70 km/u en 1 achtbaan die minstens een snelheid bereikt van 50 km/u. In 1 achtbaan ga je overkop en er is 1 achtbaan met een lancering. Het pretpark heeft geen houten achtbanen maar wel een achtbaan met draaiende karretjes. De oudste nog werkende achtbaan is de Kopermijn, deze opende in 1996, de jongste achtbaan van het park is Formule X, deze opende in 2007.

 

Bellewaerde:

Bellewaerde is gelegen in de Belgische stad Ieper in de provincie West-Vlaanderen. De Boomerang achtbaan biedt de meeste thrill aan, je gaat namelijk 6 keer overkop, 3 keer voorwaarts en 3 maal achterwaarts. Verder heeft het park nog drie familieachtbanen met Wakala, Huracan en de Keverbaan. In 2017 opende het West-Vlaamse pretpark Dawson Duel, dit is een duellerende alpine coaster van het type sport-coaster. Officieel zijn dit geen achtbanen maar een heleboel mensen rekenen dit wel als een achtbaan. Hiermee zou het totaal dan op 6 komen.

Bellewaerde heeft 4 echte achtbanen in haar assortiment waarvan er 1 gericht is op tieners en 3 op families. Het pretpark heeft 1 achtbaan die sneller gaat dan 70 km/u en 3 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. In een achtbaan ga je overkop en er is ook een achtbaan die indoor gelegen is. Het pretpark heeft geen houten achtbanen of achtbanen met een lancering. Er zijn 2 achtbanen waarbij de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts een deel van het parcours afleggen. De oudste achtbaan is de Keverbaan, deze opende in 1981, de jongste achtbaan van het park is Wakala, deze opende in 2020.

 

#6-5: Toverland & Plopsaland De Panne (5)

Toverland en Plopsaland De Panne hebben elk 5 achtbanen en delen daarom samen de 5de plaats.

 

Toverland:

Toverland is gelegen in het Nederlandse dorp Sevenum in de provincie Limburg. De grootste achtbaan van het pretpark is Fēnix, een Wing Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De rollercoaster heeft 3 inversies en een hoogte van 40 meter. Een andere grote achtbaan is Troy, een houten achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International. Deze achtbaan is meer dan een kilometer lang en bereikt een snelheid van 86,9 km/u.

Het pretpark heeft 5 achtbanen in haar assortiment waarvan er 2 gericht zijn op tieners en 3 op families. Het pretpark heeft 4 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 5 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. In 1 achtbaan ga je overkop en er is 1 achtbaan met een lancering. Het pretpark heeft een houten achtbaan en een achtbaan met draaiende karretjes. Ook een Wing Coaster en een indoor coaster zijn terug te vinden in Toverland. De oudste achtbaan is Toos-Express, deze opende in 2001, de jongste achtbaan van het park is Fēnix, deze opende in 2018.

 

Plopsaland De Panne:

Plopsaland De Panne is gelegen in de Belgische deelgemeente Adinkerke, wat onderdeel is van de kuststad De Panne in de provincie West-Vlaanderen. De grootste achtbaan van het park is de gelanceerde rollercoaster Anubis The Ride die een snelheid van 90 km/u bereikt en 3 inversies telt. Verder hebben we hier nog de houten achtbaan Heidi The Ride, die gebouwd werd door Great Coasters International. De achtbaan bereikt een snelheid van 71 km/u en is 22 meter hoog. Verder is er nog de waterattractie SuperSplash, die door vele coasterfanaten ook als een achtbaan aanzien wordt maar het officieel niet is. Deze attractie bereikt een snelheid van 70 km/u en is 30 meter hoog.

