Orang-oetangeboorte verwacht in Pairi Daiza

Pairi Daiza is blij te kunnen aankondigen dat één van haar Sumatraanse orang-oetans in blijde verwachting is. Een zegen voor deze kritiek bedreigde dieren, waarvan er door stroperij en ontbossing slechts 14.000 meer overblijven in de natuur. Een dramatisch cijfer. Naast onze deelname in een internationaal conservatieprogramma, zet de Pairi Daiza Foundation haar schouders onder een project voor het herbebossen van regenwouden in Indonesië, waar deze hoogintelligente mensapen van nature voorkomen.

 

Pairi Daiza neemt haar taak als het aankomt op conservatie van bedreigde diersoorten ter harte. Eén van de soorten die op onze planeet het meest te lijden heeft onder menselijke aanwezigheid is zonder enige twijfel de orang-oetan. Stroperij, ontbossing en global warming hebben er toe geleid dat de populatie orang-oetans in het wild de laatste 75 jaar met 80% afgenomen is. Onnodig te zeggen dat deze hoog-intelligente en bijzondere dieren aan dit tempo binnenkort volledig verdwenen zijn. Voor de orang-oetan is het vijf voor twaalf.

Daarom zijn internationale conservatieprogramma’s zoals dat in Pairi Daiza uitermate belangrijk voor het voortbestaan van deze diersoort, die zijn DNA voor 97% deelt met ons, mensen. Door het bewaren en het versterken van het genetische kapitaal van de orang-oetan, verkleinen we het risico op totale uitsterving. Bovendien fungeren de orang-oetans in Pairi Daiza als ware ambassadeurs voor hun soortgenoten in het wild. Hun aanwezigheid werkt ook als hefboom voor belangrijke projecten ter bescherming van orang-oetans in de natuur, zoals het herbebossingsproject van de Pairi Daiza Foundation in Indonesië, waar intussen al 11.000 nieuwe bomen aangeplant werden Alle info daarover vindt u hier: https://www.pairidaiza.eu/nl/de-habitat-van- de-orang-oetans-borneo-herstellen

 

Al dit harde conservatiewerk van Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation krijgt vandaag een geweldige boost dankzij het goede nieuws dat ons 16-jarige orang-oetanvrouwtje Sari in blijde verwachting is. Het wordt het tweede jong voor Sari, die samen met zoontje Berani (vier jaar oud) en diens vader Ujian (26 jaar oud) leeft in de Indonesische bloementempel die in Pairi Daiza terug te vinden is. Net zoals bij de mens duurt de zwangerschap van een orang-oetan om en bij de 9 maanden. De geboorte is uitgerekend voor het jaareinde. Een mooier nieuwjaarscadeau kan Sari haar soort niet geven.

 

Zoals bij elke zwangerschap blijft het natuurlijk ook de komende maanden de vingers kruisen. Het voltallige orang- oetanteam van Pairi Daiza, alsook de medische en zoölogische experts, volgen de zwangere Sari, die al een klein zwangerschapsbuikje begint te vertonen, dagelijks op om de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden.

 

Deze woensdag 19 augustus grijpt Pairi Daiza trouwens ook de Internationale Dag van de Orang-Oetan aan om al haar bezoekers bewust te maken van de gevaren die deze dieren bedreigen. Alle activiteiten die in het kader daarvan voorzien zijn, vindt u hier:

https://www.pairidaiza.eu/nl/internationale-dag-van-de-orang-oetan

 

Bron en foto: Christine Leroy/Pairi Daiza