Het pretpark heeft 5 achtbanen in haar assortiment waarvan er 2 grote bij zijn en 3 die gericht zijn op de hele familie. Het pretpark heeft 2 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 2 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. Er is 1 achtbaan met een lancering en 1 achtbaan die overkop gaat. Het pretpark heeft ook een houten achtbaan. De oudste achtbaan is Viktor’s Race, deze opende in 1976, de jongste achtbaan van het park is Heidi The Ride, deze opende in 2017. In 2021 zal het park met 1 plek stijgen door de komst van een Mack Xtreme Spinning Coaster.

 

#4: Walibi Holland (7)

Walibi Holland is gelegen in Biddinghuizen in de Nederlandse provincie Flevoland. De grootste achtbaan van het park is Goliath die gebouwd werd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 106 km/u en is 46,8 meter hoog. Hiermee was het 17 jaar lang zowel de snelste, hoogste als langste achtbaan van de Benelux. Untamed is een hybride achtbaan van de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. De achtbaan heeft een hoogte van 36,5 meter en heeft officieel 4 inversies. Verder heeft het park nog een Boomerang achtbaan (Speed of Sound), een Inverted Coaster (Condor) en een launch coaster (Express – Platform 13). Lost Gravity is dan weer een Big Dipper achtbaan van de Duitse fabrikant Mack Rides die twee keer overkop gaat.

Het pretpark heeft 7 achtbanen in haar assortiment waarvan er maar liefst 5 over kop gaan. Het pretpark heeft 6 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 6 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. Walibi Holland heeft een Inverted Coaster en een gelanceerde achtbaan. Het pretpark heeft ook een hybride achtbaan achtbanen en een achtbaan met muziek in de treinen. Er is een achtbaan die het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts aflegt. De oudste achtbaan is Drako, deze opende in 1992, de jongste achtbaan van het park is Untamed, deze opende in 2019.

 

#3-1: Efteling, Walibi Belgium & Bobbejaanland (8)

Efteling, Bobbejaanland en Walibi Belgium hebben allen 8 achtbanen in het assortiment en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

Bobbejaanland:

Bobbejaanland is gelegen in het Belgische Lichtaart in de provincie Antwerpen en werd opgericht in 1961 door de country zanger Bobbejaan Schoepen. Fury is een Infinity Coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer en opende in 2019. De achtbaan bereikt een snelheid van 106,6 km/u en is 43 meter hoog. Fury bevat zowel voorwaartse als achterwaartse lanceringen en bezoekers kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts afleggen. Een andere grote achtbaan van het park is Typhoon. Deze achtbaan heeft een drop van 97° en bevat 4 inversies. Mount Mara is dan weer een zeer populaire indoor achtbaan die de langste achtbaantrein in de wereld heeft.

In totaal heeft het pretpark 8 achtbanen waarvan 2 achtbanen minstens een snelheid behalen van 70 km/u en 5 achtbanen minstens een snelheid van 50 km/u behalen. In 2 achtbanen ga je overkop en er zijn 2 achtbanen waar je een Virtual Reality ervaring kan beleven. Het park bevat geen houten achtbanen maar wel 1 gelanceerde achtbaan. Bobbejaanland heeft een spinning coaster en een indoor coaster. De oudste nog werkende achtbaan, Dream Catcher, werd gebouwd in 1987 en de jongste achtbaan, Fury,  werd gebouwd in 2019.

 

Walibi Belgium:

Walibi Belgium is gelegen in de Belgische stad Waver, in de provincie Waals-Brabant. Het pretpark heeft verschillende spectaculaire attracties, waaronder de gelanceerde indoor looping achtbaan Psyké Underground en de gelanceerde watercoaster Pulsar. Hierbij plonsen de bezoekers met een snelheid van 100 km/u in het water. Daarnaast heeft het park ook een houten achtbaan (Weerwolf), een Inverted Coaster (Vampire) en een Boomerang Coaster (Cobra).

In totaal heeft Walibi Belgium 8 achtbanen waarvan er 5 een snelheid behalen van meer dan 70 km/u en 6 achtbanen die een snelheid behalen van meer dan 50 km/u. In totaal gaan er 3 achtbanen overkop en zijn er 3 achtbanen die het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen. Er is 1 houten achtbaan en 2 achtbanen die gelanceerd worden. De oudste nog werkende achtbaan van het park is Psyké Underground, die opende in 1982, en de jongste achtbaan van het park is Fun Pilot die opende in 2019.

 

Efteling:

De Efteling is gelegen in het Nederlandse dorp Kaatsheuvel, gesitueerd in de provincie Noord-Brabant. Het sprookjespretpark heeft meerdere grote achtbanen waarvan de Baron 1898 misschien wel er het spectaculairste uitziet. Baron 1898 is een Dive Coaster van de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard die een drop heeft van 37,5 meter loodrecht naar beneden en die in een tunnel onder de grond verdwijnt. Verder hebben we nog de looping coaster Python waarbij de inzittende 4 keer overkop gaan. Joris en de Draak is een duelleerde houten achtbaan waarbij de bezoekers het tegen elkaar op kunnen nemen. Verder is er nog de Vliegende Hollander die zowel een indoor als outdoor gedeelte heeft en eindigt met een splash in het water.

Het pretpark heeft 8 achtbanen in haar assortiment waarvan 2 over kop gaan. Het pretpark heeft 5 achtbanen die een snelheid behalen van minstens 70 km/u en 6 achtbanen die minstens een snelheid behalen van 50 km/u. De Efteling heeft twee duellerende rollercoasters en een achtbaan die door het water gaat. Het pretpark heeft ook 2 houten achtbanen en een indoor achtbaan. De oudste achtbaan is de Python, deze opende in 1981, de jongste achtbanen van het park zijn Max & Moritz, deze opende in 2020.

 

Toekomst:

Het is al een aantal jaar dat dezelfde pretparken in deze top 10 zitten, maar de onderliggende verhoudingen zijn wel veranderd. Zo steeg Walibi Holland in 2016 nog een plaatsje, maar is het park ondertussen terug naar de vierde plaats gezakt. Ook Toverland wist in 2018 een plaatsje te winnen. Bobbejaanland en Walibi Belgium kregen dan weer beide in 2019 een nieuwe achtbaan er bij waardoor ze samen op de eerste plaats belanden en in 2020 kwam daar ook de Efteling bij. Ook Bellewaerde steeg in 2020 door het openen van de nieuwe achtbaan. Plopsaland De Panne zakte begin 2018 op de lijst door het verdwijnen van de dubbele achtbaan de Vleermuis. Walibi Belgium is dan weer de grootse stijger want het park kreeg sinds 2016 er al 3 nieuwe achtbanen bij.

Dit jaar opende Bellewaerde Wakala waardoor het park 4 achtbanen heeft en van een gedeelde 8ste plaats naar een gedeelde 7de plaats stijgt. De grootste veranderingen zijn er met de Efteling door het verdwijnen van de Bob maar tegelijkertijd de opening van de dubbele nieuwe achtbaan Max & Moritz waardoor het aantal rollercoasters van 7 naar 8 gaat en het park opnieuw op een gedeelde eerste plaats komt.

Ook voor 2021 zijn al verschillende projecten bekend gemaakt. Plopsaland De Panne is bezig met de bouw van een Xtreme Spinning Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides. Hierdoor zal het aantal achtbanen op 6 uitkomen. Walibi Belgium gaat een Mega Coaster openen van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides waardoor het aantal rollercoasters op 9 komt. Maar er zijn ook plannen om de kinderachtbaan Coccinelle te heropenen die sinds eind 2017 opgeslagen ligt in het park. Hierdoor zal het totaal op 10 rollercoasters komen wat ongezien is voor de Benelux. Verder heeft ook de Efteling plannen voor een extra achtbaan waardoor hun totaal op 9 zal uitkomen.

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de rollercoaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 5.000 pretparken en meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.